Now Reading
Zoologijos sodas Kaune: ką naujo ir neregėto pamatysime? (Foto)

Zoologijos sodas Kaune: ką naujo ir neregėto pamatysime? (Foto)

Zoologijos sodas Kaune: ką naujo ir neregėto pamatysime? (Foto)

Sekmadienį į Vasaros sezono atidarymo šventę Kaune kviečiantis Lietuvos Zoologijos Sodas mažuosius ir jų tėvelius pasitiks su gausia jauniklių vada.

Pirmieji žingsniai Zoologijos sode

Pekariukas Zoologijos sode jau skaičiuoja pirmuosius mėnesius. Tai jau 7-asis pekarinių šeimos porakanopių žinduolių atstovas. Laisvėje jie paplitę Centrinėje ir Pietų Amerikoje. „Savi“ jį saugo kiek įmanydami, apsupa iš visų pusių. Tik užuodę sodo darbuotojų siūlomą maistą, mažąjį „sekundėlei“ palieka. 

„Šaunuolis, pozuoja kaip turi būt“, – juokavo po zoologijos sodą ekskursiją vedusi darbuotoja Daiva.

Kupranugariukas pasaulį išvydo kovo 8-ąją. Jis jau gana smarkiai kandžiojasi, ir likus dar valandai iki pietų jaučiasi alkanas. „Sava“ Daina jauniklį girdė vandeniu, vėliau pienu, o šis iš laimės „atsidėkojo“ spjaudydamasis. Greit ir penkių litrų skysčių nebeužteks…

„Mama nelabai patenkinta, kad jis ne iš jos valgo, o iš mūsų“, – gamtos pasaulio subtilybes aiškino prižiūrėtoja.

Patelė „Maša“ itin atsargi ir budri – nors ir „kupranugariškai“ besišypsodama, ji dėmesingai įvertina kiekvieną „prašalaitį“. Jauniklio tėtis – už tvoros, atskirai motinos ir mažylio. Kupranugariai „be prekinės išvaizdos“ – kasdienybė pavasarį. Gyvūnai šio metu laiko keičia „rūbą“.

Šiemet jauniklio turėjo susilaukti ir miškingose srityse Pietryčių Azijoje ir Pietų bei Centrinėje Amerikoje laisvėje gyvenanti tapyrė, bet gimdymas buvo nesėkmingas. Pati ji taip pat jaučiasi prastai. Darbuotojai jai leidžia vaistus.

Darbuotojos Genės prižiūrimi karčiuotieji avinukai. Mažylis gimė per „Gandrų dieną“, kovo 25-ąją.

Mama „Zylytė“ bandė savo jauniklį taip pat paslėpti nuo svetimų akių. Jo tėvą, patiną „Mindaugėlį“ puošia didžiuliai karčiai.

Kamerūno ožiukai auga su mama „Kanapėtąja“ ir kol kas visi dar yra atskirti nuo bandos. Patelę būrio patinai puola, nepripažįsta. Net ir žiemą miegoti ji įeidavo paskutinė.

Stepinio varano ir kitų roplių jauniklių pirmuosius du mėnesius lankytojams nelemta pamatyti. Roplių padėtus kiaušinius sodo darbuotojai surenka ir sudeda į inkubatorių, o išsiritusius jauniklius augina atskirai nuo tėvų. Apuokiukams jau apie dvi savaites. Juos sodo darbuotojai matina rankomis. Iš streso mažiesiems sekasi sunkiai užmigti, tad lankytojai jų pamatyti dar negali.

Pirmąjį per 20 metų kengūros mažylį sodo darbuotojai pastebėjo balandžio pradžioje. Didesniąją laiko dalį jauniklis praleidžia motinos sterblėje. Tiksli mažylio gimimo diena vargu ar bus nustatyta – patelė dar 9 mėnesius po gimimo kengūriuką nešioja „savyje“.

Egzotiška sodo kasdienybė


Kiaulaitė
„Pupytė Olialia“ nuolat vedžiojama po Zoologijos sodą. Turi savo petnešas, kurias vis reikia keisti – auga taip greitai, ir į turimas netelpa.

Beždžionių
patinai linkę į agresiją, neretai pjaunasi. Viename garde jų paprasčiausiai per daug.

Ruonis
perkeltas į begemotų baseiną, kuriame vietos neką daugiau, tačiau apstu erdvės pasivaikščiojimams. Jo „namai“ remontuojami. Tuo tarpu plačianosiams „šeimininkams“ lieka tenkintis gyvenimu viduje. 


Baltieji povai – itin vertingi, žmonių išvesti paukščiai. Patinas sniego baltumo uodega puikuojasi tik prieš patelę.

Turkmėnijos kulanas sode garsėja nepatiklumu. Vidurinės Azijos dykumų, pusdykumių, lygumų ir kalvotų vietovių gyventojas ir sode vis bando praplėsti savo teritorijos ribas. Nuo jo kojų nuolat kelčia aptvaro lentos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vasaros sezono pradžia – jau po savaitės

Gegužės 8-ąją, sekmadienį, 12 val. Zoologijos sodas kviečia į šių metų Vasaros sezono atidarymo šventę. Programoje numatyta: 

Kauno I-osios muzikos mokyklos pučiamųjų orkestro pasirodymas.Koncertuos Lina Jurevičiūtė ir Martynas Beinaris,  Margo arkliuko pasirodymas, Ebru menas – tapyba ant vandens,  „Taichitao“ kovos menų mokyklos pasirodymas,  Kauno motociklininkų klubo „Vilkai“ MCC ciklų paroda,
 Mašinėlių varžybos vaikams,  Piešimas ant asfalto.

Svarbu

Darbo laikas nuo balandžio 1 d. iki spalio 15 d.:

Bilietų kasų darbo laikas nuo 9 iki 18 val.

Terariumas, akvariumas ir tropinių paukščių ekspozicijos dirba nuo 10 iki 17 val. darbo dienomis, savaitgaliais bei švenčių dienomis nuo 10.30 iki 18 val.

Zoologijos sodas atidarytas nuo 9 iki 19 val.

Pro Zoologijos sodą važiuoja:
autobusai: 3, 10, 21, 37,
maršrutiniai taksi: 21, 24.

Nerijus Drochneris 
Nuotraukos: autoriaus

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top