Now Reading
Jonas Valančiūnas apie savo krepšinio stovyklą: „Manau, radom bendrą kalbą“ (interviu)

Jonas Valančiūnas apie savo krepšinio stovyklą: „Manau, radom bendrą kalbą“ (interviu)

Jonas Valančiūnas apie savo krepšinio stovyklą: „Manau

Laikas.lt

Vilniaus krepšinio mokykloje birželio 16–18 dienomis vyko trijų dienų nemokama Jono Valančiūno stovykla, skirta 1998–1999 m. gim. vaikams. Stovykloje patarimus, pamokymus dalino ne tik NBA klubo „Toronto Raptors“ ir Lietuvos krepšinio rinktinės vidurio puolėjas, 22 metų 213 cm ūgio mūsų mokyklos auklėtinis Jonas Valančiūnas, bet ir krepšinio pasaulyje gerai žinomi specialistai – VKM direktorius Šarūnas Sakalauskas, treneris Gintautas Regina, VKM treniravęs Joną Valančiūną, bei Darius Maskoliūnas, Steponas Babrauskas, pirmoji Jono Valančiūno trenerė Sinilga Bartaševičiūtė. Paaugliai godžiai klausėsi šių specialistų patarimų ir pamokymų.

Štai kaip apie stovyklą atsiliepia treneris Gintautas Regina:

Kiekviena stovykla turi turėti temą. Ši stovykla skirta tobulinti puolimo įgūdžius, kurių yra įvairių, tačiau mes susikoncentravome ties keliais momentais.

Pirma stovyklos diena – metimo įgūdžių, puolimo judesių su kamuoliu tobulinimas.

Antra stovyklos diena – dalyviai suskirstyti į dvi grupes: žemesnius ir aukštesnius. Darius Maskoliūnas vedė treniruotę tik žemesniems žaidėjams, tobulino kamuolio varymo įgūdžius. Aukštesniems žaidėjams VKM direktorius Šarūnas Sakalauskas kartu su Jonu Valančiūnu vedė treniruotę vidurio puolėjams būdingus judesius.

Vakarinė treniruotė buvo mišri, skirta puolimo 2×2 įgūdžių tobulinimui.

Trečia stovyklos diena – skirta greito, nepertraukiamo puolimo, 5×5 įgūdžių tobulinimui. Vakarinė treniruotė skirta žaidimui 5 prieš 5 tam, kad žaidėjai tai, ką dvi dienas įtemptai mokėsi, galėtų bandyti realizuoti žaidimo metu.

Didžiuodamasis savo garsiuoju auklėtiniu Jonu Valančiūnu, Gintautas Regina prisimena pirmuosius Jono metus Vilniaus krepšinio mokykloje: „Atvažiavo Jonas į Vilnių būdamas 14 metų. Jo ūgis buvo apie 204 cm. Buvo laikomas aukštu ir buvo matyti, kad dar turi potencialo augti, kad kūnas nors ir laibas, trūksta raumenyno, bet fizinių galimybių augti tikrai yra. Jonas pasižymėjo darbštumu, imlumu informacijai, greitai įsisavindavo mokomąją medžiagą, apskritai dirbti su juo buvo smagu, nes žmogus tiesiog buvo motyvuotas, žinojo, ko atvyko į Vilnių. Su tokiu žaidėju lengva dirbti. Atsimenu, kartą mes su „Lietuvos ryto“ klubo vadovybe nubaudėme Joną, kai jis su savo draugais čia iškrėtė pokštų, kurių aš nenorėčiau minėti, ir nusprendėme išbraukti jį iš komandos, besiruošiančios jaunimo Eurolygos atrankos varžyboms. Už savo išdaigą jis neteko galimybės vykti į Eurolygos čempionatą. Bausmė buvo griežta, bet, manau, pamokanti. Skausmingai bausmę išgyveno, neabejoju, kad tuo metu stipriai pyko ant manęs, o dabar, galvoju, tikrai pasakytų, jog sprendimas buvo teisingas. Nedaug laiko praėjo, kai žaidė „Lietuvos ryte“, tuomet dažnai matydavomės, o dabar nesimatėme jau porą metų, žaidėjas stipriai pasikeitęs, sutvirtėjęs, įžengia į tą amžių, kai visi fiziniai parametrai yra „pike“.

Keletas klausimų ir pačiam Jonui Valančiūnui.

Kaip sekasi grįžus namo iš Kanados?

Gerai sekasi, malonu grįžt namo, malonu pabūt su artimais žmonėmis.  Esu grįžęs jau pusantro mėnesio. Jaučiuosi atsigavęs, viskas tvarkoj, aš jaunas žaidėjas, dar nereikia 4 mėnesių atsigauti.

Kaip sekėsi sezonas Toronte? Ar jautiesi gerokai patobulėjęs?

Kiekvieną kartą, kai išbėgi į aikštelę, išmoksti kažką nauja, kažką sau gauni, tai normalu, tikrai sezonas buvo geras ir komandai, tai  dabar viltys sudėtos į kitą sezoną, kad jis nebūtų prastesnis.

Prieš ką buvo sunkiausia gintis žaidžiant NBA?

Prieš  Nikolą Pekovičių iš Minesotos „Timberwolves“, jis fiziškai labai stiprus žaidėjas, labai gerai sudėtas, tikrai geras žaidėjas.

Ar žaidžiant kiek kitokį krepšinį NBA nei europietiškas sunku persiorientuoti?

Yra skirtumas, bet vistiek reikia paimt kamuolį ir įmest į krepšį, yra taisyklių skirtumų, stilius galbūt kitoks, bet krepšinis yra krepšinis.

Kaip kilo idėja organizuoti krepšinio stovyklą Vilniaus krepšinio mokykloje?

Kilo mintis, kad tiesiog reikia pradėt veikt, ne tik pačiam, bet  ir kažkokį pospyrį duoti vaikams, motyvuoti juos kažkaip. Manau, radom bendrą kalbą, kad stovykla tam yra idealus būdas, tai malonu, kad Vilniaus krepšinio  mokykla padėjo ir Vilniaus krepšinio mokyklos direktorius Šarūnas Sakalauskas, Steponas Babrauskas, treneriai Gintautas Regina, Darius Maskoliūnas, Nijolė Bartasavičiūtė. Malonu, kad jie sutiko dalyvauti ir padėt, tai ir vaikams paskata tobulėti, siekti tikslų. Gal netaps visi profesionaliais krepšininkais, bet kuo labiau spaudi, tuo labiau jie nori tobulėti,  nori kažko išmokt ir  nori būt žinomi krepšininkai.

Kaip vertini vaikų žaidimo lygį tada, kai pats žaidei Vilniaus krepšinio mokykloje  ir dabar?

Lygis auga, nes atsiranda naujos technologijos, nauji treniravimo būdai, gerai apmokyti treneriai, kurie daugiau visko išmano, juk krepšinis nestovi vietoj, auga tiek trenerių, tiek paties krepšinio lygis, nors jis nebuvo prastas ir kai aš žaidžiau šioje mokykloje.

Koks jausmas sugrįžus į savo mokyklą?

Teniruotės vykdavo kitoje salėje, bet varžybas čia žaidėm, jausmas geras, malonu, kad mokykla gražiai susitvarkiusi, ir visi labai gražiai gyvena, aš manau, kad puoselėjama ši mokykla gyvens ilgai ilgai.

Ar bendrauji, palaikai ryšius su buvusiais žaidėjais, su kuriais lankei treniruotes šioje mokykloje?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Su kai kuriais bendrauju, nes praleidom kartu tikrai nemažai laiko, tai palaikau ryšį. Susitinkam gatvėje, pasisveikinam. (juokiasi)

Ar švęsi Jonines?

Ar pasveikinsi Joną? (paklausė)

Ar kitais metais čia sugrįši dar vienai stovyklai?

Trečia diena paskutinė, bet stovykla eina gera linkme, ir vaikinai išmoko naujovių, ir man tai nauja patirtis, nes dar nebuvau rengęs tokios stovyklos. Treneriai noriai dirba, mato potencialą, mato, kurie žaidėjai galėtų atstovauti šią krepšinio mokyklą. Visiems išėjo į naudą, tad stovykla tikrai bus ir kitais metais, gal net ilgesnė.

Kaip NBA finalas, už ką sirgai?

Už ,,San Antonio Spurs“ sirgau ir pasitvirtino, kas per daug – tas nesveika. (šypsosi)

Ar žmona nepyksta, kad tris dienas tavęs nemato namie?

Vakare mato. (šypsosi) Ką padarysi, reikia kažką aukot kartais. Toks darbas. (šypsosi)

Treneris Gintautas Regina pasakojo apie tavo su draugais iškrėstą išdaigą, kurios neįvardino. Sakė, kad už šią išdaigą netekai galimybės vykti į Eurolygos čempionatą. Treneris teigė, kad bausmė buvo griežta, bet pamokanti. Minėjo, kad stipriai bausmę išgyvenai, neabejojo, kad tuo metu stipriai pykai ant trenerio. Treneris minėjo, kad dabar tikrai pasakytum, kad sprendimas buvo teisingas…

Treneris visur ir visada teisus. (šypsosi)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top