Now Reading
Meilė užknisa: dainos nešvęsiantiems Šv. Valentino dienos

Meilė užknisa: dainos nešvęsiantiems Šv. Valentino dienos

Meilė užknisa: dainos nešvęsiantiems Šv. Valentino dienos

Vasario 14-oji yra šventė ne visiems. Daug kam iš mūsų nėra su kuo ją švęsti, tačiau yra ir tokių, kurie tiesiog pavargo nuo tą dieną brukamo dirbtinumo bei komerciškumo. Neretam atrodo, jog apskritai meilės švęsti nėra ko. Ji akla, žiauri, sukta ir visa griaunanti. Netikite? Paklausykite šių dainų, kurios sako šv. Valentino dienai ir meilei „ne“!

J. Geils Band Love Stinks

„Love Stinks“ drąsiai galima vadinti himnu, skirtu visiems, kurie nemėgsta Valentino dienos. Paklausykite ir pamėginkite po to išmesti iš galvos šios nuotaikingos dainos priedainį. Tačiau meilė ne tik smirda. Fenomenalaus vokalo savininkas Dan McCafferty bei grupė Nazareth žymiausiame savo hite pasakojo, kad meilė žeidžia („Love Hurts“), rokeriai Def Leppard įspėjo, kad ji kandžiojasi („Love Bites“), o Freddie Mercury rėžė dar tiesmukiau – ji žudo („Love Kills“). Šie kūriniai įsimylėjėlius vaizduoja lyg savo noru lipančius rykliui į nasrus…

Foje – Alternatyvinė Daina Apie Meilę

Pasaulyje yra nesuskaičiuojama daugybė dainų, klausiančių, kas yra meilė. Jų autoriams derėjo pasikonsultuoti su Andriumi Mamontovu, kuris pažėrė net 24 lakoniškus ir negailestingus atsakymus viename kūrinyje. „Meilė – tai karstas, užpiltas žeme“, paskutiniame Foje studijiniame albume šaukia Mamontovas, o visos sudaužytos širdys tuksi pritardamos, drauge su nesiliaujančiu, hipnotizuojančiu ritmu.

Tina Turner – What’s Love Got To Do With It?

Rekomendacija, subalansuota silpnajai lyčiai. Tinos daina pasakoja apie paviršutiniškus santykius, kuriuose tikros meilės nebėra. O dainininkė apie tai šį tą žino, kentėjusi nelaimingoje santuokoje su Ike Turner, kuris daug metų dainavo kartu, tačiau užkulisiuose skriaudė ją. Na, ir apskritai, šv. Valentino dieną pavargus nuo komercijos ir netikrų šypsenų norisi ištarti tą pačią frazę: „Ką gi bendro tai turi su meile?“.

Ugly Kid Joe – (I Hate) Everything About You

Norisi pasiausti? Šis pamirštas roko hitas yra vienas geriausių būdų su blogiausiais linkėjimais ir piktos energijos doze išlydėti buvusiąją. Išsiskyrimas kartus, tačiau tikrai smagesnis su Ugly Kid Joe. Siausti galima ir su kitais rokeriais, teisingiau pankais – The Vandals, kurių daina „My Girlfriend‘s Dead“ atkeršija tai nelemtai buvusiajai itin savitai. Paliko mergina? Įkyrėjo visų klausimai, kur ji? Sakykite, kad ji mirė ir fantazuokite, kur ir kaip!

Keistuoliai – Meilės Nėra

Toliau sutinkame visiems pažįstamus šelmius Keistuolius, kurių išminties kupini žodžiai pataiko tiesiai į taikinį ir šį kartą, filme „Paskutiniai Brėmeno Muzikantai“. „Likim draugais“ – gražūs, tačiau neretai ir skaudūs žodžiai, kurių nenorime išgirsti iš mylimo žmogaus lūpų. Belieka tik paklausyti Keistuolių ir palinguoti į šios jų „skolintos“ dainos taktą.

Dawn Penn – You Don‘t Love Me (No No No)

Šis fantastiškas kūrinys yra reggae klasika, sukurta joms, bet apie juos – tuos, kurie merginas keičia kaip kojines ir nesijaudina dėl tokių „smulkmenų“ kaip jausmai. Nepaisant nuolat kartojamo moterų mėgiamo žodžio „Ne!“, daina aiškiai apibūdina norą susigrąžinti tą nenaudėlį, kuris nemyli ir negrįžta. Moteriška logika… Kaip bebūtų, „You Don‘t Love Me“ taip pat piešia meilę atgrasiomis spalvomis.

ŽAS – Nėr Bobų, Neverk

Kalbant apie reggae, negalima pamiršti neseniai gimtadienį šventusio Bob Marley… Tačiau jo „No Woman No Cry“ iš tiesų laužyta anglų kalba ramina verkiančią moterį, o ne vadina ją visų ašarų priežastimi. Šiaip ar taip, ŽAS sukūrė valiūkišką lietuvišką versiją „Nėr Bobų, Neverk“, remdamiesi liaudyje paplitusia kūrinio interpretacija: meilė ateina ir išeina, o draugai vis dar čia ir „patikėk, viskas bus gerai”.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Cee Lo Green – F*** You

„Linkiu tau visa ko geriausio, sakydamas „Eik tu …““, – tai tik gabalėlis visos piktdžiugos bei smagaus kandumo, kuriuo persmelktas šis kokybiškas pernykštis hitas. Cee Lo, regis, įlipo į laiko mašiną, sugrįžo į 7-tąjį dešimtmetį, spjovė į cenzūrą, sukūrė himną visiems paliktiesiems ir, grįžęs į dabartį, pralinksmino klausytojus šiuo lengvu kūriniu. Jis tarsi sako: „Tave paliko? Na ir kas! Pajudink pasturgalį!“. Galbūt tai mūsų laikų „I Will Survive“?..

P!nk So What

„So What“ yra dar vienas nuotaikingas kūrinys, džiugiai sutinkantis išsiskyrimą, ir kone keliantis pavydą visiems, kurie „užimti“. Tai tikras geros energijos užtaisas ir tobulas fonas linksmintis anti-valentininiame vakarėlyje – P!nk pataisys nuotaiką visiems paniurėliams. Buvusįjį be gailesčio apdainavo ir Kelly Clarkson, kurios hitas „Since U Been Gone“ taip pat taria pagiriamąjį žodį laisvei.

10cc I’m Not In Love

Pabaigoje siūlome atversti dar vieną roko istorijos puslapį. Britų grupė 10cc sukūrė dainą, kurią žino ir mėgsta daugelis. Šis kūrinys, tinkamas vakaro pabaigai, parodo, kad, be kita ko, meilė dar ir klastinga. Jo herojus įsitikinęs, kad nėra įsimylėjęs ir nuolat tą kartoja. Tačiau ar tik tas kartojimas nerodo, jog yra priešingai? Meilė nesirenka ir nesiklausia, ko mes norime, ji prisėlina neprašyta. Niekas negali žinoti, kas nutiks rytoj – nei tie, kurie šiandien švenčia, nei tie, kuriems tai eilinė diena.

Martynas Gedvila

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt