Now Reading
Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (2 dalis)

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (2 dalis)

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (2 dalis)

Dar nenutarėte, kokius tolimiausius pasaulio kraštus aplankyti? Galbūt nereikia vykti labai toli. „National Geographic Traveler“ pristato likusias iš 20 nepaprastų kelionių idėjų. Juk vilionių daug, bet laikas ir piniginė verčia susimąstyti.

Laosas

Laosas yra žemyninėje pietryčių Azijos dalyje. Šiaurinėse provincijose kasmet iškrinta apie 130 cm kritulių. Mekongo upė, kurios ilgis 1835 km, didžiąja dalimi teka pasieniu, gausina derlių, yra kultūros ir kasdienio gyvenimo apsuptyje. Prie jos formuojasi ekoturizmas. 

Sausasis sezonas (lapkritis-balandis) yra geriausias laikas gidų vedamoms pėsčiųjų ekskursijoms po „raižytą“ vietovę (apie 70 procentų šalies teritorijos yra kalnuota) stebėti egzotišką, endeminę laukinę gyvūniją, tarp kurių leopardai, javinės mangustos, kalnų ožkos ir Malajiniai lokiai. Ekskursija pas gibonus prasideda kaimyniniame Tailande, iš kur laivu Mekongo upe atplaukiama į Laosą.

Kodiako sala, Alaska, JAV

Po Havajų tai antroji pagal plotą JAV sala su įspūdingu kraštovaizdžiu, tačiau jos kraštovaizdis ir prieinamumas – nuo žemyne esančio miesto Ankoridžo iki čia lėktuvu yra vos valanda kelio. 

Kodiako miestas – pirmoji Rusijos Amerikos sostinė, tarnaujanti kaip sustojimo punktas hidroplanams ir valtims beveik 13 tūkst. kv. km užimančiame Kodiako salyne. Rusijos stačiatikių ir aleutų istorinės vietovės dabar labiausiai garsėja didžiuliais rudaisiais lokiais, kurių čia apie 3500. Salyne įkurtas 769 tūkst. ha plotą apimantis Kodiako Nacionalinis laukinės gamtos draustinis. Liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais yra tinkamiausias lokių stebėjimo metas, tad šiuo laikotarpiu atvykę prašomi suskubti prisijungti prie bendrų ekskursijų.

Aukštutinė Škotija

Bronzos amžiaus kariai, vikingai ir gėlų kalbos klanai – visa tai rasime Aukštutinėje Škotijoje. Šiandien įspūdingo kraštovaizdžio apsuptyje poilsio gamtoje entuziastus traukia migla apjuosti kalnai, kibirkščiuojantys lochai – ežerai, stačios uolos ir smėlėti paplūdimiai. 

Cairngormo nacionalinis parkas, įsteigtas Pertšyro grafystėje, siūlo pramogas kiekvienam – nuo žygio Leanachano miške iki pasiplaukiojimo baidarėmis Loch Insho ežere ar Insho pelkių draustinyje. Aukščiausia Škotijoje Nevis Range slidinėjimo trasa, kurioje birželio 4-ąją vyks ir Kalnų dviračių pasaulio čempionatas (Mountain Bike World Cup), organizauojamas „Union Cycliste Internationale“.

Atvykusiems turistams siūlomos ir tradicinės rungtys – rasto vertimas, virvės traukimas ir dūdmaišininkų varžybos, padrąsinimo šūksniai dalyvaujantiems žaidynėse „Highland Games“, įvairiose regiono vietose vykstančiose nuo gegužės iki rugsėjo vidurio.

Tunisas

1148 km pakrantė, švelnus Viduržemio jūros klimatas, Romos laikų griuvėsiai, fortifikuoti įtvirtinimai, susipynusios Sacharos dykumos kopos – visa tai šiauriausioje Afrikos šalyje tiks bet kurio amžiaus smalsuoliams. 

Tuniso saulės išdžiovintoje Matmata srityje esantis „El Džerido“ druskos ežeras“ vasarą visiškai išdžiūsta, tad keliautojai gali pasivaikščioti arba pasivažinėti jo dugnu.

Birželio – rugsėjo mėnesiais kursuoja istorinis traukinys „Raudonasis driežas“ (Lezard Rouge). Per 90 minučių trunkančią kelionę iš Metlaouio į Redeyefą ir atgal aplankomi Atlaso kalnai. Siauri bėgiai vingiuoja per uolomis nusėtą kanjoną, niekada nežaliuojančias lygumas iki Seldjos tarpeklio. Ekspedicijos po Sacharos neapsieina be kupranugarių, pasivažinėjimo „bagiais“ ir stovyklavimo tradicinėse beduinų palapinėse.

Turistams siūlomos penkių dienų ekskursijos iš „Sacharos vartais“ vadinamo Douzo į kaimelį oazėje Ksarą Ghilane. Čia yra ir viena iš geriausiai išlikusių Šiaurės Afrikos romėniškojo laikotarpio archeologinių vietų – Dougga, langas į XVII amžiuje gyvavusį Numidijos laikų miestą.

Palavanas, Filipinai

Palavano provincijos (Mimaropos regionas) karstinės klinčių uolos, koralų atolai, mangrovės miškai, cukraus baltumo smėlio paplūdimiai ir platūs pakrančių rifai Filipinus pavertė didžiulės biologinės įvairovės klodais tiek sausumoje, tiek ir jūroje. 1967 metais šioje provincijoje įkurtas žuvų ir laukinės gamtos rezervatas, turintis 1995 km kranto liniją, nutįsusią palei 1768 salas ir saleles. 

Pagrindinės salos (taip pat vadinamoje Palavanu) Puerto Princesa Nacionalinio parko požemine upe organizuojamas 5 km žygis pėsčiomis „Beždžionės taku“. 8 km maršrutas pakrantės atogrąžų mišku siūlomas norintiems pamatyti krabaėdes ilgauodeges makakas (Macaca fascicularis), mėlynsprandes papūgas (Tanygnathus lucionensis) ir kitą vietinę gyvūniją.

Iš Kalamianų salų, esančių provincijos šiaurėje, išsiskiria Kuliono sala, laikoma viena geriausių pasaulyje nardymo su akvalangais vietų, kur siūloma pamatyti Antrojo pasaulinio karo amunicijos nuolaužas ir plaukiojimą ramiuose vandenyse. Netoli Kuliono salos kadaise veikusi raupsuotųjų kolonija dėl koralų rifų įvairovės šiandien tapo reikšminga kaip ekoturizmo stotelė vienadienių maršrutų kelionėse.

Juodosios jūros pakrantė, Krymas

Juodosios jūros pakrantėje esantis Krymo pusiasalis (Ukraina) išsiskiria subtropiniu klimatu, povandeniniais urvais, Pietinio kranto pajūrio kurortais (tarp kurių – Jalta, Simeizas, Alušta, Koreizas ir Gurzufas), Rusijos imperijos laikų rūmais ir yra gerai pažintas senesnės lietuvių kartos. Šis buvęs „Rusijos krantas“ traukia poilsiautojus iš visos Europos, pailsusius nuo gausybės žmonių, kaip alternatyva Viduržemio jūros kurortams, tačiau vis dar likdamas paslaptingu Šiaurės Amerikos keliautojams. 

Be stresą mažinančių mineralinio vandens kurortų, palmių, vynuogynų, dviračių takų ir nuošalių paplūdimių, ši pakrantė taip pat yra reikšminga kultūrų kryžkelė, sujungusi Senovės Graikijos, Romos, Bizantijos, Rusijos, totorių ir šiuolaikinio Krymo istoriją ir architektūrą.

Siūloma aplankyti:

  • sausumoje ir po vandeniu išlikusius senovės graikų įkurto miesto-valstybės Taurijos Chersoneso (ukr. Херсоне́с Таврі́йський) (5 a. pr. Kr. – 13 m.e.a.) griuvėsius dabartinėje Sevastopolio pietvakarinėje dalyje;
  • ant Auroros uolos, 40 metrų aukštyje virš jūros lygio, tebestūksančią neogotikoinę pilį „Kregždės Lizdas“ (ukr. Ластівчине гніздо);
  • Livadijos rūmus (ukr. Лівадійський палац) – paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II-ojo namus, bei vietą, kurioje 1945 m. susirinko Didysis Jaltos konferencijos trejetas – tuometiniai JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas, Jungtinės Karalystės premjeras Vinstonas Čerčilis ir TSRS vadovas Josifas Stalinas.

Gaspės pusiasalis, Kvebekas

30.340 kv. kilometrų užimantis Gaspės (Gaspésie) pusiasalis yra Kvebeko vėjo ir jūra suformuotas Apalačų kalnų tęsinys. Į penkis natūraliai susiformavusius rajonus padalintame pusiasalyje yra 6 rezervatai, 25 aukščiausios Kvebeko viršukalnės ir 4 nacionaliniai parkai. Bonaventuros salos ir Persės uolos nacionaliniame parke vasaromis jauniklius peri 250 tūkst. paukščių. 

Birželio – rugsėjo mėnesiai – puikus metas kajakų ir kanojų mėgėjams, pėsčiųjų žygiams, buriavimui, ir jodinėjimui. Žiemą laukia ne ką mažiau pramogų – nuo kalnų slidinėjimo ir pasivažinėjimo sniegaeigiais iki alpinizmo „ledu“ ar pasivažinėjimą šunų pakinkytomis rogėmis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Siūloma pasivažinėti 885 km ilgio „Grand Tour“ kilpa (kelio „Route 132“ atšala „Sainte-Flavie“) pusiasalio pakrantėje, ar pasirinkti vieną iš Gaspésie turizmo centro specialių maršrutų aplankant sodus, švyturius ar paleontologijos mokslui reikšmingas vietas.

Šikoku, Japonija

Kalnų apjuosta Šikoku — iš keturių salų mažiausia ir rečiausiai aplankoma Japonijos sala, kurioje klestinti liaudies menų – audėjų, washi (popieriuje) gamintojų ir žvakdirbių centras. Geriausiai sala žinoma dėl „Gyvenimo kelio“ (Walk of Life) – kelionė 9-ojo amžiaus vienuolio ir poeto Kobo Daishi pėdomis, kurios metu aplankomos 88 Budistų šventyklos. Virš 1.200 kilometrų pėsčiomis aplink visą salą – žygis, reikalaujantis intensyvių fizinių ir dvasinių išteklių bei trunkantis daugiau nei mėnesį. Piligrimystės pradžios ir pabaigos vieta – Kojos kalnas (Mount Koya), dar žinomas kaip Šingon – šalies budistų sektos, būstinė.

Kojos kalne yra šios svarbios vietos:

  • Okunoin – milžiniškų kapinių apsuptas Kūkai mauzoliejus;
  • Danjogaran – Kojos kalno centras.

Papua Naujoji Gvinėja

Papua Naujosios Gvinėja su išsiskiriančiu kalnuotu reljefu – į rytus nuo Indonezijos ir į šiaurę nuo Australijos esanti valstybė saloje. Šis faktas padėjo išsaugoti jos kultūrinį ir gamtinį rūšių išskirtinumą. Daugiau kaip 800 kalbų, 1000 skirtingų kultūrų ir neprilygstama biologinė įvairovė – visa tai susitelkę šiame atogrąžų salyne, kur geldelės kaip valiuta naudotos iki 1933 m. 

Keliauti vienam čia būtų per daug jėgų reikalaujantis tikslas, tad vedliu verta pasirinkti patyrusį gidą, parodysiantį atsiskyrusius kalnų kaimus, Šventuosius namus Sepiko upės pakrantėje, nardysite tarp Antrojo pasaulinio karo „palikimo“ Bismarko jūroje.

Maunt Hagene, mieste šalies centrinėje dalyje, rugpjūtį vyksta „Sing-sing“ – triukšmingiausia visų genčių šokių, menų ir dainų šventė, pritraukianti gausybę dalyvių ir turistų. Tarp jų – ir 1000 metų saloje gyvenančių čiabuvių Huli atstovai, kurių dabar yra apie 150 tūkstančių.

Kurdisnanas, Irakas

Taikos ir stabilumo oazė istoriškai kitusiame regione, pusiau autonominė Kurdisnano sritis šiaurrytiniame Irake vilioja smalsuolius iš Vakarų pasigrožėti senoviniais miestais, snieguotais kalnais ir triukšmingomis turgavietėmis. 2010 metais atnaujintas Erbilio Tarptautinis oro uostas prisidėjo prie turizmo infrastruktūros plėtros. Prabangių ir verslo klasės viešbučių statyba ir galimybė mažoms ekskursantų grupėms susipažinti su kurdų etniniu paveldu ir istorinėmis vietomis. 

Patyrę kelionių organizatoriai „Hinterland Travel“ ir „Kurdistan Adventures“ siūlo 8 – 16 dienų pažintines keliones. Įsimintiniausi objektai – Erbilio istorinė citadelė, Didžioji Mečetė, Salahaddino tvirtovės Shaqlawoje griuvėsiai ir Jarmo Neolitinio kaimo archeologinė vietovė (7 tūkst. m. pr. Kr.), esanti Zagroso kalno papėdėje. Dalis ekskursijų organizuojama į kurdų etnines žemes rytinėje Turkijoje ir šiaurvakariniame Irake.

Pirmą geriausių kelionių pasiūlymų 2011-iems dalį rasite čia.

Parengė Nerijus Drochneris
Nuotraukos: National Geographic

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top