Now Reading
Prancūzų kino festivalyje „Žiemos ekranai“ – maži dideli dalykai (interviu)

Prancūzų kino festivalyje „Žiemos ekranai“ – maži dideli dalykai (interviu)

Prancūzų kino festivalyje „Žiemos ekranai“ – maži dideli dalykai (interviu)

Laikas.lt

Vilniuje žiemos laikas dažnai tampa ypatingai jaukus ir šiltas, nes atneša „krūvą“ kino festivalių. Telieka tik įsikibti draugui į parankę, patogiai įsitaisyti kino salėje ir žiūrėti, žiūrėti! Visai netrukus kino mylėtojus ir ne tik į kino sales kvies pamėgtas, devintasis kino festivalis „Žiemos ekranai“.

Apie šių metų festivalio atradimus bei visą programą kalbiname „Žiemos ekranų“ organizatorę Airą Kaleininkaitę.

Kuo prancūziškas kinas jums atrodo ypatingas ir išsiskiriantis? 

Prancūzų kinas pasižymi ypatinga dvasia, šiek tiek kitokiomis vertybėmis nei mūsiškės. Jis turi labai senas tradicijas ir yra išvystęs tikrai savitą kino kalbą. Labai sunku kalbėti apie bendrus bruožus vienareikšmiškai…

Jūsų kino atradimai. Kokius filmus galėtumėte išskirti?

Iš šių metų programos pirmiausia kviečiu būtinai susipažinti bei atrasti chaotišką Otaro Joselianio pasaulį. Kuriame veiksmas verda, gyvenimėlis bėga, o didžiausia vertybe tampa – patirti gyvenimą čia ir dabar.

Kitas didelis atradimas – rašytoja Marguerite Duras – kurios savitas ir įdomus pasaulis atsispindi ne tik tekstuose, bet ir ekrane. Stebina modernus ir šiek tiek „eksperimentinis“ jos filmų stilius.

Iš pagrindinės programos norėčiau išskirti filmus, sukurtus režisierių, kilusių ne iš Prancūzijos, tai „Grigris“ (rež. Mahmat Saleh-Haroun), „Zirafiada“ (rež. Rani Massalha) ir frankofoniškos Kanados dalies Kvebeko kilmės režisieriaus filmas „Vik ir Flo pamatė lokį“ (rež. Denis Cote).


Kadras iš filmo „Balandis“ (Aprili)

Kuo dar pasižymės šiųmetinių „Žiemos ekranų“ programa?

Šiemet festivalis kiek išsiplėtęs. Retrospektyvoje parodysime devynis O. Joselianio filmus, pagrindinėje programoje – 10 naujausių frankofoniškų juostų, taip pat specialius filmus, skirtus 100-osioms rašytojų Marguerite Duras ir Romaino Gary metinėms paminėti. M. Duras programoje matysite 3 pačios rašytojos sukurtus, labai asmeninius, „literatūrinius“ filmus bei vieną, jau kino klasika tapusį, Alaino Rene – „Hirosima, mano meile“. Sausio 31 d. ŠMC kino salėje bus surengtas vakaras Vilniuje gimusiam rašytojui R. Gary atminti. Bus parodytas filmas „Moters šviesa“ (rež. Costa-Gavras, 1979). Iš viso šių metų programoje 24 skirtingi filmai iš 13 šalių.


Kadras iš filmo „Sudie, mano karvide“ (Adieu, plancher des vaches)

Žinau, kad pristatysite jaunų režisierių programą, papasakokite plačiau apie ją.

Festivalyje pristatysime naujausių prancūziškų filmų programą, kurioje išties nemažai jaunų režisierių. Tačiau tai visgi nėra vien jaunų režisierių programa. Stengiamės atrinkti tai, kas per pastaruosius metus prancūzų kine buvo sukurta įdomiausio, keisčiausio, mažiausiai matyto, įkvepiančio. Šiemet rodysime 10 filmų, kuriuose vaizduojama savita paprastų, nieko neišsiskiriančių žmonių kasdienybė, kurią dažnai praskaidrina neįtikėti maži (o iš tiesų dideli) dalykai. Maži dideli dalykai.

Kokių festivalio svečių laukiate šiais metais?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Į Vilnių atvyksta kino grandas Otaras Joselianis su prodiusere Martine Marignac.


Kadras iš filmo „Agata ir beribiai skaitymai“ (Agatha et les lectures illimitées)

Kaip atrenkami filmai Jūsų festivaliui?

„Žiemos ekranų“ filmus pradedame žiūrėti vasarą, o kinu domimės kiaurus metus. Ieškome, žiūrime, skaitome, mąstome. Visas pasaulis sukasi aplink prancūzišką kiną ir jo aktualijas. Taip žiūrint ir kalbant apie filmus po truputi dėliojasi programa, ryškėja kitų metų gairės, apie ką bus festivalis, kokiomis temomis kalbėsime.

Linkėjimai žiūrovui.

Smalsumo ir spindinčių akių (šypsosi)!


Plačiau apie šių metų „Žiemos ekranus“, prancūziško kino dvasią, filmus, kuriuos būtina pamatyti, jau šį ketvirtadienį (sausio 16 d.), 19 val., „Pektadieniniuose pašnekiuose“, „7 Fridays“ bare.
Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/224220037739378/ 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top