Now Reading
Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras: moksleiviams apie lietuvių literatūrą gyvai

Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras: moksleiviams apie lietuvių literatūrą gyvai

Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras: moksleiviams apie lietuvių literatūrą gyvai

Laikas.lt

Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro trupė įsitikinusi – kultūringus žmones reikia auginti. Kitaip tariant, sąmoningai ir kryptingai auklėti vaikus ir jaunimą, padėti tėvams ir mokytojams teisingai pasirinkti, skatinti juos būti patriotiškus ir nuolat domėtis lietuvių literatūros kūriniais. Todėl šiandien startuoja ilgai ruoštos teatro edukacinės programos, kurių metu į teatrą bus kviečiama kuo daugiau moksleivių ir mokytojų.

Šio projekto globėjas, visa širdimi palaikantis jaunosios kartos ir profesionalių aktorių bendradarbiavimo idėją, yra režisierius, teatro meno vadovas Rimas Tuminas.

Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro ir Lietuvos mokyklų draugystė prasideda Rimo Tumino spektakliu „Madagaskaras“ Kauno Girstučio kultūros rūmuose ir keliaus per didžiuosius Lietuvos miestus. Teatro trupė džiaugiasi, kad mokyklos nepaprastai aktyviai dalyvauja ir mielai atsiliepia į kvietimą dalyvauti po spektaklio vykstančiose paskaitose. „Kaune suplanuoti net du spektakliai tą pačią dieną rodo poreikį tokio pobūdžio bendravimui“, – sakė Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro vadovė Greta Cholina.

„Dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus pjesė „Madagaskaras” įtraukta į bendrojo lavinimo mokyklų lietuvių literatūros programą. Esame tikri, kad galime sukurti pridėtinę vertę, rodydami spektaklį ir kartu pasiūlydami paskaitą/diskusiją moksleiviams ir mokytojams. Juk ne kasdien žiūrovams galima paklausti savo mėgstamo aktoriaus, kaip jis supranta vaidmenį, kartu analizuoti pjesėje atskleidžiamas temas ir sužinoti sceninių sprendimų atsiradimo istoriją“, – projektą pristatė teatro vadovė.

Šiandien vakare Kauno moksleiviams rodomas spektaklis „Madagaskaras“ originaliai, su autoironijos doze ir intelektualiai pristato Lietuvą kaip reiškinį, pačių lietuvių požiūrį į save ir pasaulį. Marius Ivaškevičius pristato unikalią, tačiau ne visiems žinomą, asmenybę – Kazį Pakštą, kuris, nujausdamas Lietuvos likimą, sumanė perkelti ją į kurią nors Afrikos šalį ir sukurti ten „atsarginę“ tėvynę.

Ištrauka iš rež. Rimo Tumino spektaklio „Madagaskaras”

Kovo pabaigoje edukacinį projektą papildys spektaklis „Dostojevskis vaikams“, gegužės viduryje vyks penktasis debiutų festivalis “TYLOS!”, kurio metu numatyta moksleivius įtraukti į pačią įvairiausią edukacinę, šviečiamąją veiklą: stebėti jaunųjų teatro kūrėjų diplominius darbus, dalyvauti diskusijose ir kūrybinėse dirbtuvėse. Taip pat, gegužę pristatoma programa „Jaunieji režisieriai klasikinės lietuvių literatūros veidrodyje”. Šios programos užduotis –  sugrąžinti lietuvių klasikus į sceną, parodyti jų įamžintą lietuviškų tradicijų grožį, paprastumą ir kartu gilią prasmę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Jaučiame pareigą supažindinti moksleivius su Lietuvos kultūros kūrėjais, kiek įmanoma labiau sužadinti jauniesiems žiūrovams smalsumą, ugdyti supratimą apie istorijos ir joje veikiančių asmenybių reikšmę“, – sakė Greta Cholina.

Vasario 13 d. moksleiviai ir mokytojai kviečiami į „Madagaskarą“ Kauno Girstučio kultūros rūmuose, vasario 20 d., kovo 7 d. ir balandžio 11 d. į Valstybinį Vilniaus Mažąjį teatrą, kovo 15 d. į  Šiaulių Dramos teatrą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top