Now Reading
Rudens kino šventę tęsia „Nepatogus Kinas“

Rudens kino šventę tęsia „Nepatogus Kinas“

Rudens kino šventę tęsia „Nepatogus Kinas“

Gero kino mėgėjai gali džiūgauti – rugsėjo pabaigoje prasidėjusį festivalių maratoną tęsia žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas”, kurio startas šiandien.

Per ketverius metus jau spėjęs suburti ne mažą gerbėjų ratą šis dokumentinių filmų festivalis šiemet siūlo plačią ir įvairią filmų programą – tarp 43 filmų galima rasti ir kino grandų, ir debiutuojančių režisierių darbų.

Peržvelgus septynias festivalio programas, į akis pirmiausia krinta „Panorama“, kur susitelkę bene plačiausio atgarsio ir įvertinimų sulaukę filmai. „Mugabe ir baltieji afrikiečiai“ (Mugabe and the White African) nukelia į Zimbabvę, kur diktatorius Mugabe vykdo žiaurią žemės „reformą“, siekdamas perdalinti žemes atimant jos plotus iš baltųjų fermerių ir atiduodant režimui palankiems pareigūnams ar tiesiog savo klano nariams.

Tačiau viena baltųjų fermerių šeima nusprendžia nenuleisti rankų ir bylinėtis su diktatoriumi teisme. Bylos baigtis gali nulemti ne tik šios šeimos likimą, tačiau kartu ir ateitį didelės dalies Zimbabvės gyventojų, kenčiančių nuo kiršinančio, korumpuoto ir valdžios ištroškusio diktatoriaus rankos. Šis filmas, be eilės kitų apdovanojimų, pernai pripažintas geriausiu nepriklausomu britų dokumentiniu filmu.

„Liaudies priešai“ (Enemies of the People) – šių metų Sundance festivalio specialiojo žiuri prizo laimėtojas – pasakoja apie Kambodžos gyventojų genocidą. Mirties nuosprendžių vykdytojų išpažintis ir archyvinę medžiagą į visumą sujungia režisieriaus pasiryžimas sužinoti tiesą apie asmenis, nužudžiusius ir jo artimuosius. Tai sukrečiantis filmas apie ryžtą atskleisti tiesą ir gebėjimą atleisti už pačius siaubingiausius dalykus. Pristatyti filmo į festivalį atvyksta prodiuserė Sandra Whipham.

Festivalis taip pat laukia ir kito ypatingo svečio. Pristatyti ne mažiau garsaus filmo – „Pavojingiausias žmogus Amerikoje: Daniel Ellsberg ir Pentagono dokumentai“ – atvyksta režisierius Rick Goldsmith, kuris ne tik susitiks su žiūrovais, bet ir ieškos Lietuvoje savo giminės šaknų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Režisierius surengs išskirtinę peržiūrą Kaune – ypatingame režisieriui mieste (Rick Goldsmith seneliai – Kauno žydai – emigravo iš Lietuvos XX a. pradžioje). Rick Goldsmith filmas, šiemet nominuotas „Oskaro“ apdovanojimui, perteikia septinto dešimtmečio atmosferą Amerikoje bei pasakoja apie išsilavinusį ir principingą žmogų, paaukojusį karjerą ir asmeninį gyvenimą tiesai ir sąžinės laisvei.

Kaip ir kasmet, festivalis iš Vilniaus keliaus į kitus Lietuvos miestus. Pirmieji (lapkričio 3 – 7 d.) „Nepatogaus kino“ filmų sulauks Klaipėdos (LCC Tarptautinis Universitetas) ir Kauno (M. Žilinsko galerija, Kauno apskrities viešoji biblioteka) žiūrovai. Vėliau dalis peržiūrų keliaus į Panevėžį, Ukmergę, Alytų ir Šiaulius.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top