Now Reading
Lygiadienį Gedimino miestas švęs Gedimino šventę

Lygiadienį Gedimino miestas švęs Gedimino šventę

Lygiadienį Gedimino miestas švęs Gedimino šventę

„Gedimino šventė pirmą kartą pakvies vilniečius ir miesto svečius į sostinės gatves. Turiningoje trijų dienų programoje – kultūros, pramogų, sporto renginiai ir netikėti pasirodymai.

Idėja, sukurti Gedimino šventės tradiciją Vilniaus mieste kilo dar prieš 19 metų, kai 1991 m. rugsėjį buvo minimos 650-osios kunigaikščio Gedimino mirimo metinės. 1992 m. Tautos Namų taryba ir Etninės veiklos centras kreipėsi į Vilniaus miesto tarybą su siūlymu sukurti Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino šventės tradiciją.

Siūlymui buvo pritarta ir nuspręsta rengti šventę rugsėjo pabaigoje bei įsteigti premiją už Vilniaus miesto garsinimą. Vėliau ši idėja transformavosi į „Sostinės dienas“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas.

Pasak idėjos „atgaivintojų“ ir renginio organizatorių, šios šventės prasmė telkiasi ne tiek į patį Gedimino asmenį, kiek į jo idėjas: universaliąją gimtos kultūros vertę, tautinį, religinį pakantumą. Į tai, kad ne tik lietuviai, bet ir visos Vilniaus tautinės, religinės bendruomenės gali prisidėti prie miesto šventės kūrimo, savitai ją papildyti.

Į Gedimino šventę siekiama įtraukti renginius, kurie stiprintų Vilniaus miesto tarptautinį garsą ir tarptautinius ryšius, Lietuvos sostinėje gyvenančių tautų tarpusavio supratimą, o tuo pačiu iškeltų Vilnių kaip lietuviškos, baltiškos kultūros valstybės centrą.

Šventėje – jau tradiciniais tapę tarptautiniai menų festivaliai ir specialiai „Gedimino šventei“ skirti renginiai. Šūkiu „pažadinkim miestą kartu!“ sostinės gatves, aikštes, skverus ir kitas netradicines erdves užplūs amatininkai, fakyrai, teatralizuotų eisenų dalyviai ir akcijos „Mieste be savo automobilio!“ dalyviai – dviratininkai.

Visą savaitgalį Gedimino prospekte šurmuliuos antrus metus vyksianti „Tautų mugė“. Joje savo kultūrinį paveldą demonstruos Lietuvoje gyvenančios tautinės bendruomenės. Pasak mugės organizatoriaus, verslininko Vytenio Urbos, vilniečiai galės pasisemti naujų kulinarijos paslapčių, pasiklausyti folkloro kolektyvų, kurių šįmet bus per 50, ar įsisukti į šokių sūkurį.

Folklorinės muzikos gerbėjai taip pat bus kviečiami apsilankyti tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ atidarymo koncerte – „Tautų mozaika“. Jame pasirodys kolektyvai, pristatantys lenkų, rusų, totorių, romų ir baltarusių kultūrines tradicijas.

„Gedimino šventės“ metu taip pat bus organizuojamas tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Mozaika – 2010”. Šiemet jo gretas papildys Sankt Peterburgo, Maskvos, Kijevo ugnies teatrai. V. Kudirkos aikštėje, Gedimino prospekte, Mokytojų namuose ir Vilniaus Senamiesčio teatre liepsnos ugniniai fakyrų pasirodymai, stebinantys savo išradingumu ir neįprastais sceniniais sprendimais. Dienomis sostinės gyventojus džiugins teatralizuotos dalyvių eisenos bei netikėtos akcijos.

Norintys pasislėpti nuo šventinio šurmulio bus kviečiami į K. Vildžiūno skulptūros „Spindulys – Ietis“ atidengimą. Vilniaus Baltąjį tiltą papuoš kūrinys „Spindulys-Ietis“, praturtinantis miesto panoramą naujomis, netikėtomis formomis.

Šeštadienio vakare Neries krantinėje, prie Karaliaus Mindaugo tilto, vyks ugnies ir muzikos misterija „Lopšinės Vilniui“. Anot šios misterijos kuratorės Vilniaus etninės kultūros centro direktorės Mildos Ričkutės, vilniečiai ir miesto svečiai išvys nepakartojamą Vilniaus moksleivių ir studentų iš žvakių išaustą šimtaraštę juostą ir pamatys upe plaukiančias septynias šviečiančias skulptūras, lydimas fakyrų ugnies pasirodymų bei Gedimino Žilio ir Andriaus Rugio muzikinių kompozicijų.

Lukiškių aikštėje vilniečiai ir sostinės svečiai 3-iąją šventės dieną kviečiami apsilankyti ugnies ir muzikos misterijoje „Ugniniai Žalgirio Eskizai“. Ji įprasmins su Žalgirio mūšiu susijusius simbolius ir naujai pažvelgs į krašto istoriją. Žiūrovai turės galimybę pasigėrėti 6–9 metrų medinėmis ir šiaudinėmis skulptūromis, kurios kinetikos įtaisų ir pirotechnikos pagalba taps liepsnojančiais misterijos personažais. Jų žavesį papildys folkroko grupės „Atalyja“ gyvai atliekama muzika. Misteriją užbaigs meninis fejerverkas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Gedimino šventėje“ netrūks ir sportinių programų. Rugsėjo 19 dieną miestelėnai bus laukiami akcijoje „Mieste be savo automobilio!”, kuria Sveiko miesto biuras sieks atkreipti dėmesį į oro taršos problemas. Gyventojai sostinės gatvėmis dalyvaus dviratininkų žygyje. Finiše, Rotušės aikštėje, vyks bendruomenės šventė, kurioje vaikai mokysis saugaus elgesio gatvėje, varžysis dviratininkų lenktynėse, laikys egzaminą dviratininko teisėms gauti, vyks sienlaikraščių paroda „Keliauk šauniau, gyvenk geriau“.

Be paminėtų festivalių, koncertų, misterijų, gatvės teatrų, pirmą kartą viešoje erdvėje „pasirodys“ dailininko Vytauto Poškos sukurtas Geležinis vilkas.

„Gedimino šventei sukūriau simbolį – stilizuotą Geležinio vilko skulptūrą. Ji įvairiaspalvė, lengva, ją galima tiražuoti, eksponuoti įvairiose sostinės vietose. Tai ne tik plastinis akcentas, bet ir funkcionalus, interaktyvus objektas. Su ja gali žaisti vaikai, ji gali atlikti net suoliuko funkciją. Jei vilkas „prigis“, skulptūrą galima pastatyti įvažiavimuose į miestą, oro uoste, geležinkelio stotyje, parkuose, prie tiltų, įvairiose erdvėse“, – sakė projekto „Vilkas“ autorius. Šventės metu skulptūra bus eksponuojama Lukiškių aikštėje kartu su Ugniniais Žalgirio eskizais.

„Gedimino šventės“ organizatoriai – Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus regiono kultūros centras ir asociacija „Šventė visiems“ siekia, kad ši šventė taptų tradicinė ir gerai žinoma Europoje ir pasaulyje. 

 „Gedimino šventės“, vyksiančios sostinėje rugsėjo 17–19 dienomis, programa.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top