Now Reading
Estijos Peipsi ežero pakrantė kviečia pažinti unikalią kultūrą

Estijos Peipsi ežero pakrantė kviečia pažinti unikalią kultūrą

Estijos Peipsi ežero pakrantė kviečia pažinti unikalią kultūrą

Prie Estiją ir Rusiją jungiančio Peipsi ežero įsikūrusi unikali apskritis – čia persipynusi Estijos žemdirbių, rusų sentikių ir Baltijos vokiečių kultūra.

Šalia Peipsi ežero esantys kaimai sudaro vieną apskritį, sujungusią dvi tautybes ir tris kultūras. Be to, ši apskritis garsėja savita architektūra, pamaldomis, dainomis ir rankdarbyste.

Pasak Turizmo plėtros centro EAS direktoriaus Tarmo Mutso, Peipsi ežero pakrantėje galima pajusti vietinių ilgalaikių tradicijų gyvybingumą. „Tai – Baltijos vokiečių su pasididžiavimu statyti dvaro rūmai bei pasakiška pilis. Tai – rusų sentikiai, gyvenantys prie Peipsi ežero nuo 17 a. pabaigos, kurie nepaisant represijų išlaikė savo tradicijas ir savitas kaimo gatves. Tai – ir nesugadinta estų žemdirbių kultūra“, – apie šios apskrities kultūrinę įvairovę pasakoja T. Mutso.

Iš Estijoje veikiančių vienuolikos sentikių parapijų prie Peipsi ežero veikia devynios.

„Sentikiai iki šiol sugebėjo išlaikyti savo papročius ir tikėjimą, tai galima matyti kiekviename žingsnyje. Kalbama rusų kalba ir gyvenama uždaroje bendruomenėje“, – sako T. Mutso. Jis pridūrė, kad sentikių Varnja kaime verta aplankyti sentikių bažnyčią ir gyvos istorijos muziejų. Netoli esančiame Kolkja kaime yra sentikių muziejus ir turizmo centras, kur svečiams gyvai atskleidžiamas šios apskrities savitumas.

„Apskritis prie Peipsi ežero dar vadinama Svogūnų keliu, nes ji garsėja auginamomis daržovėmis, o ypač – kokybiškais aukso spalvos svogūnais. Vasarą ir rudenį čia suvažiuoja žmonės iš visos Estijos nusipirkti svogūnų ir česnakų. O kasmet rugsėjo 12 dieną visi kviečiami į Svogūnų festivalį“, – teigia T. Mutso.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tiems, kuriems teko važiuoti Svogūnų keliu, tikrai liks atmintyje tankiai užstatytos kaimo gatvės, aukštesni nei įprasta svogūnų laukai, labai draugiški vietiniai žmonės, burnoje tirpstantis rudas cukrus prie arbatos ir žvejų uostai, kuriuose galima nusipirkti šviežios arba rūkytos žuvies.

Šalia Peipsi ežero įsikūrusius kaimus rekomenduojama aplankyti bet kuriuo metų laiku – čia visada bus ką pamatyti ir ką nuveikti: žvejyba su vietiniais gyventojais, lobio paieškos Alatskivi pilyje, sentikių bažnyčios ir muziejų įdomybės, rankdarbystės paslaptys, svogūnų ir žuvies mugės, 2 dienų kelionė baidarėmis į „varlių rojų“, plaukiojimas ežere laivu ar barža, kultūrinė apžvalginė kelionė po apskritį ir kitos pramogos.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top