Now Reading
Kalėdos svetur kitokios: apie kosmonautus, Kalėdų ožį ir Papai Noel

Kalėdos svetur kitokios: apie kosmonautus, Kalėdų ožį ir Papai Noel

Kalėdos svetur kitokios: apie kosmonautus

Laikas.lt pristato įdomiausius faktus apie tai, kaip Kalėdos švenčiamos užsienyje ir kokių keistų istorijų buvo nutikę per šią šventą dieną. 

Gal žinote garsiąją frazę „Taip, Virginija, Kalėdų Senelis egzistuoja“, kuri kasmet sugrįžta į laikraščių puslapius. O viskas prasidėjo dar 1897 metais, kai 8-metė mergaitė Virginia O’Hanlon parašė laišką – paklausimą laikraščiui „New York Sun“. 

Korespondentas Francis Pharcellusas Churchas „didžiajai skaitytojai“ atsakė 6-ame puslapyje, o jo žodžiai taip įsismelkė į žmonių pasąmonę, kad metai iš metų pasikartodavo prieškalėdiniame numeryje iki pat laikraščio leidimo pabaigos 1950-aisiais,  ir dar šiandien randamas spaudoje. Kasmet kalėdiniame numeryje jį spausdina Vokietijoje leidžiamas „Welt am Sonntag“. 

Į kosmosą 1968-ųjų gruodžio 21-ąją pakilę „Apollo 8“ misijos dalyviai Frankas Bormanas, Jamesas Lovellas ir Williamas Andersas po trijų dienų tapo ne tik pirmaisiais žmonėmis, kurie savo akimis išvydo Mėnulį bei Žemę iš jos palydovo pusės. Misijos vadovas F. Bormanas pasauliui perskaitė kelias eilutes iš Biblijos apie pasaulio sukūrimą, o baigdamas visus pasveikino su šv. Kalėdomis.

Papai Noel – taip vadinamas Kalėdų Senelis lankosi Brazilijoje, o į namus jis patenka pro pravertą langą, dovanas sudeda į batus. Į sostinę Rio de Žaneirą Senelis atvyksta sraigtasparniu ir nusileidžia garsiausiame ir didžiausiame šalies Maracana stadione.

„Storulė“ – taip Ispanijoje gruodžio 22 d. pavadinta moteris gali ir neįsižeisti. Priežastis – tądien tiesioginiame eteryje paskelbiamas vadinamasis „El Gordo“ – pagrindinis didžiausios pasaulyje Kalėdų loterijos „Sorteo Extraordinario de Navidad“ prizas.

Danija – tai šalis, kuri į vazonus „patupdytomis“ eglutėmis aprūpina visą Europos žemyną. Kasmet ji eksportuoja apie 100 milijonų žaliaskarių.

Iš namų į namus. Naktis prieš pirmąjį Kalėdų rytą Bulgarijoje niekada nebus rami. Muzikinę klausą turintys jaunuoliai per apylinkes traukia dainuodami „Kolidari“. Taip namus jie apvalo nuo blogųjų dvasių. Ištisą naktį neužmiegantiems linksmintojams atsidėkojama riestainiais, vynu arba pinigais.

13-a Kalėdų senelių – tiek jų kasmet džiugina Islandijos vaikus. Vadinamieji „jolasveinar“ gyvena oloje kalnuose su mama ragana „Gryla“ ir patėviu apsileidėliu „Leppaluoi“ bei didžiule Kalėdų kate. Nuo gruodžio 12-osios kasdien po vieną jie patenka į žmonių gyvenamą salos dalį. Per Kalėdas jie jau būna visi, ir nuo tos dienos po vieną grįžta į olą. Paskutinysis žmonių pasaulį palieka sausio 6-ąją. Islandijos švenčių tradicijoje jų vaidmuo daug didesnis nei tik pristatyti dovanas.

„Kalėdų ožys“ – taip tiesiogiai iš suomių kalbos verčiamas „Joulupukki“ – suomiškas Kalėdų senelio vardas. Jis gyvena ant Laplandijos kalno Korvatunturi su žmona Joulumuori ir daugybe nykštukų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Tyli naktis, šventa naktis“ – giesmė, 1818 metais pirmąkart suskambėjusi Austrijos kaime Oberndorfe prie Zalcburgo. Žodžius giesmei parašė kunigas Josephas Mohras, muziką – kompozitorius Franzas Xaveras Gruberis.

Nė Kalėdų be Antulio Donaldo. Gruodžio 24-ąją švedų švenčiama „Julafton“ jau neįsivaizduojama be šio animacinių filmų personažo, prie ekranų minias pasodinančių 15-ą valandą. Kartą televizija bandė pakeisti programų tinklelį ir skaudžiai pasigailėjo – visa Švedija išėjo protestuoti.

Eglę Londono Trafalgaro aikštei kasmet dovanoja Norvegija, kaip padėkos ženklą už pagalbą Antrojo pasaulinio karo metu. Pirmąja egle Antrojo pasaulinio karo metais Norvegijos karalius maskavosi sprukdamas į Angliją ir verždamasis per Vokietijos kariuomenės kontroliuojamą Norvegijos pakrantę.

Tio de Nadal: Ispanijoje papuošiamas kelmas, kuris „maitinamas“ obuoliais, moliūgais ir dainomis tikintis sulaukti gardžiausių saldumynų ir dovanų.

Pohutukawa – taip vadinamas raudonai pražystantis Kalėdų medis Naujojoje Zelandijoje.

Parengė Nerijus Drochneris 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top