Now Reading
Viduramžiai ir Renesansas grįžta į Vilnių

Viduramžiai ir Renesansas grįžta į Vilnių

Viduramžiai ir Renesansas grįžta į Vilnių

Rugpjūčio paskutinį savaitgalį Vilnius virs pačiu tikriausiu Viduramžių miestu. Jau antrą kartą organizuojama Baltramiejaus mugė sostinės gyventojams bei miesto svečiams rugpjūčio 27 – 28 dienomis Rotušės aikštėje suteiks galimybę susipažinti su pačiais seniausiais amatais, žaidimais bei dainomis.

Šią mugę, pirmą kartą atgaivino VšĮ „Amatų gildija“ 2009 metais. Tai buvo visus metus trukusio projekto „Vilniaus amatų paveldas“ dalis. Organizuojant amatų edukacinius renginius ir rengiant Baltramiejaus mugę, pasirodė nepaprastai aktualu ir prasminga Vilniuje pristatyti seną amato tradiciją, kaip Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestietiškos kultūros išraišką.

Renginio koordinatorius „Amatų gildijos“ puodžius Mindaugas Rutkauskas tikino, kad senosios amatų cechų tradicijos gaivinimas Vilniuje yra aktualus vystant kultūrinį turizmą, o taip pat siekiant pristatyti Vilnių kaip senas Europos tradicijas turintį miestą, – ne tik svečiams, bet ir patiems vilniečiams.

„Šiemet mugė bus dar didesnė. Planuojame apie aštuoniasdešimt dalyvių ir tikrai nepamirštamą šventę, kurioje lankytojai galės ne tik pažiūrėti kaip dirba amatininkai, bet ir patys pasimokyti senovinių darbų“, – mugę pristatė organizatorius.

Galybė amatų

Vienas pagrindinių šios mugės tikslų – supažindinti žmones su senaisiais viduramžių ir renesanso amatais, žaidimais, muzika ir tradicijomis. Čia susirinks daugiau nei dešimt amatininkų cechų: auksakaliai, kalviai, audėjai, siuvėjai, staliai, batsiuviai, odminiai, stikliai, knygrišiai, puodžiai, bei senoji medicina. Rotušės aikštėje įsikurs ir miesto budeliai.

„Kokia mugė be edukacinės programos. Puodžių, batsiuvių ir siuvėjų cechai yra parengę ir specialių pamokų renginio svečiams, todėl pramogų tikrai netrūks, o tie kuriems įdomi mada, galės pasigrožėti senovinių drabužių kolekcija, kurią specialiai renginiui paruošė eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ narės: archeologė dr. Daiva Steponavičienė, archeologė dokt. Virginija Rimkutė ir siuvėja Audronė Salatkaitė . Mažieji mugės lankytojai taip pat neturės kada nuobodžiauti, nes bus rodomi Vilniaus ir Šiaulių lėlių teatrų spektakliukai bei organizuojami smagūs senoviniai žaidimai“, – sėdėdamas prie paties pagamintų puodų pasakojo M.Rutkauskas.

Taip pat į mugę atvyks muzikos grupė iš Čekijos „Remdih“, kurie groja unikalią Europos Viduramžių muziką. XVI a. Vakarų Europos ir LDK muziką pristatys Utenos senosios muzikos ansamblis „Vox animae“, o renesanso šokius šoks ir mokys šokti senosios muzikos ir šokio trupė „Festa Cortese“.

„Mes jau seniai praradome savo tradicijas ir Vilniaus dvasią, tapome kažkokiais „europoidais“, bet ne lietuviais, nežinome kur mūsų šaknys, kokia istorija, kuom užsiėmė mūsų protėviai, todėl Baltramiejaus mugė, tikiuosi, bent šiek tiek atgaivins Rotušę. Reikia parodyti, kas yra Vilnius ir jo meistrai, kaip jie anksčiau dirbo ir kur slypi tikrosios vertybės, kaip galima pasigaminti tikrą, originalų lietuvišką gaminį“, – meistraudamas skrynią kalbėjo baldžius Algirdas Verseckas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jo manymu, Baltramiejaus mugė yra vienas iš tų retų renginių, kuriuose meistrai bei jų darbai yra kruopščiai atrenkami, pagal visus to laikmečio būdingus bruožus, kad žmonės pamatytų tikrus rankų darbus, o ne sufalsifikuotą produktą. Vilniui tokia šventė, pasak baldžiaus, yra būtina, kaip svarbi miesto gyvenimo detalė.

Šių metų Baltramiejaus mugė prasidės iškilminga amatininkų eisena su Vilniaus cechų amatininkų vėliavomis, gaivinant Vilniaus elgetų, muzikantų cechų tradicijas, organizuojant žaidimus, mini spektaklius.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top