Now Reading
Neįveikiamojo Chuck Norris legenda

Neįveikiamojo Chuck Norris legenda

Neįveikiamojo Chuck Norris legenda

„Kai Čakas įkrenta į vandenį, jis nesušlampa – tai vanduo apsičakanorina.“ Tokie ir panašūs perliukai apie žymųjį Rytų kovos menų specialistą bei aktorių Chuck Norris pirmiausia pasirodė dar 2005-aisiais ir ilgainiui tapo pasaulinio garso fenomenu. Prisiminkime, nuo ko viskas prasidėjo.

2005 m. Vin Diesel suvaidino filme „Auklė“. Jo vaidmuo – buvęs jūrų laivyno kareivis, tapęs aukle – sulaukė pašaipių reakcijų, įkvėpusių absurdiškų faktų apie šį aktorių kūrimą. Tų metų vasarą Vin Diesel pokštas išsikvėpė ir buvo išrinktas naujas „taikinys“ – Chuck Norris. Neabejojama, jog šį pasirinkimą įtakojo Conan O‘Brien pokalbių šou, kuriame buvo nuolat juokiamasi iš serialo „Volkeris, Teksaso reindžeris“.

Kaip dabar visi žinome, „faktai“ apie Chuck Norris remiasi jo neįtikėtinu stiprumu, intelektu ir kitomis absurdiškomis, perdėtomis savybėmis, apibūdintomis visiškai rimtu tonu. Jų yra pačių įvairiausių, pavyzdžiui – filmas „Svetimas prieš grobuonį“ pradžioje turėjo būti „Svetimas prieš grobuonį prieš Chuck Norris“, bet niekas nemokėtų pinigų norėdamas pažiūrėti filmą, kuris trunka 7 sekundes“.

Chuck Norris nuolat vaidina filmuose, kuriuose jo herojus yra nenugalimas. Jo ilgoje karjeroje keblu būtų rasti vaidmenį, kuriame Chuck Norris būtų auka arba filmo pabaigoje mirtų – visa tai palengvino šio fenomeno plitimą. Taip pat verta paminėti kone prekiniu Chuck Norris ženklu tapusį suktuką – šis Rytų kovos menų judesys nuolat pasirodo ir „faktuose“, pavyzdžiui: „Chuck Norris išrado Cezario pjūvį, kai išsispyrė sau kelią iš gimdos suktuku“.

Pats aktorius į šį greitai išpopuliarėjusį reiškinį sureagavo teigiamai. Savo oficialiame tinklalapyje jis rašė esąs pamalonintas ir nei įžeistas, nei pernelyg rimtai į visa tai žiūrintis – jam tai ir miela, ir juokinga. Visgi, jis pabrėžė geriau suvokiantis Laukinius Vakarus, nei laukinį interneto pasaulį, bei tam tikrus „faktus“ ryžosi paneigti, argumentuodamas, jog juose kalbama ne apie Chucką Norrisą, o apie Dievą. Pavyzdžiui, pacitavęs: „Evoliucijos teorijos nėra. Yra tik sąrašas būtybių, kurioms Chuck Norris leido gyventi“, Norris teigė taip pat netikįs evoliucijos teorija, tačiau sakė, jog visa planetos gyvybė yra sąrašas būtybių, kurioms Dievas leido gyventi.

Niekas taip neįtvirtina kultinio statuso, kaip pasirodymas įžymiame animaciniame seriale – Chuck Norris pokštų panaudojimas seriale „Šeimos bičas“ 2007-aisiais padėjo šiam reiškiniui dar labiau išgarsėti visame pasaulyje.

Šie pokštai dar ne sykį pasirodė už interneto ribų, ypač reklamose. Chuck Norris tapo sinonimu viskam kas nesunaikinama, neįveikiama, nežmoniška, neįtikėtina. Tiesa, „faktų“ kūrėjams bei skaitytojams nelabai patiko tai, jog šį fenomeną išnaudoti bandė net politikai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Internetiniai pokštai nuolat keičiasi, tobulėja, įgyja naujas formas. Tad nenuostabu, jog Chuck Norris faktai ilgainiui įgavo ir lietuvišką atitikmenį – tautiečiai pakaitalu pasirinko žinomą visuomenės veikėją, žurnalistą ir intelektualą Algimantą Čekuolį.

„Faktai“ čia teikia didesnę svarbą intelektui, o ne fizinei jėgai, pavyzdžiui, „Laidos „Šeši nuliai – milijonas“ studiją nuo Čekuolio saugo „Aro“ būrys ir jėgerių batalionas“… Taip pat juokiamasi ir iš žymiojo televizijos laidų vedėjo silpnybės arbatai: „Jei Čekuolis šnekėtų bent truputį greičiau ir negertų arbatos, jo laida truktų 20 minučių trumpiau“.

Tokius „faktus“ kurti yra smagu ir paprasta, jų jau egzistuoja nesuskaičiuojama galybė, iš jų sudaromos knygos. Gerai ir tai, kad jie nėra laikomi kenksmingais savo taikiniams – vargu ar atsirastų žmonių, kurie šiuos „faktus“ priimtų už gryną pinigą.

Parengė Martynas Gedvila
Nuotr. Lori Duff

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top