Now Reading
Kovai su kontrabanda ir nelegalia prekyba – 80 pasiūlymų

Kovai su kontrabanda ir nelegalia prekyba – 80 pasiūlymų

Kovai su kontrabanda ir nelegalia prekyba - 80 pasiūlymų

Griežtinti kontrabandą vykdančių asmenų, pareigūnų ir kontrabandinių prekių vartojimo atsakomybę, naudoti socialinės reklamos priemones, piniginėmis priemonėmis skatinti kontrabandą kontroliuojančius pareigūnus – tokiomis priemonėmis gyventojai siūlo Vyriausybei kovoti su kontrabanda.

Vyriausybė, paskelbusi viešąsias konsultacijas su visuomene, per mažiau nei 3 mėnesius sulaukė per 80 pasiūlymų, kaip šalinti kontrabandos priežastis bei kovoti su ja.

„Dėkojame gyventojams, dalyvavusiems konsultacijose ir pateikusiems tikrai konstruktyvių siūlymų. Visi šie pasiūlymai buvo įvertinti, reikia pasakyti, kad nemažą jų dalį teisėsaugos institucijos jau vykdo. Tačiau matome, kad gyventojai yra neabejingi, suvokia šios problemos mastą ir pasekmes”, – sako Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis. Pasak D. Matulionio, šią vasarą startavusios viešosios konsultacijos kaip dar viena bendravimo su visuomene forma ilgainiui turėtų įgauti pagreitį.

Kontrabandos priežastis šalinti gyventojai siūlo įvairiais būdais – mažinant akcizus prekėms, kurias patogu gabenti kontrabanda ir didinant toms, kurias sunku gabenti kontrabanda, mažinant mokesčius, didinant piliečių užimtumą ar net naikinant patentininkų institutą.

Siūlydami kovos su kontrabanda būdus, piliečiai dažniausiai mini priemones, kaip gerinti valstybės institucijų ir tarnybų darbo organizavimą bei griežtinti kontrabandą vykdančių asmenų, pareigūnų ir kontrabandinių prekių vartotojų atsakomybę. Visuomenės nuomone, efektyviai kovoti su kontrabanda galima įvedant visuotinį pajamų ir turto deklaravimą bei privalomus kasos aparatus turguose ir kitose prekybos vietose.

Piliečiai pastebi, kad stabdant kontrabandą ir nelegalių prekių apyvartą reikėtų daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui bei ugdymui. Anot konsultacijos dalyvių, informuoti visuomenę apie kontrabandos sukeliamą žalą ir ilgalaikį poveikį galima kuriant socialinę reklamą. Ji padėtų sudaryti visuotinę nepakantumo atmosferą vengiantiems mokėti mokesčius. Taip pat turėtų būti viešinamas kontrabandos informacijos telefonas ir skiriamas atlygis informaciją pateikusiems gyventojams.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pasiūlymų sulaukta iš įvairių Lietuvos miestų, aktyviausi – Vilniaus ir Kauno gyventojai. Konsultacijų metu gauti visuomenės pasiūlymai ir idėjos buvo analizuojami, o pasibaigus konsultacijoms visa informacija (gauti pasiūlymai, apibendrinimai, priimti sprendimai) patalpinta Vyriausybės interneto svetainėje www.lrv.lt skiltyje „Viešosios konsultacijos”.

Vyriausybė viešąsias konsultacijas pradėjo vykdyti šių metų liepos 15 dieną, pirmoji konsultacija pristatyta tema „Kaip stabdyti kontrabandą ir nelegalių prekių apyvartą”. Viešosios konsultacijos aktualiomis temomis bus tęsiamos ir toliau. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top