Now Reading
Šiuolaikinio „geto“ gyventojai: nuo miesto betonine siena atskirti Rumunijos čigonai (foto)

Šiuolaikinio „geto“ gyventojai: nuo miesto betonine siena atskirti Rumunijos čigonai (foto)

Šiuolaikinio „geto“ gyventojai: nuo miesto betonine siena atskirti Rumunijos čigonai (foto)

Laikas.lt
Pagal Dailymail.co.uk

Jiems buvo pažadėti nauji būstai, kad galėtų ištverti šaltas Rumunijos žiemas. Visgi 500 romų šeimų vis dar šąla sniegu užverstame lūšnyne, o Baia Mare miesto meras šį birželį jų gyvenamą teritoriją atitvėrė didžiule siena, kuri čigonus atskyrė nuo likusios miesto dalies.

Vietos valdžia teigia, jog tai buvo žingsnis į civilizaciją ir emancipaciją, tačiau žmogaus teisių gynėjai neabejoja – 33 metų miesto meras Catalinas Cherechesas yra rasistas, įkalinęs čigonų populiaciją šiuolaikiniame gete.

Šios fotografijas darytos atitverto lūšnyno širdyje – jose įamžinti skurdo ir dažnai maždaug 25 laipsnių šalčio kamuojami čia gyvenantys čigonai. Dalis gyventojų buvo perkraustyti į šalia esančius  komunistinių laikų daugiabučius, kurie taip pat patenka į nuo miesto atitvertą zoną. Nenuostabu, jog daugelis tenykščių teigia, jog planuoja kraustytis į kitas šalis (pvz.: Didžiąją Britaniją), kai 2014-ųjų vasarį jie įgis teisę nevaržomai gyventi ir dirbti pagal Europos „laisvės ir judėjimo“ įstatymą.

Beveik dviejų metrų aukščio betoninė siena atrodo daug didesnė, kai į ją žvelgi iš lūšnynų pusės. Meras teigia, kad jos paskirtis buvo apsaugoti vaikus nuo judrios gatvės.

„Žinoma, gyvenimo sąlygos ten nėra panašios į „Hilton“ viešbutį, bet tai nereiškia, jog nežengiame į priekį. Iš lūšnynų, kur nuogi vaikai žaidžia dulkėsi su ligotais šunimis bei katėmis, į daugiabučius persikėlusios šeimos pagerino savo gyvenimo salygas – tai yra žingsnis į civilizaciją ir emancipaciją“, – teigia ponas Cherechesas.

1600 romų perkelti į Baia Mare miesto daugiabučius, kuriuose seniau buvo vario gamykla. Likusieji lūšnynuose vis dar bijo iškeldinimo.

„Vienai etninei grupei priklausančius žmones perkelti gyventi kartu ir atskirti nuo kitų vadinama etniniu atskyrimu – tai pažeidžia žmogaus teises“, – sako Robertas Vaszi, romų teisių gynimo grupės prezidentas, pastebėjęs, jog tokiu būdu iš čigonų buvo atimta galimybė sėkmingai įsilieti į socialinį gyvenimą.

Romai – terminas, apibūdinantis įvairias amžiais migruojančių žmonių grupes, kurios dabar yra didžiausia etninė mažuma Europos Sąjungoje – dauguma jų kilę iš Rumunijos, Bulgarijos, Čekijos. Paskaičiuota, jog visoje Europoje gyvena maždaug 10 milijonų čigonų, iš kurių penktadalis glaudžiasi Rumunijoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top