Now Reading
Kristupo vasaros festivalyje — subtilūs atsivėrimai

Kristupo vasaros festivalyje — subtilūs atsivėrimai

Kristupo vasaros festivalyje — subtilūs atsivėrimai

Rugpjūčio 10, 11 ir 12 dienomis Šv. Kotrynos bažnyčioje skleisis Kristupo vasaros festivalio kamerinės paslaptys trimis skirtingais, intriguojančiais pavidalais.

Rugjūčio 10 d. koncertas neįprastų skambesių ieškotojams. Vytautas Sriubikis (fleita), Mindaugas Bačkus (violončelė) ir Vytis Šakūras (fortepijonas), greta pasaulinės ir lietuvių muzikinės klasikos (W. A. Mozarto ir O. Balakausko kūrinių), atliks George`o Crumbo fantaziją „Vox Balaenae“ („Banginio balsas“). Kompozitorių šiam kūriniui iš tiesų įkvėpė banginio balsas. Ir nors tai tebuvo įrašas, tačiau didžiausio ir paslaptingiausio gamtos sutvėrimo skleidžiami garsai buvo kupini tokios didingos magijos, kad G. Crumbas perkėlė juos į muzikinę erdvę: scena pagal autoriaus nurodymus turi būti nušviesta gilia mėlyna spalva, o atlikėjai — groti su kaukėmis, kadangi atstovauja abstrakčioms gamtos jėgoms ir neturi pabrėžti savo individualybės.

Muzikos instrumentai, modifikuojami stiprintuvais, skleidžia fantasmagoriškus, galimybių ribas pranokstančius garsus bei kuria tolimos, mistiškos ir galingos laukinės gamtos karalijos įspūdį…

Rugjūčio 11 d. Kristupo vasaros festivalio publikai atsivers visiškai kitoks trio „Kaskados“. Instrumentinė sudėtis panaši: smuikininkė Rusnė Mataitytė, violončelininkas Edmundas Kulikauskas ir pianistė Albina Šikšniūtė. Tačiau šie muzikantai lies visiškai kitokius skambesius, interpretuodami romantiškus, spindžius, nuotaikingus ir išraiškingus šokius. Žaismingoje puokštėje surinkti ne tik žymiausių S. Prokofjevo, A. Chačaturiano ir I. Stravinskio baletų fragmentai bei gardžiausi epizodai iš E. Griego „Pero Giunto“ siutų bei J. Brahmso „Vengrų šokių“, bet ir temperamentingi A. Piazzollos tango bei džiazo pianisto Chicko Corea`os melodijos. Maršai, valsai, lyriniai Adagio, pašėlę liaudies šokiai — elegantiška, smagi klasikinio repertuaro dalis, atverianti fortepijoniniam trio progą pasipuikuoti virtuoziškumu, artistiškumu bei nuskraidinti klausytą į džiugias svajones.

Rugpjūčio 12 d. — Šv. Kotrynos bažnyčioje įsikurs „Frederiko Šopeno salonas“ — taip pavadintas koncertų ciklas, kurį Lenkijos kultūros institutas skiria savo didžiojo kompozitoriaus 200-osioms gimimo metinėms. Japonų pianistė Masako Ezaki, koncertuojanti nuo dešimties metų, F. Chopino muzikos interpretavimo subtilybių mokėsi ne tik gimtojoje Osakoje ir Toho Gakuen muzikos universitete Tokijuje, bet ir kompozitoriaus gimtinėje, Varšuvoje. O greta tarptautinių konkursų Italijoje bei Paryžiuje laimėjimų, jai ypatingai brangus pirmosios vietos nugalėtojos diplomas iš K. Šimanovskio konkurso Lodzėje. Taigi lenkų klasika M. Ezaki tapo antrąja gimtąja kultūra. Piansitės rečitalyje susitiks dviejų gimusių prieš 200 metų genijų sielos — F. Chopino ir R. Schumanno, taip pat girdėsime vieno iš jų pasekėjų, lenkų virtuozo Juliuszo Zarębskio muziką.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Beje, dar viena „šopeniana“ Kristupo vasaros festivalyje skambės rugpjūčio 17 d., kai scenoje karaliaus Paulius Rudokas, paskirsiantis savo rečitalį išimtinai F. Chopinui.

Daugiau informacijos renginių gide.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top