Now Reading
Alternatyvus knygos pristatymas su lygiu nuliui biudžetu

Alternatyvus knygos pristatymas su lygiu nuliui biudžetu

Alternatyvus knygos pristatymas su lygiu nuliui biudžetu

Laikas.lt

Prieš kelias savaites socialiniame tinkle paplitęs intriguojantis renginys „Pavadinimas čia neturi reikšmės“ pakvietė į vieno kūrybinio vakaro nuotykį. Paslaptingumo suintriguotieji, antradienį, lapkričio 27-osios vakarą, susirinko į Salomėjos Neries gimnazijos šiluminiame tinkle įrengtas skulptoriaus Konstantino Navasaičio dirbtuves, kur valandos trukmės renginyje jaunosios kartos aktoriai Elzė Gudavičiūtė ir Jonas Šarkus pristatė sparčiai populiarėjančios rašytojos Marijos Djačenko kūrybą akompanuotą vienos populiariausių šalies alternatyvaus džiazo grupių „InSearch“.

Vakaro organizatorės ir knygos „Malonės pilnoji“ autorės Marijos Djačenko žodžiais tariant pradžioje užgimęs knygos pristatymu ilgainiui sumanymas transformavosi į menų sintezę. „Norėjosi pabėgti nuo įprastinės knygos pristatymo formos. Su renginio biudžetu lygiu nuliui, teko gerokai pasistengti ieškant viziją atitinkančios renginio vietos, tačiau surasti bendraminčių nebuvo sunku. Labai džiaugiuosi mūsų komanda. Šis projektas tarsi įrodymas, kad Lietuvoje – daugybė darbščių talentingų žmonių trokštančių realizuoti save ir prisidėti kuriant šalies identitetą. Į dugną mus traukia tik siauras vyriausybės mąstymas“, – pasakojo Marija Djačenko. 

Nusileidus laiptais į rūsį apėmė bendrumo nuotaika, tarsi užsukus pas seniai lankytus draugus: prietemoje skendinčios vaizdiniais tapytos sienos, Konstantino Navasaičio paveikslai, atskirtos skulptūrų dalys, sukūrė jaukią ir kartu mistišką atmosferą, kažkas pasiūlė vyno, kažkas priėjo pasišnekučiuoti.

„Insearch‘ai“, tarsi muzikiniai donžuanai, meistriškai suviliojo pirmosiomis kūrinio Šiaurė natomis taip nutildydami šurmulį ir įtraukdami susirinkusiuosius į pažadėtąją ekstazę. Nenutrūkstamas atradimų ir nusivylimų procesas vykstantis kiekvieno iš mūsų viduje ir išorėje, individualus susitelkimas ir kolektyvinis mąstymas, kelionė be pradžios ir pabaigos, klaidžiojimas labirintais, tarpžanrinis žaismas būdingas „Insearch‘ams“ susišaukė su Marijos Djačenko tekstams būdinga pustonių kalba, kurioje apstu erdvės interpretacijoms, suteikiama drąsos ap(si)nuoginti ir pažvelgti tiesiai į save/ kito sielą.
Žiūrovai liko sužavėti išskirtinių psichofizinių gebėjimų teatro ir kino aktorės Elzės Gudavičiūtės meistrišku įtaigumu ir išskirtine talentingojo teatro aktoriaus bei muzikanto Jono Šarkaus vidinių emocinių būsenų pajauta. Tai, jog kardinaliai skirtingų mokyklų aktoriai retai pasirodo vienoje scenoje, suteikė kūriniams ypatingo tikroviškumo. Renginys nepaliko abejingų, kai kas pasijuto tarsi po striptizo seanso, kai kas – kaip po pokalbio širdis į širdį, kai kas – kaip po abiejų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vakaro metu skambėjo kūriniai iš pirmojo grupės „Insearch“ albumo „Art Alarm“ bei nauji kūriniai iš netrukus pasirodysiančio antrojo albumo. Marija Djačenko publikai pristatė tekstus iš antrojo novelečių rinkinio „Malonės pilnoji“ bei naujus kūrinius publikuojamus tinklaraštyje „Literatūrinis nudizmas“.

Daugiau apie renginį novatoriško formato kultūrinėje laidoje „Aktualioji kultūra“, lapkričio 28 d., ketvirtadienį, 10.10 val. per Žinių radiją. Laidos autorius Marijus Gailius.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top