Now Reading
Erkių gniaužtuose – vis daugiau grybautojų

Erkių gniaužtuose – vis daugiau grybautojų

Erkių gniaužtuose - vis daugiau grybautojų

Šalyje daugėjant erkių sukeliamomis pavojingomis ligomis užsikrečiančių žmonių, gyventojai vis dar nelinkę kartu su nelaimingų atsitikimų draudimu papildomai draustis nuo smegenis galinčio pažeisti erkinio encefalito bei Laimo ligos.

Šalies draudimo rinkos lyderio „Lietuvos draudimo” duomenimis, tik trečdalis nelaimingų atsitikimų draudimą įsigijusių klientų kartu nusprendė įsigyti draudiminę apsaugą nuo erkių nešamo pavojaus sveikatai ir gyvybei.

Tuo tarpu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį sergamumas erkiniu encefalitu išaugo 57 proc., o Laimo liga – 37 proc. Tam įtakos, be abejo, turi ir Lietuvos gyventojų įpročiai pramogauti ir poilsiauti gamtoje arba netekus darbo kaip papildomą pragyvenimo šaltinį pasirinkti uogų ar grybų rinkimą.

„Papildomą draudimą nuo erkių sukeliamų ligų pradėjome siūlyti prieš penkerius metus. Tačiau didžiulę erkių keliamą grėsmę pajutome pernai, kai išmokos klientams dėl susirgimų erkiniu encefalitu ar Laimo liga išaugo bemaž 4 kartus lyginant su 2008-aisiais. Savo klientams už 65 atvejus išmokėjome net 109 tūkst. litų.”, – sako „Lietuvos draudimo” Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas.

Lyginant 2009 ir 2010 metų pirmuosius pusmečius, matyti, kad šiemet erkės savo agresyvumu nusileisti neketina: šiais metais jau registruota 14 žalų, susijusių su erkiniu encefalitu ir Laimo liga. „Tačiau pastebėjome, kad žalų padaugėja būtent antrajame pusmetyje, kai prasideda atostogų ir grybų sezonai: gyventojai dažniau poilsiauja kaimo sodybose, miškuose ir prie ežerų, o rudenį išsibarsto po miškus rinkdami grybus ir uogas. Be to, įkandus erkei, gali praeiti vieno mėnesio inkubacinis periodas, kol žmogus susirgs, tad klientų prašymų atlyginti žalą sulauksime net ir labai atšalus orams”, – prognozuoja „Lietuvos draudimo” Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas.

Pasak specialisto, jei žmogus, apsidraudęs nelaimingų atsitikimų draudimu, papildomai nori pasirinkti erkių sukeliamų ligų rizikas, tai jam kainuoja nuo 20 iki 100 litų metams. Tuo tarpu vidutinė išmoka šiomis ligomis susirgusiems, remiantis šių metų pirmojo pusmečio „Lietuvos draudimo” turima žalų statistika, yra 875 litai užsikrėtus erkiniu encefalitu ir 1600 litų susirgus Laimo liga.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Tokį grybų turtingą rudenį kaip šis, erkių ant savo ar vaikų drabužių ar kūnų randa vos ne kiekvienas grybautojas. Visi tikimės, jog čia buvo ne ta erkė, kuri platina pavojingas ligas, bet šito niekas negarantuos. O rimčiau pažvelgti į galimas ligos pasekmes ir paprašyti papildomos apsaugos draudžiantis nuo nelaimingų atsitikimų galime kiekvienas”, – sako Jonas Stasinas.

„Lietuvos draudimo” statistika rodo, jog didžiausi sergamumo erkiniu encefalitu rodikliai – Kauno mieste ir rajone. Specialistų teigimu, ši liga itin pavojinga – pažeidžia galvos ir nugaros smegenis, apie trečdalis ja sirgusių žmonių negalavimus jaučia ir po gydymo, dalis lieka neįgaliais, pasitaiko keletas mirties atvejų per metus. Tuo tarpu Laimo liga pavojingiausiai ir dažniausiai kirto Panevėžio miesto ir rajono bei Vilniaus miesto gyventojams. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top