Now Reading
Dubajaus pasididžiavimą „Pasaulį” ištiks Atlantidos likimas? (Foto)

Dubajaus pasididžiavimą „Pasaulį” ištiks Atlantidos likimas? (Foto)

Dubajaus pasididžiavimą „Pasaulį" ištiks Atlantidos likimas? (Foto)

„Palmių trilogijos“ įkvėpti dirbtinių oazių kūrėjai net nepagalvojo, kad vieną novatoriškiausių jų projektų – pasaulio žemėlapį atvaizduojantį didžiulį salyną –prarys vanduo. 

Didžiausio Jungtinių Arabų Emyratų miesto Dubajaus pašonėje sukurtas dirbtinių salų archipelagas „Pasaulis“ (The World) išsilaikė vos dvejus metus. Dabar salos labiau primena vėjų išpustytus smėlynus nei pasaulio žemėlapį su 7 kontinentais.

Šio 2008-ųjų sausį užbaigto projekto autorius – didžiausia artimųjų rytų nekilnojamojo turto vystymo bendrovė „Nakheel“, kurios vadovas dabar komoje. Kompanija užsiima palmių formos salų statyba ir kitų didingų sumanymų įgyvendinimu ir teigia, kad iš 300 iš smėlio suformuotų salų suformuotas „Pasaulis“ taps klestinčiu tik po 10 metų. 

Atlikusi tyrimą nepriklausoma kompanija „Penguine Marine“ paskelbė, kad salas yra pažeidusi erozija, visi projekte numatyti vandens keliai ir kanalai yra sunaikinti. Investuotojai čia tikėjosi sukurti rojų Žemėje – tik vandens ir oro transportu pasiekiamas vilas, viešbučių kompleksus.

Investicija į archipelagą atsiėjo daugiau nei 64,5 milijardus litų (25 mlrd. JAV dolerių). Iki šiol jau parduota 70 proc. salų, kurių vidutinė kaina siekia 63 milijonus litų (25 mln. JAV dol.). Grenlandija neparduodama – ji tapo Dubajaus vadovo nuosavybe, skelbia „The Telegraph“.

Deja, ne visų salų savininkams klostėsi palankus likimas. Johno O’Dolano vadovaujama kompanija už Airiją sumokėjo 97 mln. litų (24 mln. Didžiosios Britanijos svarų), dabar jos savininko jau nėra – nusižudė. 175 mln. litų (43 mln. svarų) už Didžiąją Britaniją sumokėjęs Safi Qurashi 7 metus už čekių klastojimą praleis Dubajaus kalėjime.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kitos kompanijos utopiniais vaisiais buvo apdovanoti arba už ją sumokėjo futbolininkai, tarp kurių – Davidas Beckhamas ir Michaelas Owenas. Tarp nutarusių įsikurti „Pasaulyje“ įžymybių nedaug. Buvo pasklidę gandai, kad Bradas Pittas ir Angeline Jolie nusižiūrėjo Etiopiją.

 Tarp kitų kompanijos projektų – Džumeiros (Jumeirah) palmė, Deiros palmė, Jebel Ali palmė, Dubajaus pakrantės ruožas (Dubai Waterfront).

Nerijus Drochneris
Nuotraukos: Inhabitat.com, Wikipedia.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top