Now Reading
Britų muziejus: Jėzus viduramžiais garbintas kaip Davidas Beckhamas

Britų muziejus: Jėzus viduramžiais garbintas kaip Davidas Beckhamas

Britų muziejus: Jėzus viduramžiais garbintas kaip Davidas Beckhamas

Seniausi Jėzaus Kristaus gyvenimą menančios relikvijos vasarą bus eksponuojamos Britų muziejuje.

Pirmąją Jį vaizduojančią ikoną parodos „Dangaus lobiai“ (Treasures of Heaven) kuratorius Jamesas Robinsonas įvardino kaip viduramžiais relikvijoms rodytą stabmeldišką visuomenės nuolankumą ir prilygino jį šiuolaikiniam daug žemiškesnių dalykų garbinimui.

„Viduramžiais Jis pasitiktas taip pat kaip šiandien garbiname prakaituotus Davido Beckhamo marškinius“, – taip Jėzaus ir dabartinių sportininkų garbinimą palygino parodos kuratorius. 

Edeso mieste įamžintas Jėzaus atvaizdas „Mandylion of Edessa“, sukurtas, kaip buvo manoma, ne tik Jo gyvenimo metais, bet ir Jo valia. Legenda byloja, kad tai – drobėje stebuklingai įspaustas Kristaus atvaizdas. Esą karalius Agbaras iš Edesos (dabar tai Turkijos miestas Urfa) paprašęs nežinomo dailininko nukeliauti į Šventąją Žemę ir pavaizduoti Jėzų. Tačiau dėl akinančios šviesos menininkas negalėjęs nutapyti Kristaus. Kūriniu tapo audinyje „nusausintas“ Išganytojo veidas.

Šis asmeninėje Popiežiaus Matildos koplyčioje Vatikane esantis paveikslas retai kada būna prieinamas turistams. 2000 m. jį galima buvo išvysti Šventojo miesto paviljone, Hanoveryje (Vokietija) vykusios pasaulinės parodos metu, skelbia „TodaNoticia“ Vis dar netyla ginčai dėl šio atvaizdo autentiškumo – vieni jį laiko gyvo Jėzaus įamžinimu, kiti – kopija, padaryta praėjus 400 metų po Kristaus gimimo, skelbia „The Independent“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Parodoje yra ir kitų su Jėzaus gyvenimu susijusių relikvijų: Turino drobulė, „Šventoji Apyvarpė“, kurią „priglaudę“ Antverpenas (Belgija), Chartresas (Prancūzija) ir Calcata (Italija), „šventieji vinys“, nukryžiuojant panaudota ietis, atskiri kryžiaus fragmentai, erškėčių vainikas, skelbia „TodaNoticia“. Taip pat viduramžiais mokslininkų šventomis paskelbtos relikvijos, pavyzdžiui, Švenčiausios Mergelės Marijos motinos pienas, Jėzaus virkštelė, rašo „The Telegraph“.

Tikimasi, kad pirmąkart Britų muziejuje eksponuojamas Edeso atvaizdas ir kiti reliktai pritrauks minias Romos katalikų, Rusijos stačiatikių ir Egipto krikščionis (koptų ortodoksų, katalikų ir koptų protestantų bažnyčių tikinčiuosius).

Paroda Britų muziejuje veiks birželio 23 – spalio 9 dienomis.

Nerijus Drochneris
Nuotraukos: The Independent

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top