Now Reading
Magija: menas, mokslas ar prietarai?

Magija: menas, mokslas ar prietarai?

Magija: menas

Simonas
Jauti.lt

Mūsų gyvenimai – tarsi nesibaigiančios paslaptys, kurias kasdien bandome suprasti. Lyg mįslės, kurių niekaip nesiseka įminti. Žmogaus vaizduotė yra tokia beribė ir plati, jog net pačius paprasčiausius reiškinius, kurie mums ne visada yra suprantami ar pažįstami, sugeba paversti kažkuo antgamtišku.

Iš tokių nepaaiškinamų istorijų, kurios perpasakojamos iš kartos į kartą, gimsta įvairios pasakos ir legendos apie raganas, vilkolakius, vampyrus, nykštukus ir kitokias mitines būtybes bei reiškinius. Tam tikri etnologijos mokslo porūšiai nagrinėja sąsajas tarp realaus, mums pažįstamo fizinio pasaulio ir įvairių tautosakos kūrinių. Lygiai kaip garsusis Homero aprašytas Trojos karas padėjo vokiečių archeologui atrasti senojo miesto griuvėsius, pasaulinės tautosakos kūriniai paaiškina tiek klimato, tiek įvairius geografinius pokyčius vykstančius žemėje dar ir šiandien.

Priešistorė

Kokia pirmoji mintis šauna į galvą išgirdus žodį magija? Fantastinės literatūros gerbėjams tai stebuklų ir nuotykių kupina vieta, kurioje burtininkai kovoja su blogio jėgomis, bandančiomis užkariauti mūsų pasaulį. Skeptikams magija susijusi su kortų triukais ir kitomis iliuzijomis, kurias galima pamatyti ant scenos. Antropologams tai šamaniškas gyvenimo būdas ir savotiška gamtos filosofija. Su magija šiais laikais galima susieti ir įvairiausius ekstrasensorinius sugebėjimus bei dvasinius išgyvenimus. Egzistuoja daugybė magijos apibūdinimų, skirtų įvairios kultūrinės klasės atstovams, bet nėra nė vieno, tiksliai apibrėžiančio tikrąją magijos prigimtį.

Lotyniškas terminas „magicus“, atkeliavęs iš senovės graikų kalbos, iš tikrųjų nereiškia jokių stebuklingų materijos iškraipymų, tai – išmintis. Klausimas: kodėl išminčius negali likti tiesiog išminčiumi? Kodėl žodis magas mums iškart sukelia tiek daug asociacijų su kažkokiu kitokiu, mums nesuprantamu pasauliu? Atsakymas: išmintis tai ne vien sugebėjimas samprotauti, o taip pat kelias, kuris padeda sukurti geresnę gyvenimo kokybę. Šiandien išmintis yra klaidingai tapatinama su protu ir intelektu. Tai prieštarauja išminties prigimčiai. Senovėje išminčius buvo ne tik žmogus, iš kurio galima gauti naudingą patarimą, tai žmogus, kuris sugeba susieti visus filosofinius dėsnius į visumą ir tokiu būdu suvokti ne tik atskirus įvykius, bet ir pačią vieno ar kito reiškinio esmę. Kitaip tariant, išminčius gali būti ir žynys, ir šamanas, ir raganius, nelygu kokioje kultūroje mes gyvename. Taigi, išminčius arba magas, suvokdamas reiškinio esmę, sugeba ne tik kontroliuoti kasdienius įvykius, bet ir pakreipti juos tam tikra, tam atvejui naudinga linkme. Iš to, mūsų supratimu, gimsta stebuklas arba aiškiaregystė, priklausomai nuo to, kurį punktą būsime linkę pripažinti kaip esminį.

Supratimas

Jei apibendrinsime, pats magijos principas ir tikslas nėra būtinybė užtraukti paslapties šydą ant kasdienių reiškinių, o priešingai – jį nuplėšti ir visiškai sunaikinti. Magija yra tik būdas geriau pažinti mus supantį pasaulį, t. y. įsigilinti į jo esmę. Mago kelias tai ne tik naujos patirties, įspūdžių ir nuotykių atsivėrimas, bet taip pat sunkiai suvokiamos kasdienybės, baimės ir, kraštutiniais atvejais, mirties priežastis. Atsivėrusios akys ne visada atneša malonumą ir džiugesį, dažniau tai sukelia pamišimą ir dezorientaciją. Visus nuotykių ieškotojus ir paralelinio pasaulio gerbėjus galiu nudžiuginti – mago kelias atviras kiekvienam, kas pasiryžęs juo eiti, bet, kita vertus, žengus pirmuosius žingsnius, jūsų laukia arba nušvitimas, arba visiškas sąmoningumo praradimas, nes kelio atgal paprastai nebėra.

Paradoksai

Ko gero, kai kas nustebo šiame straipsnyje neradę žvakių, runų, taro kortų ir kitų ritualinių įrankių, kurie niekaip negali būti atsiejami nuo magijos. Deja, didžioji dalis mūsų supratimo apie magiją iš tikrųjų yra suvokiama labai klaidingai. Štai kodėl nuolatiniai pasakojimai apie dvasių kvietimus, būrimus, aukojimus yra tik vaikiški svaičiojimai, neturintys nieko bendra su tikrąją magija. Ar kada nors matėte penkiolikmetę mergaitę, kuri pirmą kartą atsisėdusi prie fortepijono, skambintų Bethoveno kūrinius arba nei karto teptuko rankoje nelaikiusį jaunuolį, tapantį Vincento van Gogo vertus paveikslus? Neabejoju, kad per visą žmonijos istoriją galbūt ir atsirado vienas kitas toks talentas, tačiau tai tėra mažiau nei tūkstantoji procento dalis visų kada nors gyvenusių žmonių. Magijos menas lygiai taip pat reikalauja nemenko talento. Štai kodėl neverta tikėti „raganomis“ ir būrėjomis, kurios skelbiasi, jog taro kortas perprato vos tik pirmą kartą jas paėmė į rankas. Kiekvienas ritualinis įrankis yra naudingas tik tiek, kiek mes patys jam suteikiame prasmės ir reikšmingumo, bet lygiai taip pat mes galime apsieiti ir be jų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Gausybė internete paplitusių būrimų ar net juodosios magijos užkalbėjimų dažnai patraukia ne vieno, trokštančio pinigų ar meilės, akį ir neberandantį kitos išeities. Grįžkime prie to, nuo ko pradėjome – kiekvienas būrimas ar kitas magijos aktas bus mums sėkmingas tiek, kiek mes į jį įdėsime savo sąmoningumo ir energijos. Raudonos žvakės deginimas burbant išgalvotus žodžius niekada neprivers nepažįstamojo jumis susižavėti, lygiai kaip kraujo laistymas ant priešo nuotraukos neduos jokių kitų rezultatų kaip tik jūsų pačių apsikvailinimą. Būtent šie ir panašūs ritualai iš tiesų tik skurdina mūsų supratimą apie tikrąją magiją. Magijos esmė nėra kažkoks konkretus rezultatas. Magija – tai tik raktas, kuris atrakina mums duris į kitokį pažinimą.

Išmintis

Informacijos srautas, kuris mus užklumpa į Google paieškos langą įrašius žodį „magija“ yra tiesiog neaprėpiamas, todėl ezoterinių mokslų šalininkams sunku atsirinkti, kuriais šaltiniais remtis saugu, o kur tiesiog eilinis bandymas išvilioti pinigus taip viliojančiomis ateities pranašystėmis. Iš tikrųjų viskas ir prasideda būtent nuo to. Nuo sugebėjimo atskirti tikrovę nuo iliuzijos. Kiekvieno supratimas apie pasaulį kinta sulig nauja diena. Magija – tai būdas šį procesą pagreitinti metodais, kurie atrodo keisti ir visiškai nepriimtini kasdieniam pasauliui. Vis dėlto, magija mums gali suteikti itin gilių žinių ir naują žvilgsnį į mus supančius dalykus, nes magija – tai išmintis. Neverta klausti savęs ar tai tikra, nes viskas yra tikra tik tiek, kiek mes tai tikrovei leidžiame įsisąmoninti mūsų galvose. O kas slypi toliau už šių ribų? Išsiaiškinti galime tik patys.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top