Now Reading
Mistinę aurą kuriančio pianisto Evgeny Kissin koncertas Vilniuje

Mistinę aurą kuriančio pianisto Evgeny Kissin koncertas Vilniuje

Mistinę aurą kuriančio pianisto Evgeny Kissin koncertas Vilniuje

Lapkričio 2 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre F. Chopino ir R. Schumanno kūrinius skambins garsiausias šiuo metu pasaulio pianistas Evgenijus Kissinas.

Gimęs Maskvoje 1971 m., vunderkindas, groti pianinu pradėjęs metų amžiaus, pirmą viešą koncertą grojęs dešimties metų, pasaulinę karjerą pradėjęs 1985 m., šiuo metu tai neprilygstamo pasaulyje talento pianistas virtuozas.

Grodamas Kissinas geba sukurti aplink save kone mistinę aurą, o bilietai į šio pianisto koncertus pasaulyje yra aukso vertės. Jo interpretacijos ekstremaliai sukiršina tiek kritikus, tiek publiką, tačiau pats pianistas teigia, kad tai visiškai natūralu ir normalu. 12 bisų maratonas po koncertų – irgi įprastas jam dalykas.

Nors kritikai recenzijose rašo apie nuolatinį pianisto augimą, pianisto įvaizdis scenoje tiesiog mistiškai lieka toks pats. Net ir dabar, kai kresteli savo susitaršiusių tamsių plaukų kupetą, Kissinas atrodo beveik toks pat kaip ir legendiniame 1984-ųjų koncerte Maskvoje, po kurio prasidėjo stulbinanti jo karjera, tebesitęsianti iki šiol. Iš tiesų, kinta tik atlikimo kokybė. Ir atrodo, kad jo skambinimui tobulumo ribų nėra.

„Kissinas grojo tarsi būtų visiškai pasinėręs į savo pasaulį – lyg džiazo muzikantas, ištirpstantis muzikoje ir savo audringuose jausmuose. Kissinas išgyvena ypatingą karjeros momentą – išbando naujus dalykus ir leidžia savo sielai skristi; tai nepaprastai intriguoja.“ – rašė Markas Swedas (Los Angeles Times, 2009 March 17).

Muzikalumas, interpretacijų gelmė ir poetiškumas, o kartu tobulas virtuoziškumas pelnė Jevgenijui Kissinui išskirtinę vietą ne tik tarp savo kartos, bet ir tarp visų laikų pianistų. Jis nuolat kviečiamas koncertuoti visame pasaulyje, bendradarbiauja su geriausiais orkestrais ir dirigentais, tarp jų su C. Abbado, V. Aškenaziu, D. Barenboimu, Dohnányi’u, C. M. Giulini’u, J. Levine’u, L. Maazeliu, R. Muti ir S. Ozawa.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

E. Kissinas ypatingai pagarsėjo Frédérico Chopino, nuo vaikystės mėgstamiausio kompozitoriaus, kūrinių interpretacijomis. Jo muzika ir po daugelio metų tebėra šio pianisto vizitinė kortelė. Koncertas Vilniuje kaip tik ir yra skirtas F. Chopino jubiliejiniams metams. Ta pati programa šio turo metu dar skambės ir Zagrebe, Belgrade, Budapešte, Šveicarijoje – Ženevoje, Lucernoje, Bazelyje, bei Prancūzijoje – Paryžiuje, Grenoblyje, Dižone. Lietuvoje Evgenijus Kissinas koncertuoja pirmą kartą.

Šalia savo kaip pianisto karjeros, Kissinas taip pat rengia jidiš ir ir rusų poezijos vakarus. 2010 m. Forward asociacija išleido Kissino atliekamos šiuolaikinės jidiš poezijos rečitalių kompaktinę plokštelę.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top