Now Reading
Sergamumas peršalimo ligomis Lietuvoje po truputį auga

Sergamumas peršalimo ligomis Lietuvoje po truputį auga

Sergamumas peršalimo ligomis Lietuvoje po truputį auga

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, 47-ąją šių metų savaitę (lapkričio 22–28 d.)

sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis Lietuvoje, lyginant su prieš tai buvusia savaite, padidėjo.

Bendras didžiųjų Lietuvos miestų sergamumo sezoniniu gripu ir ŪVKTI sukeltomis ligomis rodiklis praėjusią savaitę – 47,5 atv./10 000 gyv. Praėjusių 2009–2010 metų gripo sezono atitinkamo laikotarpio rodiklis buvo 196,8 atv./10 000 gyv. – gripo epidemijos laikotarpis.

Šiuo metu mažiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Tauragės regione (33,2 atv./10 000 gyv.), didžiausias – Kauno regione (54,5 atv./10 000 gyv.). Vilniuje serga 54,4 gyv. iš 10 000. Iš savivaldybių, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie SAM duomenimis, didžiausias sergamumas yra Marijampolės, Šiaulių, Visagino miestuose ir Jurbarko, Šalčininkų rajonuose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, beveik visose šalyse registruojamas žemas sergamumas gripu ir ŪVKTI. Tik Bulgarija praneša apie vidutinį sergamumo aktyvumą. Prieš kelias savaites gauti 9 pranešimai iš Rumunijos apie sunkios ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (SARI) atvejus. Daugelio Europos šalių patirtis rodo, kad į gripą panašias ligas ir ūmines kvėpavimo takų infekcijas šiuo metu sukelia ir kiti kvėpavimo takų patogenai, o ne tik gripo virusas. Nuo 40-os šių metų savaitės 70 proc. visų išskirtų gripo virusų sudaro A tipo gripo virusas (net 77 proc. pagal subtipavimą sudaro pandeminis A (H1N1) gripo virusas).

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kaip apsaugoti save ir kitus nuo gripo:

• Kosėdami ar čiaudėdami užsidenkite nosį ir burną (geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis, galima užsidengti skepetaite, sulenkta alkūne)

• Reguliariai plaukite rankas su muilu ir vandeniu arba naudokite rankų dezinfekcijos priemones (pvz., dezinfekuojančias servetėles rankoms), ypač nusikosėję ar nusičiaudėję.

• Pajutę į gripą panašius simptomus (karščiavimą; kosulį; gerklės, galvos, sąnarių skausmus; drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius) laikykitės ne mažiau kaip 1 m. atstumu nuo kitų žmonių.

• Susitikę su kitais asmenimis, venkite prie jų liestis (apkabinti, bučiuoti, spausti ranką).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

• Panaudotas nosinaites nedelsdami išmeskite tam skirtose vietose.

• Pajutę į gripą panašius simptomus nedelsdami kreipkitės į šeimos (bendrosios praktikos) gydytoją.

• Pajutę į gripą panašius simptomus, likite namuose (iki 7 dienų), nevykite į darbą, mokyklą. Venkite masinių renginių, nesilankykite žmonių susibūrimo vietose. Jei to išvengti neįmanoma – dėvėkite apsauginę kaukę.

• Stenkitės neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top