Now Reading
Šv. Florijono diena: renginių gidas

Šv. Florijono diena: renginių gidas

Šv. Florijono diena: renginių gidas

Gegužės 4-ąją, kaip ir kasmet, šalies ugniagesiai gelbėtojai minės Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną. Visose šalies gaisrinėse skelbiama atvirų durų diena, o visas gegužės mėnuo – priešgaisrinės saugos mėnesiu.

Tądien ugniagesiai dalyvaus ne tik šv. Mišiose už ugniagesius gelbėtojus, stovės šventinėse rikiuotėse ir žygiuos eisenose, demonstruos gaisrų gesinimo ir gelbėjimo techniką, bet ir gaisrinėse lauks svečių – savo miestų ir miestelių gyventojų, kurie čia galės susipažinti su ugniagesių gelbėtojų darbu, apžiūrėti gaisrinius automobilius ir gauti informacijos apie gaisrų priežastis bei patarimų, kaip jų išvengti ir kaip elgtis jiems kilus. 

Vilniaus ugniagesiai gelbėtojai 8 val. Arkikatedroje bazilikoje dalyvaus šv. Mišiose už ugniagesius gelbėtojus. 10 val. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente vyks iškilmingas minėjimas, kuriame bus apdovanoti geriausi pareigūnai, vyks VRM reprezentacinio pučiamųjų orkestro koncertas.

Kauno priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje tądien bus atidengta atminimo lenta Kauno ugniagesių vadovui brandmajorui Stasiui Dumčiui atminti ir šv. Florijono skulptūra. Iškilmės prasidės 10 val. 12 val. Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios, po kurių ugniagesiai žygiuos šventinėje eisenoje Laisvės alėja. Į ugniagesių gelbėtojų šventę Kaune atvyks daug garbingų svečių – Lietuvos Respublikos Seimo nariai, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, Kauno miesto vadovai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis ir kt. Šventės metu bus apdovanoti ugniagesiai, iš gaisrų ir kitų nelaimių išgelbėję žmones.

Klaipėdoje gegužės 4 d. 11 val. Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius. Tądien taip pat bus apdovanoti geriausi Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai. O 14 val. šventė persikels prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“. Čia bus išrikiuoti gaisriniai automobiliai, demonstruojama gelbėjimo įranga, vyks ugniagesių sporto rungtys. Pareigūnai supažindins gyventojus su prevencinėmis priemonėmis, kurios padeda išvengti gaisrų. Šventės dalyviai galės pabendrauti su ugniagesiais gelbėtojais, apžiūrėti gaisrinę ir gelbėjimo techniką, stebėti ugniagesių gelbėtojų pasirodymus, dalyvauti sportinėse rungtyse. Renginio metu bus apdovanoti moksleivių plakatų, piešinių ir rašinių konkursų nugalėtojai.

Marijampolėje gegužės 4 d. 13 val. Šv. Vincento bažnyčioje vyks šv. Mišios už ugniagesius gelbėtojus. O nuo 14.30 val. Kultūros centro aikštelėje bus demonstruojama gaisrinė technika, kurią apžiūrėti galės miesto gyventojai. Gegužės 6 d. kino teatre „Spindulys“ bus apdovanoti moksleivių piešinių ir plakatų konkurso priešgaisrine tematika nugalėtojai, vaikams taip pat bus parodytas mokomasis filmas priešgaisrine tematika.

Mažeikiuose 13.00 val. prie prekybos centro „ IKI“ (Žemaitijos g. 51/Sedos g. 18) vyks specialiosios ugniagesių gelbėtojų technikos demonstravimas, bus bendraujama su miesto gyventojais ir svečiais. Ugniagesiai parodys, kaip karpomas automobilis ir išlaisvinamas nukentėjusysis, kaip putomis ir milteliais gesinama ugnis. Ugniagesiai savo vikrumą pademonstruos lipdami autokopėčiomis. Šventėje gros Mažeikių muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras. 15 val. Mažeikių naftininkų kultūros centro rūmuose vyks minėjimas Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dienai paminėti.

Gegužės 6 d. 13 val. Ukmergės kultūros centre (Kauno g. 8) vyks renginys, skirtas ne tik Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dienai bet ir Ukmergės priešgaisrinės apsaugos įkūrimo 170-osioms metinėms paminėti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ugniagesių globėjo diena bus minima ir miesteliuose. Graži šventė gegužės 4 d. rengiama Utenos rajono Užpalių miestelyje. Čia Šv. Florijono dienos proga 9 val. vyks šventinis bėgimas miestelio gatvėmis, kuriame dalyvaus rajono mokyklų, ugniagesių gelbėtojų ir kitos komandos. Po bėgimo bus apdovanojami nugalėtojai, visi šventės dalyviai vaišinami kareiviška koše. 12 val. Užpalių Švč. Trejybės bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios, o 13 val. miestelio aikštėje vyks Ugniagesių globėjo dienos minėjimas.

Šv. Florijono dieną minės ir Pagėgių ugniagesiai. 16 val. Šv. Kryžiaus bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios. Po jų iškilminga eisena pajudės iki šv. Florijono stogastulpio, kur įvyks jo šventinimo ceremonija. Miesto parke šv. Florijono garbei bus pasodintas ąžuoliukas. 17.30 val. iškilmės prasidės Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos kiemelyje. Čia bus galima apžiūrėti priešgaisrinės technikos bei įrangos parodą, taip pat bus apdovanoti vaikų piešinių konkurso nugalėtojai, vyks šventinis koncertas, o Pagėgių ugniagesiai gelbėtojai miestelio gyventojus vaišins koše ir blynais.

Gegužės 21 d. 10 val. Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba Joniškio miesto stadione rengia Šv. Florijono, partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės šventę, kurioje laukiami miesto ir rajono gyventojai, moksleiviai. Čia bus galima apžiūrėti gaisrinę ir gelbėjimo techniką ir susipažinti su ugniagesių gelbėtojų darbu.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top