Now Reading
Pinigų etiketas: kuomet mandagu dovanoti „vokelį“, dovaną su kainą ir pan. situacijos

Pinigų etiketas: kuomet mandagu dovanoti „vokelį“, dovaną su kainą ir pan. situacijos

Pinigų etiketas: kuomet mandagu dovanoti „vokelį“

Laikas.lt

Ar verta dovanų gavus nešiojamąjį kompiuterį, pačiam krapštyti paskutinius centus skalbimo mašinai? O bičiulį gimtadienio proga sveikinti įteikiant „vokelį“? Kur dėti dovanų čekius ir etiketes? Ką daryti, jei pasiskolinai ir sugadinai? Kas apmoka sąskaitas per pirmąjį pasimatymą? Penkios nepatogios situacijos, pažįstamos kiekvienam, neužstrigusiam negyvenamoje saloje. „Swedbank“ Asmeninių finansų institutas kreipėsi į etiketo ekspertus ir rado išeitis. Kokias – sužinokite ir Jūs.

Situacija nr. 1. Išvargintas paskaitų ir sesijų maratono, niekaip nesugalvoji, ką dovanoti draugui, kurio gimtadienis jau rytoj. Ar pirkti bet ką, o gal dovanoti į vokelį supakuotą „Basanavičių“?

Ekspertai vieningi – pinigai yra gera dovana tik tuomet, kai įteikiami pradedant naują etapą, pavyzdžiui, vestuvėms, įkurtuvėms ar panašiai. Kitaip jie iškreipia pačią dovanos idėją, kurios esmė – maloniai nustebinti. Todėl verčiau jau draugui įteik keptuvę ir kitą kartą susitikus neteks krimsti prisvilusių bulvių. Kita vertus, nėra taisyklės be išimties. Jei bičiulis nuolat „svaigsta“ apie motociklą, kelionę ar naują fotoaparatą, tokiu atveju dovanoti pinigus – nieko blogo. Taip prisidėsi prie jo svajonės išsipildymo. Tik nepamiršk kupiūrų įdėti į vokelį – „palaidi“ pinigai laimės neatneš.

Situacija nr. 2. Dėdė išvertė tave iš koto, gimtadienio proga įteikdamas seniai trokštą nešiojamąjį kompiuterį. Dovana brangi, tad jautiesi įsipareigojęs. Kitą mėnesį bus dėdės gimtadienis – gal metas krapštyti taupyklę ir taip pat atsilyginti brangia dovana?

Išties, gavęs didelės vertės dovaną, žmogus neretai pasijunta nejaukiai. Tarsi skolingas, tarsi pamalonintas. Tai ne itin dera su šventiškomis emocijomis, todėl itin brangių dovanų dovanoti etiketo ekspertai nepataria. Tad nesistenk užsukti vertingų pirkinių karuselės. Neverta rinkti paskutinių litų ar, dar blogiau, skolintis vien norint atsilyginti tuo pačiu. Verčiau pasuk galvą ir nustebink dėdę originalia ar nuotaiką pakeliančia, o ne prabangia dovana.

Situacija nr. 3.
Nupirkai bičiuliui dovaną, tačiau nežinai, kaip pasielgti su čekiu ir etikete.

Dovanojant ilgai rinktą daiktą, norisi atsikratyti visko, kas primena parduotuvę. Tačiau etiketo ekspertai pataria neskubėti ir etiketes bei čekius prie dovanos pridėti. Juk jie parodo, kad daiktas naujas, ant jų pateikiama daug svarbios informacijos, pavyzdžiui, kaip skalbti, kur laikyti, kaip naudotis ir t. t. Svarbu ir tai, jog jei visgi prašovei pro šalį ar daiktas pasitaikė brokuotas, bičiulis, turėdamas čekį, galės dovaną pasikeisti. Ir taip pasielgdamas jis tikrai nenusižengs etiketo normoms.

Situacija nr. 4. Tavo nuomojamas butas didžiausias, todėl visi grupiokai vienbalsiai nusprendžia kalėdinį vakarėlį daryti pas tave. Rūpesčių ir taip daug, tad ar galima jų prašyti atsinešti savo maistą ir gėrimus?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Maloningai suteikdamas plotą, kompanijai sutaupei ne vieną dešimtį litų, kuriuos būtų reikėję atiduoti sodybų ar salių nuomotojams. Tuo pačiu įgijai teisę siūlyti savo variantus dėl vaišių. Jei kas nors pagavos, jog esi šykštuolis vien dėl to, jog paprašei maistu ir gėrimais pasirūpinti kitiems, primink tam nesupratingajam, jog vakarėliui finišavus, tau dar teks imtis šluotą į rankas ir sušluoti visus „čipsų“ ir sumuštinių likučius.

Situacija nr. 5. Iš bendrabučio kaimyno pasiskolinai spausdintuvą, tačiau atidarant kambario duris jis ima ir išslysta Tau iš rankų. Įjungus – nebeveikia. Ar pirkti naują, kompensuoti jo kainą, o gal išsisuksi su atsiprašymu?

Etiketo ekspertai čia griežti – kompromisų negali būti, kompensuoti kaimyno išlaidas privalai. Tiesa, visų pirma vertėtų išsiaiškinti, ar tas nenaudėlis spausdintuvas tikrai galutinai „užsilenkė“. Galbūt jį dar galima prikelti taisykloje. Bet kokiu atveju taip nutikus kraustytis į kitą „baraką“ tikrai nedera – prisipažink, atsiprašyk ir pasisiūlyk padaryti viską, jog referatai vėl būtų spausdinami. Tokiu būdu kaimynas kitą kartą tau paskolins ne tik spausdintuvą, bet ir paskutinius marškinius.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top