Now Reading
„Lietuviškojo Gogeno“ asmenybė ir kūryba – naujoje knygoje (Foto)

„Lietuviškojo Gogeno“ asmenybė ir kūryba – naujoje knygoje (Foto)

„Lietuviškojo Gogeno“ asmenybė ir kūryba - naujoje knygoje (Foto)

Vieno įdomiausių lietuvių išeivijos dailininkų Jono Rimšos asmenybę ir kūrybą pristato nauja dailėtyrininkės Nijolės Tumėnienės knyga „Jonas Rimša. Tropikų šauksmas”.

Pasak leidėjų, tai pirmas ir labai sėkmingas bandymas Lietuvoje atskleisti unikalaus dailininko meninį pasaulį ir šio kūrėjo sudėtingą likimą.

Antradienį knygos sutiktuvės rengiamos Vilniaus paveikslų galerijoje, kurioje praėjusią vasarą pirmą kartą Lietuvoje buvo pristatyta retrospektyvinė tapytojo J. Rimšos kūrybos paroda „Tropikų šauksmas: Argentina-Bolivija-Taitis”, atskleidusi visą dailininko kūrybos kelią. Joje buvo rodoma per šimtą darbų, surinktų iš muziejų ir kolekcininkų.

Išskirtinę parodą aplankė per 11 tūkstančių žiūrovų. Parodos vaizdai, svarbiausi dailininko gyvenimo momentai ir išsami kūrybos apžvalga dar kartą atsiskleidžia parodos kuratorės dr. N. Tumėnienės parengtoje studijoje-kataloge „Jonas Rimša. Tropikų šauksmas”.

J. Rimša (1903-1978) – vienas ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų, garsinusių Lietuvos vardą svetur. Knygos „Jonas Rimša. Tropikų šauksmas” autorės N. Tumėnienės teigimu, „nerami ieškotojo dvasia skatino Rimšą nuolat keliauti ir tobulėti. Dailininkas gyveno Argentinoje, Bolivijoje, JAV, Taityje. Persikeldamas iš vienos vietos į kitą, jis galėjo be širdies skausmo sudeginti savo ankstesnius paveikslus ir svajoti apie naują kūrybos etapą. Apie esminį lūžį savo tapyboje menininkas prabilo atšventęs 50-ies metų sukaktį. Jis pareiškė, kad nori tapyti kitaip, sustabdė jau parašytos monografijos apie jį išleidimą”.

J. Rimša yra ypač nusipelnęs Bolivijos kultūrai, apdovanotas aukščiausiu civiliams skiriamu Andų Kondoro kavalieriaus ordinu. Dailininkui suteiktas ir Bolivijos valstybės Garbės piliečio titulas. Bolivijos vyriausybė iš dailininko įsigijo apie 300 paveikslų ir perdavė juos svarbiausioms valstybės įstaigoms. Didžiulis ir įspūdingas J. Rimšos paveikslas „La Paso įkūrimas” (1948) puošia Bolivijos sostinės municipaliteto rūmų salę. Nemažai lietuvio darbų yra La Paso centriniame banke, taip pat privačių asmenų kolekcijose.

Turtingas kelionių ir sukurtų paveikslų J. Rimšos gyvenimas. Gimęs ežerų krašte, jis visą gyvenimą išsaugojo meilę gamtai ir paprastam žmogui, senajai tradicinei kultūrai. Potraukis dailei ir muzikai jo kūryboje įgijo originalią specifinę formą – ritmiškai sustyguotą meninį vaizdą tapyboje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dailininkas buvo be galo darbštus, nutapė arti tūkstančio paveikslų, surengė daugiau nei 30 individualių kūrybos parodų. Spaudoje J. Rimša neretai vadinamas „lietuviškuoju Gogenu”.

Lietuvos dailės muziejaus įkūrimo dieną organizuojamame kultūros vakare dalyvaus J. Rimšos bičiulis ir rėmėjas Prezidentas Valdas Adamkus, knygos autorė dr. N. Tumėnienė, kolekcininkai Rolandas Valiūnas ir Vilius Kavaliauskas, knygą išleidusio Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

ELTA
Dainiaus Labučio nuotr.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top