Now Reading
Kur keliausime gruodį?

Kur keliausime gruodį?

Kur keliausime gruodį?

Gruodis – tai prieškalėdinis, priešnaujametis, prieššventinis laikas. Laikas, kai reikia galvoti ne tik apie dovanas, bet taip pat ir apie tai, kur švęsti ateinančias šventes.

Visame pasaulyje laukiant Kalėdų vyksta daugybė mugių, kuriose galima įsigyti tradicinių suvenyrų, išbandyti nacionalinius tų šalių patiekalus bei klausytis šventinės muzikos.

Tėveliams ir jų mažiesiems

Tiems, kurie šventines atostogas planuoja leisti su vaikais, būtinai reikėtų nuvažiuoti į Suomiją ir aplankyti tikrąjį Kalėdų Senelį. Čia bus galima ne tik apžiūrėti Kalėdų Senelio namus, pasivėžinti su šiaurės elniais ar šunų kinkiniu, bet ir išbandyti snieglenčių sportą, sniegaeigius ar slides. Atostogaujančiųjų gyvenamoji vieta galėtų būti jaukus kotedžas Laplandijoje arba viešbutis Helsinkyje.

Per Kalėdas Kemi būna snieguota. Šiame Suomijos mieste vyksta „ledo šventė“, per kurią statomi natūralaus dydžio sniego viešbučiai („kur sušalę turistai gali pernakvoti“).

Taip pat verta aplankyti ir tokius renginius kaip „Pirmojo sniego žaidynės“, „Ralis kalnuose“, žiemos varžybas Ounasvaara mieste, „Arktinis Kalėdų Senelio golfas“ ir daug kitų žiemos pramogų.

Žiemos malonumai Čekijoje

Slidinėjimo poilsiavietė Čekijos Respublikoje – taip pat puikus pasirinkimas. Ir tiems, kurie mieliau renkasi aktyvų poilsį, ir tiems, kuriuos traukia mažų miestelių žavesys reikėtų apsvarstyti galimybę, nuvykti į Carlsbadą. Čia netgi žiemą žmonės maudosi lauke esančiose karštų versmių voniose. Praha, nuo 5 iki 24 d. gruodžio, tampa milžiniška muge: su daugybe kalėdinių žaisliukų, suvenyrų, „teka upės“ karšto vyno ar punšo, gatvėmis vaikšo mimai, fokusininkai, kiti artistai.

Pasak legendos, gruodžio 5 dieną (šv. Nikolo dienos išvakarės) šv. Nikolas lydimas angelo ir demono lanko šeimas, kuriose yra mažų vaikų. Jie žiūri, kurie vaikai elgiasi gerai, o kurie blogai, neklauso tėvų. Nuo to priklauso, ar vaikai gaus dovanų, ar rykščių, o gal netgi juos pasiims piktasis šv. Nikolo padėjėjas ir neišleis tol, kol jie neišmoks gražiai elgtis.

Gruodžio 31 d., Naujųjų Metų išvakarėse žmonės su šampano taurėmis išeina į gatves. Visi barai, restoranai, kavinės, klubai ir kitos pasilinksminimo vietos dirba iki ryto, skamba gyva muzika. Ant „Charles“ tilto yra plokštelė (ant kurios pavaizduotas krentantis dvasininkas), kurią palietus, išsipildo norai, žmogų aplanko laimė ir tai užtikrina, kad jis dar grįš į Prahą.

Renginiai, šventės… ir kitos pramogos

Gruodžio 14, 24 ir 28 d. Londone vyksta kalėdiniai muzikos festivaliai. Specialiai tokiems renginiams pastatytas „Royal Festival Hall“. 14 dieną Londono choras ir „BBC“ orkestras atliks populiariausias Kalėdų dainas. Gruodžio 24 dieną kalėdinis festivalis džiugins visus klasikinės muzikos gerbėjus, o 28 diena pasiūlys Štrauso muziką ir kaukių balių.

Mėgstantys čigonišką muziką, turėtų vykti į Vengriją, kur gruodžio 30 d. Budapešte vietos gyventojams ir miesto svečiams bus siūloma šventinė muzika ir vynas. Į šventę kvies ne tik vengriškas vynas, bet ir visame pasaulyje garsus čigonų orkestras. Naujųjų Metų išvakares galima praleisti ir viename gražiausių Europos pastatų – operos teatre. Šventiniame koncerte pasirodys ne tik vietos geriausi šokėjai ir dainininkai, bet ir svečiai iš užsienio. Praūžus iškilmėms, norintys galės pasilepinti bei pailsėti karštose mineralinėse versmėse, kurių laba daug visoje Vengrijoje.

Prieš Kalėdas Vokietijos švenčių „epicentru“ tampa Nurembergas, kur atidaroma pagrindinė Kalėdų prekyvietė šalyje, su kasdieniais pasirodymais – „Kriskindlesmarkt“. Po Kalėdų daugiausia įdomių renginių vyksta Berlyne. Tie, kurie mėgsta „neįprastas“ pramogas, gruodžio 31 d. gali dalyvauti naujametėse blynų varžybose. Tą vakarą daugybė žmonių iš visos Vokietijos ir kitų šalių renkasi prie Brandenburgo vartų. Naujųjų Metų pradžią pažymi fejerverkai nušviečiantys dangų virš vartų bei „Pergalės kolonos“.

Belgijoje ir Danijoje gruodis – tai alaus mėnuo. Didžiausias Kalėdų alaus festivalis pristatys 75 alaus rūšis šio gėrimo mėgėjams, Belgijos mieste Essene (šiaurės Belgijoje, netoli Antverpeno). Danijoje kalėdinis alus yra saldus ir tamsus, juo prekiauti pradedama lapkričio mėnesį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Trokštantiems egzotikos…

Žiemą norintiems pakeisti klimatą, vertėtų rinktis poilsį Indijos Goa kurorte. Gruodį čia vasaros sezono įkarštis. Temperatūra paprastai neviršija 30-32° C. Keliones į pajūrį gali paįvairinti ekskursijos po prieskonių plantacijas, dramblių fermas ir kitas egzotines vietas. Taip pat puikus gruodžio mėnesio atostogų vietos pasirinkimas – Kuba. Taip vadinamas „sausasis sezonas“ čia prasideda rugsėjį ir tęsiasi iki balandžio vidurio. Vidutinė temperatūra 28-32° C, vandens temperatūra – 24-25° C. Beveik tokia pat temperatūra gruodį laukia ir tų, kurie nusprendė keliauti į Dominikos Respubliką. Lietingasis sezonas čia dažniausiai tęsiasi nuo gegužės iki rugsėjo, o gruodį „šiltas dušas“ gali užklupti tik retais atvejais (oro temperatūra apie 25° C).

Žiemą ieškantys saulės bei gražaus gamtovaizdžio gali pasirinkti ir Vietnamą. Geriausi viešbučiai yra populiariuose Danango, Nyachango, Dalato kurortuose. Gruodį šiose Vietnamo vietose temperatūra apie 25-27° C. Vis dėlto, reikėtų atsižvelgti ir į tai, jog vandenynas tuo metų laiku gana neramus ir „tinka“ tik tiems, kurie iš tirkųjų yra geri plaukikai.

Apie ramų ir malonų poilsį kažkur pajūryje nereikėtų galvoti tiems, kurie pasirinko kelionę į Maldyvus, kur pagrindinės pramogos – lankymasis kinų, italų ar vietiniuose restoranuose, dainavimas karaoke baruose, šokiai prie baseino ar net naktinė žvejyba.

Triukšmingi Naujieji Metai ir egzotinės vietos? Įmanoma! Norintiems sujungti šiuos elementus vertėtų pasirinkti Braziliją. Rio de Žaneiras tampa vienu svarbiausių „Naujojo Pasaulio“ centru. Naujųjų Metų išvakarėse čia vyksta ugningas karnavalas, jo pagrindinė vieta – Copacabana paplūdimiai. Reikėtų nepamiršti vieno dalyko – šiais metais organizatoriai naktinėse iškilmėse tikisi sulaukti daugiau nei 2 milijonų dalyvių, o tai reiškia, kad net metro bilietą į paplūdimį reikėtų nusipirkti iš anksto…

Atėjo gruodis. Atėjo žiema. Aplink balta, krinta snaigės. Ore tvyro artėjančių švenčių nuotaikos. Dovanų sąraše padėjus paskutinį pliusą: „Yra!“ (nupirkta, pagaminta), belieka pasirinkti vietą, kurioje tą dovana bus įteikta ir, kurioje bus praleidžiamos paskutinės 2010-ųjų metų dienos…


Parengė Aistė Labinaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top