Now Reading
Neformaliausias iš visų paltų (Foto)

Neformaliausias iš visų paltų (Foto)

Neformaliausias iš visų paltų (Foto)

Jei žodis „paltas“ daugeliui žmonių asocijuojasi su klasika, tai ši jo rūšis turėtų patikti ir labiausiai užkietėjusiems neformalams.

Angliškai „Duffle coat“ apibūdina paltą-švarką iš storos, šiurkščios, vilnonės medžiagos su užlenkiamomis kišenėmis, masyviais gobtuvais ir charakteringomis pailgomis sagomis, kurios segamos į kilpeles. Ankščiau tokius paltus dėvėdavo britų laivyno jūreiviai, o dabar juos vilki tiek moterys, tiek vyrai, tiek vaikai (nors pripažinkim – „daflkotai“ vyrams tinka labiau nei moterims). 

„Daflkotų“ istorija

Lietuviškai keistai besivadintais paltas taip pavadintas Belgijos miesto – Diufelio garbei. Jame būdavo gaminamas storas, tankus, šiurkštus audinys – daflas, iš kurio XIX a. pab. pirmą kartą pasiūtas paltas-švarkas, įgijęs „daflkoto“ vardą.

Skiriamieji jo ženklai: stambūs gobtuvai, sagos su kilpelėmis atsirado praktiniais sumetimais – lietingomis ir atšiauriomis sąlygomis, kuriomis tekdavo dirbti Didžiosios Britanijos jūrų laivyno pėstininkams, būtų sunku užsisegti smulkias sagutes, todėl ir sukurtos šiurkščios, masyvios, pagaliukus primenančios sagos ir tvirtos kilpelės bei apsauginiai gobtuvai.

„Daflkotai“ taip pat būdavo nešiojami Antrojo Pasaulinio karo metu. Pritrūkus medžiagos minėtiesiems paltams siūti, Haroldas Morrisas, kompanijos „Gloves and Overalls“ (dabar tiesiog „Gloverall“) įkūrėjas, supirkęs visą daflą iš jo gamintojų, ėmė siūti tokius paltus visiems: tiek vyrams, tiek moterims, tiek vaikams.  „Daflkotams“ paplitus po visą pasaulį, tokio tipo švarkai-paltai vis rečiau siuvami iš daflo – jis pakeičiamas kuria nors kita stora, tankia medžiaga, kartais ir kašmyru.

„Gloverall“ paltai

Šiuo metu „daflkotus“ gali pamatyti daugumoje žymių dizainerių kolekcijose, tačiau „Gloverall“ vis tiek yra šios rūšies paltų elitas. Britai šios kompanijos paltus vadina gera tradicija, kurią norisi tęsti. Juolab, kad „Gloverall“ paltų kainos „kandžiojasi“ kur kas mažiau, nei kitos klasikinės britų kompanijos „Burberry“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Su kuo derinti?

Su „daflkotais“ iš tikrųjų šilta, todėl jie puikiausiai tinka rudeniui. Po tokiu paltu galima vilktis marškinius ir nestorus megztinius. „Daflkotai“ puikiai dera su džinsais ir natūralios medžiagos kelnėmis. 

Per visą savo gyvavimo laikotarpį „daflkotai“ nuolat leidosi eksperimentams – tai trumpėjo, tai plonėjo, tai keitė spalvas. Šis paltas-švarkas yra šiltas, tačiau nestoras ir kadangi šiuo metu yra labai madingas – puikiausiai tinka jūsų rudeninei drabužių spintai papildyti.

Parengė Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top