Now Reading
Europos kino festivalių atstovai Vilniuje kalbės apie renginių ekonominę naudą

Europos kino festivalių atstovai Vilniuje kalbės apie renginių ekonominę naudą

Europos kino festivalių atstovai Vilniuje kalbės apie renginių ekonominę naudą

Laikas.lt

Gruodžio 6 d., 9 val., Vilniuje, Kultūros ministerijoje (Baltojoje salėje) pirmą kartą rengiama konferencija „Kino renginių įtaka miesto ekonomikai“. Joje pranešimus skaitys kino industrijos profesionalai iš Ispanijos, Švedijos, Rumunijos, Škotijos ir Lietuvos. Festivalio „Kino pavasaris“ kartu su Goethe‘s institutu organizuojamame renginyje bus pristatytos kino festivalių ekonominės studijos, dalijamasi patirtimi apie strateginį festivalių organizacijų valdymą, pristatomi kino projektai, skirti ne tik didmiesčiams, bet ir mažesniems miestams bei regionams.

Pasak organizatorių, jau ne vienoje ekonominėje studijoje yra nustatyta ir pripažinta, kad kino festivaliai bei renginiai gali daryti reikšmingą ekonominę įtaką, skatinti turizmą, mažus verslus, kurti naujas darbo vietas, šviesti ir lavinti, skleisti ir populiarinti miestų ir šalies vardą užsienyje. Apie tai ir bus kalbama konferencijoje „Kino renginių įtaka miesto ekonomikai“. 

„Tai unikali proga pasisemti žinių ir patirties, kaip festivaliai bei įvairūs kino projektai miestams ir miesteliams padeda ne tik kurti įspūdingas kultūrines šventes, bet ir generuoja ekonominę naudą, sukuria darbo vietas, prikelia užmirštus regionus naujam aktyviam gyvenimui. Šiuo renginiu norime parodyti, kad pasitelkus kūrybą ir profesionalią vadybą, kino renginiai tampa didžiulio ekonominio potencialo katalizatoriais“, – sakė vienas iš renginio organizatorių, festivalio „Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Festivalių nauda vertinama milijonais

Konferencijoje pranešimus skaitys kino festivalių atstovai iš San Sebastiano (Ispanija), Geteborgo (Švedija), Transilvanijos (Rumunija). Šiandien šie festivaliai skaičiuoja savo auditoriją nuo 80 000 iki 160 000 tūkstančių žiūrovų, nors savo kelią jie pradėjo, kaip ir dauguma Lietuvoje esančių renginių, nuo 5000 – 7000 žiūrovų.

Šių metų vasarą San Sebastiano festivalis viešai pristatė ekonominę studiją, kuri atskleidė, jog festivalio generuojama nauda viršija miesto investicijas daugiau kaip 7 kartus. Iš miesto biudžeto festivaliui skyrus 1 mln. eurų, jo sugeneruojama grąža viršija 7 mln. eurų. Dar daugiau, vertinant ne tik tiesioginį (direct impact), bet ir netiesioginį (indirect impact) efektą festivalis miestui sugeneruoja net 18 mln. eurų siekiančią grąžą. Apie šią studiją Vilniuje kalbės San Sebastiano festivalio komunikacijos ir programos sudarymo departamentų vadovas bei Madrido Carloso III universiteto profesorius Roberto Cueto.

Dauguma kino festivalių buvo pradėti tik kaip kino šventės, tačiau šiandien jos išaugo iki dešimtimis ir šimtais tūkstančių žiūrovų skaičiuojančių tarptautinį pripažinimą turinčių renginių. Dabar tai po kelis šimtus darbo vietų kuriančios organizacijos, mokančios didelius mokesčius miestams ir generuojančios įspūdingus skaičius turizmo sektoriui. Šių organizacijų strateginis valdymas itin svarbus galvojant, kaip ateityje šį potencialą išnaudoti miesto interesams. Būtent apie festivalių strateginį planavimą kalbės didžiausio ir seniausio Skandinavijoje Geteborgo kino festivalio direktorius Mikael Fellenius.

Didžiųjų renginių patirtis – mažiesiems regionams

Didžiųjų kino renginių organizatoriai, sugebėję užauginti savo renginius nuo kelių tūkstančių iki kelių šimtų tūkstančių žiūrovų, per ilgus metus puikiai pažino kino gerbėjų auditoriją. Jų kompetencija panaudojama ir naujiems netradiciniams kino projektams inicijuoti, kurie padeda atgaivinti regionus. Apie kino renginių organizavimą regionuose konferencijoje kalbės didžiausio Rumunijoje Transilvanijos kino festivalio direktorius Cristian Hordila. Apie unikalų projektą – mobilų kino teatrą „Screen Machine“ ir jo galimybes regionams – kalbės svečias iš Škotijos Ron Inglis.

Kino renginių modeliai

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Konferenciją apibendrins, įvairius kino renginių modelius pristatys ir kino renginių ateitį Lietuvoje prognozuos „Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška. Festivalis „Kino pavasaris” kviečia kino ir kultūros srities specialistus, renginių organizatorius, politikus bei kitus suinteresuotus atstovus dalyvauti konferencijoje „Kino renginių įtaka miesto ekonomikai“ gruodžio 6 d. Dalyvavimas konferencijoje nemokamas, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus, kviečiame registruotis.

Ši konferencija yra dviejų dienų renginio, kurį organizuoja UAB „Europos Kinas“, VšĮ „Kino pavasaris“, Goethe’s institutas Lietuvoje, Lietuvos savivaldybių asociacija ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, dalis. Gruodžio 5 d. vyks seminaras Lietuvos miestų savivaldybių tarnautojams, atsakingiems už kultūros politiką, „Savivaldybių kultūros politika Lietuvoje ir Vokietijoje: iššūkiai ir galimybės“.

Gruodžio 6 d. konferencija – registracija ir programa:
http://kinopavasaris.lt/kino-renginiu-itaka-miesto-ekonomikai

Gruodžio 5 d. konferencija – registracija ir programa:
http://www.goethe.de/ins/lt/vil/ver/lt11968951v.htm

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top