Now Reading
D. Britanijoje siekiama leisti moteriai nutraukti nėštumą pačiai (video)

D. Britanijoje siekiama leisti moteriai nutraukti nėštumą pačiai (video)

D. Britanijoje siekiama leisti moteriai nutraukti nėštumą pačiai (video)

Priverstinis nėštumo nutraukimas pirmojo naujagimio besilaukiančiai moteriai yra  ypatingai žalingas tiek fizine, tiek ir dvasine prasme bei gali sukelti negrįžtamus padarinius visam gyvenimui. Tačiau Didžiojoje Britanijoje siekiama leisti moteriai pačiai nutraukti nėštumą tarp namų sienų, skelbia „Daily Mail“.

Šios šalies moterys galėtų pačios savo namuose pasidaryti abortą, jei jau po kelių mėnesių būtų priimta prieštaringai vertinamo įstatymo pataisa. Tokiu atveju bus galima įsigyti specialių vaistų nėštumo nutraukimui ne ligoninėje arba klinikoje, o įprastoje namų aplinkoje. Daugiausiai abortų šalyje atliekanti įstaiga ketina kreiptis į Civilinių bylų teismą, pabandydama pakeisti esamas taisykles, nurodančias, kad nėštumo nutraukimui reikalingas tabletes galima vartoti tik su gydytojo arba medicinos slaugytojo priežiūra. Į teismą numatyta kreiptis sausio 28-ąją ir taip pakeisti 1967 metų teisės aktu nustatytą nėštumo nutraukimo tvarką šalyje. 

Tabletės turėtų būti naudojamos nėštumo nutraukimui, kai vaisiui yra ne daugiau kaip 9 savaitės (2 mėnesiai). Priėmusi sprendimą moteris iki to laiko bet kada namuose galėtų nutraukti nėštumą. Kritikų vertinimu, tai reiškia, kad tokie vaistai būtų vartojami vos ne kaip paprasčiausias aspirinas. Kasmet Britanijoje atliekama apie 76 tūkstančiai abortų, o tai trečdalis iš visų sprendimų nutraukti nėštumą. Tai per pastarąjį dešimtmetį dvigubai išaugę tokio sprendimo rezultatai.

Šiuo metu moterys, per pirmąsias 9 nėštumo savaites pasirinkusios nėštumo nutraukimą be chirurginės operacijos ankstyvoje vaisiaus stadijoje, prižiūrint gydytojui ar slaugytojui turi išgerti tabletes per du kartus padarant 24 – 48 valandų pertrauką, ir tik ligoninėje arba klinikoje. Esą ambulatorijos taip pat gali užsiimti minėta veikla, tačiau tik kelios to ėmėsi.

Pirmoji minėta tabletė sukelia gimdos gleivinės nestabilumo pokyčius. Antroji atskiria vaisų nuo gimdos ir išstumia jį iš moters kūno. Britanijos Nėštumo konsultavimo tarnyba (British Pregnancy Advisory Service, BPAS) nori pakeisti įstatymą, kad moterys galėtų antrąją tabletę išgerti namuose. Pirmoji, kaip ir dabar, būtų vartojama prižiūrint medikams.

Medicinos įstaiga, kuris atlieka ketvirtį visų abortų Jungtinėje Karalystėje, teigia, kad po tokios pataisos šios procedūros įgyvendinimas būtų „palengvintas“. Esą „nėra reikalinga“ ir „absurdiška“, kad moteris yra priversta dar kartą sugrįžti į kliniką.

Sveikatos ministerija su tokia nuostata nesutinka ir siūlo palikti dabar galiojančią tvarką. BPAS teigimu, moterys kenčia nuo „nereikalingo jaudulio“ dar kartą vykdama į medicinos įstaigą ir kad didžioji dalis jų norėtų procedūrą baigti namie. Esą tokia praktika įprasta Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Danijoje ir Norvegijoje.

„Saugumo ar priimtinumo klausimai nekelia jokių abejonių, – teigė BPAS generalinė direktorė Ann Furedi. – Neteisinga į pavojų statyti moterų, besirūpinant nereikalingais galimybių apribojimais dėl pareigūnų, bijančių kritikos iš tų, kurie nepritaria bet kokiems abortams“.

Prieš abortų ir kontracepcijos politiką nusiteikusi „Gyvybės lyga“ nurodo, kad taip BPAS ketina dar labiau padidinti abortų prieinamumą, supaprastinant tai iki „piliulės gėrimo pratimo“.

Rizika ir pavojai

Abortams pritariančios kampanijos visada įvardina, kad abortai yra saugūs, tačiau pasitaiko pavojingų šalutinių poveikių, nors mirtys retos.

Moterims dukart dažniau po šios procedūros prireikia gydymo ligoninėje nei nutraukusioms nėštumą chirurginiu būdu.

1,5 procentai pacienčių guldomos į ligoninę dėl atsiradusių komplikacijų, tame tarpe ir dėl nesibaigiančio kraujavimo.

Apie 1 procentui pacienčių išsivysto dubens srities uždegimai, galintys tapti nevaisingumo priežastimi. Dauguma jų kenčia pilvo skausmus ir spazmus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kiti bendrai pasitaikantys šalutiniai poveikiai – viduriavimas, pykinimas ir vėmimas.

 

 

Parengė Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top