Now Reading
„Betoniniai triušiai“ ragina lietuvius pakilti iš sąstingio

„Betoniniai triušiai“ ragina lietuvius pakilti iš sąstingio

„Betoniniai triušiai“ ragina lietuvius pakilti iš sąstingio

Laikas.lt

„Nustebsite – ryškiausia šiuolaikinio roko grupe pavadinčiau „Betoninius triušius“, kurie pagal dvasią ir socialinį aktualumą yra labai arti roko muzikos filosofijos.“ Šie maestro Giedriaus Kuprevičiaus žodžiai kaip niekam kitam tinka 2012 m. pabaigoje išleistai trečiajai „Betoninių triušių“ kompaktinei plokštelei „III“, kurioje aukšta egzistencinė įtampa prasiveržia įvairiomis lengvai atpažįstamomis socialinėmis potekstėmis. „Dieve kurios kartos mahometas yra antikristas švenčiausias (…) pardavimo mašinos nupirko / pirkimo mašinos nupirko / nebuvimo mašinos nupirko (…) o rytuose liula krabo mėsa“, – dainuoja triušių trijulė, tarsi ragindama lietuvius pakilti iš moralinio, kultūrinio ir politinio sąstingio.

Poezijos ir garso grupė „Betoniniai triušiai“ trečiąją plokštelę įrašė po trejus metus trukusių repeticijų bei koncertų. Per šį laiką buvo sukurtos kelios dešimtys kompozicijų, iš kurių į albumą pateko vienuolika su puse kūrinio (albume yra ir vienas bevardis garso takelis). „Televizorių gamykloje“, „Sizifas“, „Kosmonauto hitas“, „Mirėlynai“ ir kitos kompozicijos stebina neįprastomis tonacijomis bei hipnotizuojančiu, į spengsmą dažnai peraugančiu poeto, architekto ir leidėjo Tomo S. Butkaus balsu. Albume trijulei talkina savito balso sopranas Skaidra Jančaitė, garsines partitūras papildo pagrindinio balso autoriaus ir anapilin prieš šešerius metus iškeliavusio jo kolegos Manto Gimžausko tekstai.

Kompaktinė plokštelė, žinoma, neperduoda katarsį sukeliančio performanso atmosferos, tačiau leidžia klausytojams panirti į daugiasluoksnį ir daugiaprasmį „Betoninių triušių“ garsinės poezijos pasaulį.Tuo įsitikinęs ir garsus džiazo muzikantas bei instaliacijų meistras Vladimiras Tarasovas: „Tomas S. Butkus nepanašus į jokį poetą Lietuvoje. Jo žodis tarsi nežinomo „veiksmo“ dalis, veiksmo, kurį galima rasti Vito Acconci arba Kerry’io Shawno Keyso kūryboje. Tai poezijos performansai, kuriuose žodis arba garsas priklauso vienai akcijai. „Betoniniai triušiai“ tęsia geriausias poetinio akcionizmo tradicijas“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Betoninių triušių“ kolektyvą sudaro trys nuolatiniai nariai – Tomas S. Butkus, Antanas Dombrovskis ir Vadimas Korotajevas. Grupė aštuntus metus rengia originalius pasirodymus Lietuvoje ir užsienyje, kurių metu prie jos prisijungia ir kiti atlikėjai. Grupė 2007 m. programai „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ parengė valandos trukmės audiopoetinio veiksmo operą „Marakana“, kurią menininkai atliko buvusiame „Dinamo“ stadione. „Betoninių triušių“ bus galima klausytis gyvai jau šį sekmadienį Vilniaus knygų mugėje.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top