Now Reading
Optikos genijai – Oliver Peoples (Foto, video)

Optikos genijai – Oliver Peoples (Foto, video)

Optikos genijai - Oliver Peoples (Foto

Kai 1986-aisiais optikai broliai Larry ir Dennis Leight’ai įgyvendino seną svajonę ir Kalifornijoje atidarė pirmąjį akinių ir akinių nuo saulės butiką „Oliver Peoples“, vargu ar galėjo tikėtis, jog tepraėjus vieneriems metams pats Andy Warhol’as pozuos vokiško „Vogue“ viršeliui, pasipuošęs jų kūryba, o per dešimtmetį „Oliver Peoples“ vardą žinos ne tik kiekviena Holivudo garsenybė, bet ir populiariausių mados žurnalų redaktoriai.

Ambicijos, įkvėptos praeities

Oliverio žmonių ideologija patikėjo tokios asmenybės, kaip Brad Pitt, Bruce Willis, Jack Nicholson, Madonna, Tobey Maguire, Claudia Schiffer, Demi Moore ir ilgiausias sąrašas kitų kino, mados, muzikos, verslo ar žiniasklaidos žvaigždžių. Įminti kūrėjų sėkmės paslaptį nesudėtinga – užtenka pamatyti bent vieną reklaminę kampaniją, liudijančią nepriekaištingą skonį, stilių, idealius išgrynintų formų derinius ir duoklę žmogaus emocijoms. Pasak 5-7 dešimtmečių mada besižavinčio „Oliver Peoples“ kūrybos direktoriaus Larry Leight, jų misija – būti prestižiškiausiu ir kultūriškai savičiausiu akinių gamintojų ženklu pasaulyje. „Mes svajojome sukurti originalią ir autentišką akinių kolekciją, pasinaudojant inovatyviomis marketingo strategijomis ir atverti unikalią mažmeninių pardavimų erdvę – nuosavą galeriją“ – 1986-aisiais teigė Larry. Tuomet šios ambicijos skambėjo kaip utopija, tačiau „Oliver Peoples“ besivadovaudami originalia strategija verslo sėkmę išlaikė iki šių dienų.

Autentikos ir asmeniškumo derinys

Oliverio žmonių akinių kategorijos – taip pat aiškiai apibrėžtos, kaip ir jų misija, vizija ar kompanijos strategijos. Kūrėjai siūlo tris akinių nuo saulės rūšis – glamūrinius, klasikinius plačiais plastmasiniais rėmeliais ir dviguba juostele žymimus metalo rėmeliais, bei dviejų rūšių optinius akinius – įkvėptus vintažo ir uniseks stiliaus akinius plačiais rėmeliais, primenančius 50-ųjų madą.

1989-aisiais „Time“ žurnale optikas R. Morgenthal rašė: „nesu regėjęs tokio fenomeno. Žmonės ieško akinių rėmelių, pavadintų vardais!“. Jau tuomet tapo akivaizdu, jog akiniai „Oliver Peoples“ kūrėjams reiškia kur kas daugiau, nei optikos prietaisą – kiekvienam naujam modeliui buvo skiriamas individualus vardinis pavadinimas. Pvz.: reklaminiame „Oliver Peoples“ vaizdo klipe nusifilmavusi mados ikona, aktorė ir daininkė Zooey Deschanel dėvi akinius pavadintus jos vardu – „Zooey“ ir „Zooey Sun“. Tiesa, įprastai akinių rėmelių išorėje rašomų pavadinimų ant „Oliver Peoples“ gaminių nepamatysite – čia jie slepiasi vidinėje pusėje. „Atsakymas paprastas: dizainas, tada informacijos atskleidimas patraukia žmogų, o ne atvirkščiai“ – teigia L. Leight.

Kinematografinis optikų menas

Išskirtinio dėmesio verti Oliverio žmonių kūrybos pristatymai. Visiems įprastas reklamas jie kasmet paverčia trumpametražiais filmais, turinčiais originalų siužetą, išskirtinius tipažus, įtraukiančią atmosferą ir viliojančius peizažus. Žiūrint „Oliver Peoples“ filmus sudaromas įspūdis, jog akiniai čia vaidina tik antraeilį vaidmenį – pirmame plane lieka emocijos, jausmai ir siužeto linija. Dvidešimtojo jubiliejaus proga Oliverio žmonės nespalvoto trumpametražio filmo herojumi pasirinko Robertą Evansą – kino genijų, prodiusavusį tokias juostas, kaip „Krikštatėvis“, „Rozmari kūdikis“, „Kinų kvartalas“ ir daugelį kitų. R. Evansas pakviestas neatsitiktinai – pastarasis yra tituluojamas vienu stilingiausių vyrų, ypač dėl nepriekaištingo akinių pasirinkimo. Debiutinis filmas, pavadintas „Mind Games“ buvo demonstruojamas didžiuosiuose Niujorko ir Los Andželo kino teatrų ekranuose.

Kasmet nauja meilės istorija

2009-aisiais bendradarbiaudami su fotografe ir režisiere Autumn de Wide Oliverio žmonės pristatė 60-ųjų įkvėptą trumpo metro juostą „Catch a Tuesday“ su muzikos, kino ir mados dievaite Zooey Deschanel bei muzikantu Matt Costa priešakyje. Filmo siužetas – stilinga Boni ir Klaido slėpynių interpretacija.

Po metų pasirodė video „The children are bored on Sundays“, kuriame įsimylėjėlių vaidmuo atiteko „Nuodėmių miesto“ ir „Žiedų valdovo“ žvaigždei, aktoriui Elijah Wood ir raudonplaukei gražuolei – legendinės grupės „Garbage“ vokalistei Shirley Manson. Trumpametražis filmas vilioja įstabių rūmų vaizdais, karališka tinginyste ir flirto pripildyta atmosfera.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Bene emocionaliausia ir atviriausia, tačiau kaip visada – itin skoninga ir subtili yra naujausia „Oliver Peoples“ ir įkvepiančios režisierės Lisa Eisner mini kino istorija, kurios herojams jausmų vaidinti nereikėjo – gyvenime jie ir taip pora! Muzikantas ir dainų autorius Devendra Banhart kartu su savo mergina Rebecca Schwartz filme „Devendra Banhart at Rainbow House“ atskleidžia autentiškas intymumo ir seksualumo paieškas. Jauki, saulės spindulių nutvieksta stiklinė terasa, įkurta architektūros šedevru vadinamame John Lautner projektuotame „Vaivorykštės„ name atspindi Kalifornijos dvasią ir tampa idealiu fonu jaunos įsimylėjėlių poros bendravimui.

Genialumas paprastume

„Oliver Peoples„ realizuoja savo idėjas ne tik optikos, mados, kino, bet ir muzikos pasaulyje. Šiuo metu jau išleisti septyni muzikos rinkiniai, išsiskiriantys minimalistiniu dizainu. Kad ir kokios srities besiimtų „Oliver Peoples„, jie lieka ištikimi savo požiūriui, daugiau nei du dešimtmečius kuriamai ideologijai ir kertiniams savo verslo principams – orientuotis į kokybę, autentiškumą, individualumą, nepamiršti vintažinio palikimo ir neafišuoti parašų, logotipų bei garsių vardų. Net optikos gigantų prekinis ženklas paprastesnis už paprastą – trys akinių rėmelių poros – apvalūs, trikampiai ir kvadratiniai. Kiekvienam savo.
 

Erika Vyšniauskaitė
Foto: Oliver Peoples

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top