Now Reading
Pokalbis su duris į pasaulio muziką atvėrusiu Žilvinu Švarpliu

Pokalbis su duris į pasaulio muziką atvėrusiu Žilvinu Švarpliu

Pokalbis su duris į pasaulio muziką atvėrusiu Žilvinu Švarpliu

Laikas.lt

Daugiau nei tris metus, kartą per mėnesį, o kartais ir dažniau, Lietuvos muzikos gerbėjai turi galimybę susipažinti su pasaulio muzika (angl. World Music). Dažnam klausytojui visai negirdėti atlikėjai iš Etiopijos, Kolumbijos, Brazilijos, Malio, Senegalo, Tuvos, Zimbabvės ir kitų egzotiškų šalių taip nustebina, kad panašių garsų norisi dar ir dar.

Išskirtiniais koncertais bei atlikėjais rūpinasi standartus laužantis, organizacijos „Gera muzika gyvai“ įkūrėjas Žilvinas Švarplys. Kalbamės su juo apie pažintį su pasaulio muzika ir artėjančius koncertus.

Kaip kilo idėja pasaulio muziką skleisti Lietuvoje?

Idėja kilo gyvenant Čikagoje. Dirbau tuo metu žymiausiuose bliuzo klubuose, kur ir skambėjo pasaulio muzika. Tai man buvo visiškai negirdėta ir taip sužavėjo, kad nusprendžiau dirbti tik su tokia muzika ir jos lobynus parodyti Lietuvai.

„Gera muzika gyvai“ organizuoja tik gyvos muzikos koncertus. Kodėl pasirinkote būtent tokią organizacijos koncepciją?

Mano galva, nėra nieko geriau už gyvą atlikimą. Mes, kaip organizacija, siūlome su pasauliu susipažinti ne TV ar kompiuterio ekrane, bet būtent atėjus į gyvą koncertą. Tik jame ir tik gyvai atsiveria tos šalies kultūra, bendravimas, tikros emocijos ir išgyvenimai. Todėl ir dabar, rengdamas koncertus, žmonėms sakau, ateikite į pasirodymą, bus gerai, išgirsite gyvą muziką. Tai su niekuo nepalyginama. Koncertų lankytojai gyvai išgirsta ir pamato kartais visai nepažįstamus instrumentus, išskirtinius balso tembrus ir pajaučia skirtingas pasaulio kultūras.

Kokie buvo pirmieji koncertai ir kokie jie yra dabar? 

Pirmieji koncertai vyko man vis dar gyvenant Čikagoje. Į pirmą renginį, kad užpildytume erdvę, teko žmones kviesti tiesiog gatvėje. Sulaukėme 20 lankytojų. Tai buvo vieno žymiausių pasaulio gongolistų, atlikėjo iš Puerto Riko – Paoliu Mejiu – pasirodymas. Buvo labai gėda dėl klausytojų skaičiaus, bet tai dvidešimčiai žmonių buvo taip gerai, kad dėl jų patirtų emocijų bei geros nuotaikos norėjosi visą tai tęsti. Šiuo metu viskas kiek paprasčiau, išaugo ne tik pati organizacija, bet ir žmonės jau žino apie mus, laukia koncertų, į kuriuos susirenka apie 200–300 lankytojų.

Įspūdingiausias koncertas, kurį suorganizavote Lietuvoje?

Manau, kad kiekvieną kartą mūsų organizuojami renginiai būna įspūdingi (juokiasi). Negalėčiau išskirti nė vieno. To reikėtų klausti mūsų klausytojų, kokie atlikėjai ar grupė jiems labiausiai patiko iš visų mūsų atvežtų.

Žinau, kad turite projektų ir su lietuvių muzikantais, papasakokite apie tai plačiau?

Man labai džiugu, kad projektas „Malituanie“ su Malio muzikantu Baba Sissoko ir lietuviais Sauliumi Petreikiu, Laurita Peleniūte, Indre Jurgelevičiūte bei Viktoriu Diawara pavyko. Darant jo įrašus, man asmeniškai atrodo, kad atsiskleidė didžioji muzikos galia – susikalbėjo skirtingų kultūrų bei patirčių žmonės. Ir padarė tai labai skambiai. Žavu ir tai, kad įrašius albumą, paaiškėjo, kaip visai nesusitarę muzikantai, improvizuodami ir dainuodami skirtingomis kalbomis, dainavo apie tą patį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kokius muzikantus svajojate atvežti į Lietuvą? Kokių koncertų galime tikėtis artimiausiu metu? 

Sąrašas būtų labai ilgas… Išties norisi žymių Afrikos atlikėjų, tokių kaip: Vieuxas Farka Toure’as ar Fatoumata Diawara. O iš bliuzo žvaigždžių, galiu išduoti paslaptį, kad tikrai kitais metais Lietuvoje koncertus surengs Harry Manxas – Kanados bliuzo žvaigždė ir daugybės prestižinių muzikos apdovanojimų laureatas, bei Ericas Bibbas, viena ryškiausių bliuzo asmenybių, „Grammy” nominantas.

Artimiausias koncertas – tai Balkanų muzikos šou su įspūdingu orkestru „Fanfare de Transylvanie“ iš Rumunijos. Koncertai vyks gruodžio 11 d. Vilniuje ir gruodžio 15 d. Kaune. O naują sezoną pradėsime vasarį su tarptautiniu, tris žemynus apjungiančiu projektu.

O jau šiandien, gruodžio 5 d., 19 val., Žilviną Švarplį bei Viktoriją Jakučionytę bus galima išgirsti „7 Fridays“ bare vyksiančioje gyvų pokalbių laidoje „Penktadieniniai pašnekesiai“. Renginys nemokamas.

Taip pat skaitykite: Ž.Švarplys: apie pasaulio muziką, draugystę su čigonais ir žmonių lygybę (interviu)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top