Now Reading
105-osioms žirgų lenktynėms „Sartai 2011“ jau pasirengta!

105-osioms žirgų lenktynėms „Sartai 2011“ jau pasirengta!

105-osioms žirgų lenktynėms „Sartai 2011“ jau pasirengta!

Vasario 5 dieną, šeštadienį, vyks Dusetas garsinančios žirgų lenktynės „Sartai 2011“, kurios šiemet vyks jau 105-ąjį kartą. 

„Žinoma, tai anaiptol nereiškia, kad lenktynių organizaciniam komitetui ar atskiroms organizatorių grandims, atsakingoms už vieną ar kitą lenktynių renginį, rūpesčiai jau baigėsi, – dėkodamas už atliktą darbą sakė varžybų organizacinio komiteto pirmininkas, ministras K. Starkevičius. – Mūsų misija baigsis tik išlydėjus visus sportininkus ir paskutinį varžybų žiūrovą, tad darbų dar laukia daug, tačiau jų gairės – aiškios“.

Kaip visada, nemažai rūpesčių kelia orai, tačiau kelininkai ir atitinkamos policijos, saugos tarnybos bei tvarkdariai, nors ir jei gamtinės sąlygos nebūtų itin palankios susiruošusiems į žirginio sporto žiemos šventę, pasistengs jas įveikti ir užtikrinti, kad gamtos kaprizai nei sportininkams, nei žiūrovams netaptų kliūtimi.

Pasak varžybų organizacinio komiteto nario, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Rimanto Jaramino, kelininkai turi parengę rekomendacijas kokiais keliais iš įvairių Lietuvos kampelių lenktynių dieną bus patogiausia pasiekti Dusetas ir pasistengs tuos kelius nuvalyti taip, kad keliaujantiems nekiltų jokių problemų. Net jei prieš lenktynes kiltų pūga.

Rekomendacinių kelių schema ir kitos nuorodos netrukus bus paskelbtos specialiai šioms lenktynėms sukurtame, jų oficialiame interneto portale www.sartulenktynes.lt

Kad parkuojant automobilius nesusidarytų eilės, į atitinkamas aikšteles ir net atskiras jų sekcijas nukreips čia budėsiantys tvarkdariai. Beje, šiemet žiūrovams, atvykstantiems į Dusetose vyksiančią žirgų žiemos sporto šventę, skirtingai nei pernai, už automobilių parkavimą mokėti nereikės.

Solidžiausias prizinis fondas

Spaudos konferencijoje paskelbta, kad lenktynių „Sartai 2011“ prizinis fondas sudaro 57 000 litų, kuris bus išdalytas atskirų rungčių nugalėtojams ir prizininkams.

„Tai didžiausias „aukso puodas“ per visą šių oficialiai rengiamų žirgų lenktynių ant ledo istoriją, skaičiuojančią jau antrąjį šimtmetį, – spaudos konferencijoje sakė lenktynes rengiančios VšĮ „Promo event“ direktorius Darius Jonušis. – Tačiau netikslinga manyti, kad būtent solidūs prizai paviliojo čionai daugumą sportininkų, nes jie, pateikdami paraiškas, dar nežinojo apie tai“.

Solidus prizinis fondas, pajėgiausi važnyčiotojai leidžia tikėtis, kad Dusetose visų žirginio sporto entuziastų laukia graži šventė, vieniems ir kitiems padovanosianti daug įsimintinų akimirkų. Be abejo jas dar pagausins į Dusetas susirinkę ir geriausi liaudiškų atrakcijų, amatų, mugių, viliojančių lietuviško kultūros paveldo skanėstų kvapais ir putojančiu aukštaitišku alumi, rengėjai.

Todėl žirgų lenktynėms įtemptai rengiasi ne tik varžybų organizacinis komitetas, bet ir Zarasų krašto, nekalbant jau apie pačius dusetiškius, žmonės, norintys ir turintys ką parodyti bei mokantys primti svečią.

Dusetose – keturių šalių sportininkai

„Vasario penktąją Dusetų hipodrome prie žirgų lenktynių „Sartai 2011“ starto linijos bus išrikiuoti 78 ristūnai, kuriuos vadelios keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos sportininkai, – spaudos konferencijos dalyvius informavo lenktynių „Sartai 2011“ organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Jurgaitis. – Žirgai suskirstyti pagal jų reitingą, o juos vadeliojantys sportininkai dėl pagrindinių prizų varžysis devyniose grupėse“.

Garbingiausias iš jų – tarptautinis „Didysis žiemos“ prizas. Ne mažiau prestižinis kitas tarptautinis Lietuvos Respublikos Prezidentūros prizas, dėl kurio varžysis sportininkai su eikliais suaugusiais „B“ reitingo žirgais.

„C“ reitingo žirgus tramdantys sportininkai kovos dėl Lietuvos Respublikos Seimo, „D“ – dėl Kūno kultūros ir sporto departamento, „E“ – dėl „Zarasų krašto“ (steigėjas Zarasų rajono savivaldybė) ir „F“ – dėl „Dusetų krašto“ (steigėjas UAB „Vasaknos“) prizų.

Jauniausius, 2007 metais gimusius „A“ reitingo ristūnus valdantys sportininkai varžysis dėl „Eikliojo žirgo“, to paties amžiaus, tačiau „B“ reitingo žirgai rungsis dėl „Grafaitės Emilijos Pliaterytės“ prizo.

Prizų dalybas baigs jauniausius, 2008 metais gimusius žirgus vadeliojantys sportininkai, kovosintys dėl „Biržų žemtiekimo“ prizo.

„Atsižvelgiant į žirgų augintojų pageidavimus trys rungtys (dėl „Didžiojo žiemos“, Lietuvos Respublikos Seimo ir „Eikliojo žirgo“ prizų) bus rengiamos 2400 metrų ilgio, o likusios šešios – tradicinėje 1 mylios (1609 metrų) distancijoje, – akcentavo A. Jurgaitis. – Taip yra todėl, kad vieni žirgai pasižymi didesne koncentracija ir yra maksimaliai greiti vienos mylios distancijoje, o kitiems reikia įgyti savotišką pagreitį ir visą savo tikrąją jėgą jie gali atskleisti kiek ilgesnėje distancijoje“.

Nugalėtojas rankų nenuleidžia

Pernai „Didįjį žiemos“ prizą su Velnio nuotaka laimėjo ukmergiškis Kazimieras Trota – vienas tituluočiausių Lietuvos važnyčiotojų, Dusetose iškovojęs net septynis pagrindinius šių varžybų prizus. Per visą savo sportinę karjerą, besitęsiančią jau 31-mus metus, įvairiose varžybose K. Trota yra iškovojęs net 275 pirmąsias vietas.

Tai unikalu, tačiau Kazimieras šiemet dėl garbingiausio trofėjaus nesivaržys. Tad kodėl gi toks tituluotas sportininkas iš anksto sudeda ginklus?

„Ginklų aš nesudedu. Į Dusetas kitą šeštadienį atvešiu kelis savo žirgus, tačiau dėl „Didžiojo žiemos“ prizo nesivaržysiu, nes neturiu tam tinkamo žirgo, – sako bemaž 100 žirgų laikantis K. Trota. – Su iš Prancūzijos ristūnų šeimos kilusia 5 metų kumele Roma D‘EM, dabar priklausančia „Ūkininko patarėjo“ vyriausiajam redaktoriui Vyteniui Neverdauskui, šįkart kovosiu dėl tarptautinio Lietuvos Respublikos Prezidentūros prizo“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kazimiero nuomone, tai dar viena lenktynių intriga, o naująjį „Didžiojo žiemos“ prizo savininką sužinosime tik šeštadienio lenktynių pabaigoje.

Prognozės – nedėkingas dalykas

Likus iki varžybų pradžios mažiau nei dviems savaitėms ir paskelbus dalyvių sąrašus, žirginio sporto mėgėjai vis dažniau kerta lažybų, kas iš Dusetų išsiveš pagrindinius lenktynių „Sartai 2011“ prizus. Nors prognozės – nėra dėkingiausias dalykas, tačiau nuo jų nesusilaiko net specialistai.

„Atidžiai išnagrinėjęs dalyvių ir jų reitinguotų žirgų sąrašą, žiemos žirginio sporto žinovams ir žiūrovams galiu žadėti tik viena – nepaprastai atkaklią, intriguojančią kovą, kuri tikrai nenuvils visų, vasario pirmąjį šeštadienį atvykusių į Dusetas, – sako A. Jurgaitis. – Sporto šventės Dusetose dalyvių sąrašuose – beveik visi geriausi šalyje laikomi ristūnai, o juos vadeliojančių sportininkų parengtis, patirtis ir sugebėjimai irgi nekelia abejonių“.

A. Jurgaičio nuomone didžiausią intrigą kels visas lenktynes vainikuosianti puošmena – kova dėl „Didžiojo žiemos“ prizo, kurį tradiciškai steigia lenktynių organizatorė – Žemės ūkio ministerija ir dėl kurio varžosi tik suaugusiųjų, aukščiausiąjį „A“ reitingą turinčių žirgų vadeliotojai.

„Žirgų lenktynės – ne lenktynės, jei jų nelydi netikėtumai, todėl siūlyčiau nenurašyti keleto labai pajėgių užsieniečių, atvykstančių su aukštą reitingą turinčiais žirgais“, – siūlo Vilniaus žirgyno direktorius, varžybų Dusetose vyriausiasis teisėjas Stasys Svetlauskas.

Jo nuomone viena pretendenčių į pagrindinį prizą gali būti rusė Ksenija Matvejeva, vadeliojanti Lokotsko žirgyno rusų ristūnų grynaveislę kumelę Vibraciją.

Ir A. Jurgaitis, ir S. Svetlauskas prie pagrindinių favoritų vienbalsiai priskiria ukmergiškį Egidijų Gudonį su grynaveisliu Amerikos ristūnu Rodney Augustinu bei širvintiškius Justiną Bivainytę su tokios pat veislės eržilu Giant Park ir Žydrūną Vasilionką, vadeliosiantį prancūzų ristūnų šeimos kumelę Rumba Flash.

„Nelaikyčiau didele sensacija, jei šiems sportininkams sumaišytų kortas labai patyręs, stabilumu garsėjantis Estijos atstovas Vladimiras Mummas, vadeliojantis per 20 tūkstančių eurų kainuojantį eržilą S:T Thomas“, – sako A. Jurgaitis.

Beje, tokių norinčiųjų sumaišyti kortas yra ne vienas ir ne du. Todėl žiūrovai pagrįstai gali tikėtis dar daugiau trykštančio azarto ir tuo pačiu – įspūdingos, nepakartojamos žirginio sporto šventės.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top