Now Reading
Gripas traukiasi iš Lietuvos

Gripas traukiasi iš Lietuvos

Gripas traukiasi iš Lietuvos

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje ir toliau slūgsta.

Per praėjusią savaitę (vasario 14–20 d.) sergamumo rodiklis nuo 86 susirgimo atvejų per savaitę, tenkančių 10 tūkst. gyventojų, nukrito iki 66 atv. / 10 tūkst. gyv.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 2010–2011 m. sezonu bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 66,1 atv./10 000 gyv. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Alytaus apskrityje, didžiausias – Marijampolės apskrityje. 2009–2010 m. gripo sezono 7 sav. bendras Lietuvos rodiklis buvo 33,5 atv./10 000 gyv.

Š.m. vasario 14–20 d. laikotarpiu hospitalizuoti 249 asmenys, o prieš tai buvusią savaitę (vasario 7-13 d.) buvo hospitalizuoti 380 asmenų. Nuo sausio 1 iki vasario 21 d. laboratoriškai patvirtinta 19 mirties atvejų nuo A (H1N1) gripo viruso (visi asmenys nebuvo skiepyti gripo vakcina).

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, epidemija šiuo metu yra paskelbta 16 savivaldybių: Prienų rajono, Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Marijampolės, Šiaulių miesto, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Raseinių rajono, Rietavo, Joniškio rajono, Plungės rajono, Mažeikių rajono, Kupiškio rajono, Rokiškio rajono ir Jurbarko rajono.

Praeitą savaitę epidemiją atšaukė 4 savivaldybės: Kauno rajono, Kėdainių rajono, Panevėžio miesto ir Varėnos rajono. Visuomenės sveikatos centrai tai rekomendavo padaryti dar 6 savivaldybėms: Rietavo, Plungės rajono, Joniškio rajono, Šiaulių miesto, Klaipėdos miesto ir rajono.

Didžiojoje dalyje savivaldybių sergamumas mažėja, bet dar yra ir tokių, kur sergančiųjų užregistruota daugiau nei ankstesnę savaitę. Tai Molėtų, Anykščių, Pagėgių, Šiaulių, Kupiškio rajonų ir keletas kitų savivaldybių.

Daugiausiai sergančiųjų per savaitę užregistruota Marijampolės (85 atv. / 10 tūkst. gyv.) apskrityje. Mažiausiai gyventojų į medikus dėl gripo ir ŪVKTI kreipėsi Klaipėdos (30 atv. / 10 tūkst. gyv.) apskrityje.

Šiuo metu Lietuvoje yra vos 3 savivaldybės, kuriose sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis didesnis nei 100 atv. / 10 tūkst. gyv. Tai Visagino miestas (102 atv. / 10 tūkst. gyv.), Jurbarko rajonas (115 atv. / 10 tūkst. gyv.) ir Marijampolė (123 atv. / 10 tūkst. gyv.).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis:

• Dauguma šalių praneša apie vidutinį ar aukštą dėl gripo ir ŪVKTI besikreipiančių į asmens sveiktos priežiūros įstaigas, asmenų skaičių. 14 Europos šalių stebima mažėjanti gripo ir ŪVKTI sergamumo tendencija.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

• Registruojamas mažėjantis teigiamų bandinių, gautų iš pasirinktinės klinikinės virusologinės diagnostikos, skaičius, kuris šiuo metu siekia 43 %, kai tuo tarpu piko metu, 52/2010 metų savaitę, buvo 57%.

• Iš visų nustatytų teigiamų bandinių A tipo gripo virusas sudaro 67 % (iš subtipuotų daugiau nei 99 % sudaro A (H1N1) 2009), B tipo gripo virusas – 33 %.

• Per 6 sav. 10 šalių pranešė apie 180 sunkius ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (SARI) atvejus, dauguma šių atvejų buvo susiję su A(H1N1)2009 virusu.

• Vakarų Europos šalyse (Danija, Prancūzija, Olandija, Airija, Jungtinė Karalystė) sumažėjo sunkios formos gripo atvejų, tačiau dėl Centrinės, Rytų ir Pietryčių Europos šalių situacija yra neaiški, kadangi nėra duomenų apie hospitalizacijas susijusias su gripo atvejais. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top