Now Reading
398 GB – kitoks būdas keistis informacija. Iš jų 4 GB – Kaune! (Foto, video)

398 GB – kitoks būdas keistis informacija. Iš jų 4 GB – Kaune! (Foto, video)

398 GB – kitoks būdas keistis informacija. Iš jų 4 GB – Kaune! (Foto

JAV ir Vakarų Europoje plintantis būdas keistis „nežinoma“ informacija pasiekė ir Lietuvą. Pagrindinis išskirtinumas – tarp plytų įtaisyti USB kištukai, leidžiantys vartotojui palikti informaciją arba ją išsisaugoti. 

Pirmasis Baltijos šalyse USB kištukas, kuriame telpa 4 GB informacijos šių metų sausio 5-ąją įmontuotas Kaune įsikūrusios kavinės „Skliautas“ vidinio kiemelio sienoje. Už tai ačiū Martynui, Elenai ir Vytautui. 

Vakarų Europoje ir Jungtinėse Valstijose išpopuliarėjęs projektas išsiskiria savo decentralizuota kompiuterių tinklo architektūra veikiančia sistema „vartotojas vartotojui“ (peer-to-peer, P2P), dar vadinama grynąja. Jo iniciatorius siekia USB atmintukais apraizgyti visą pasaulį.

 Šių „negyvų lašų“ (dead drops) sienoje iniciatorius – 37 metų amžiaus medijų architektas vokietis Aramas Barthollas, pirmuosius penkis USB atmintukus „prikaišiojęs“ Niujorko sienose, pastatų mūruose ar net gatvių grindinyje. Kiekviename jų buvo įrašytas apie vykdomą projektą skelbiantis „readme.txt“ dokumentas ir manifestas. Per pastaruosius metus jis pateikė ir daugiau projektų, išsiskiriančių „skaitmeninių akimirkų“ perkėlimu į gyvenimiškas ir realias erdves. 

 Vieną iš tokių 165-iose vietose visame pasaulyje išsimėčiusių įrenginių aptikęs žmogus gali be vargo į savo nešiojamąjį kompiuterį atsisiųsti norimą iš aptiktų dokumentų, arba pats į „nekilnojamą“ USB įrašyti norimus platinti duomenis. 

Didžiausias 32 GB talpos „atmintukas-lyderis“ įmontuotas Guangdžou mieste Pietų Kinijoje.

  Kaip teigia autorius, kiekvienas žmogus gali tapti šios iniciatyvos puoselėtoju. Interneto svetainėse Deaddrops.com ir Datenform.de netgi pateikiama vaizdinė instrukcija kaip tinkamai įmontuoti USB laikmeną. Apie naujus „taškus“ informaciją gavęs A. Barthollas tai skelbia svetainės žemėlapyje. 

Vokietijoje populiariai naujovei montuoti „Der Spiegel“ nepataria rinktis tokių nepatogių vietų kaip greitkelis, taip pat siūloma nežaloti medžių.

„Tai mano įvairių vykdytų projektų evoliucija. Visais jais ieškojau galimų sankirtų tarp gyvenimo interneto tinkle ir už jo likusio asmeninio gyvenimo, – „Daily Mail“ teigė projekto iniciatorius, pridurdamas – vertėtų sau užduoti klausimą: kaip per pastarąjį dešimtmetį skaitmeninės inovacijos pakeitė kiekvieno mūsų gyvenimus. Valstybinės institucijos ir kompanijos sujungtos į vieną kompiuterių tinklą. Visus mus jungia „Facebook“ ir bendravimas socialiniame tinkle. Noriu skaitmeninį pasaulį sugrąžinti į asmeninę erdvę“.

Šiuo metu Niujorke gyvenantis Aramas yra menus ir technologijas vystančios ne pelno siekiančios organizacijos narys.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Asmeninėje A. Barthollo svetainėje projektas susilaukė skeptiško įvertinimo. Komentatoriai skelbė, kad ši iniciatyva taps taikiniu asmenims, siekiantiems platinti kenkėjiškas programas ir kompiuterių virusus.

Iniciatoriaus teigimu, internete yra visada nesaugu, o nuo kenkėjiško viruso vartotoją skiria vos du paspaudimai.

„Man patinka USB jungtis, tačiau suvokiu, kad anksčiau ar vėliau ji baigs savo dienas. Jau dabar „iPad“ šios jungties nebeturi, toks likimas laukia ir kitų įrenginių“, – interviu NPR teigė Aramas.

Vartotojams reiktų priminti, kad toks informacijos platinimo būdas gali pažeisti kūrinio autoriais teises ir užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Nerijus Drochneris
Nuotraukos: Deaddrops.com, Flickr.com 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top