Now Reading
Muitinės aukcione – konfiskuotų prekių varžytuvės

Muitinės aukcione – konfiskuotų prekių varžytuvės

Muitinės aukcione – konfiskuotų prekių varžytuvės

Penktadienį prasidėjusiuose Europos dienų renginiuose Vilniuje vieni pirmųjų nusprendė prisistatyti muitininkai. Odminių skvere surengtas konfiskuotų prekių aukcionas.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis visus susirinkusius kvietė ne tik stebėti aukcioną, bet ir jame dalyvauti. Trumpai pristatęs taisykles jis pabrėžė, kad aukcione parduodamų daiktų „statusas“ – „pagal galiojančią teismo sprendimo vykdyti nustatytą tvarką“. Vadinasi, pardavėjas tokių daiktų kokybės garantuoti neprivalo, o pirkėjas gali remtis tuo, kad gavo netinkamos kokybės prekę, nebent apie tokius trūkumus žinojo pats pardavėjas. 

Nepanorusius dalyvauti aukcione muitinės pareigūnai kvietė susipažinti su kontrabandinių prekių aptikimo technika ir susekimo įranga. 

 J.Miškinis teigė, jog į aukcioną patekusios prekės konfiskuotos, nes nebuvo deklaruotos, arba vežę žmonės jas deklaravo neteisingai, vežtos kontrabanda ar dėl kitų muitinės pažeidimų. Kiek daiktų, tiek istorijų… 

Prieš aukcioną kalbintas antrą kartą laimę šiame renginyje besiruošęs išbandyti Deividas teigė besidomintis automobiliais. Pats jis iš Kauno, tad galimų pirkinių dar nebuvo spėjęs pamatyti. Interneto puslapyje Cust.lt pateiktas tik daiktų sąrašas, bet jų nuotraukų nėra, tad esą negali daiktų įvertinti nenuvykęs į vietą, neslėpė pašnekovas. Anksčiau taip jis įsigydavo mobiliuosius telefonus. Deividą lydėjusi Gintarė teigė norėjusi pamatyti, kaip vyksta pats aukcionas.

Roko teigimu, jei suvilios kaina, ne pro šalį būtų ir automobilis. Ne blogesni pirkiniai vyrui esą būtų ir iškylautojo krepšys, kaljanas, suvenyrinės dėžutės, gertuvė. Pagrindinis akį patraukiantis dalykas – kainos santykis ir mažesnė už rinkos kainą. Pašnekovas teigė aukcionuose dalyvaujantis ne pirmą kartą ir jau trečiadienį važiuos į Panevėžį varžytis dėl „Chevrolet“ automobilio.

Nors kainos aukcione kilo, o atmosfera priminė patį varžybų įkarštį, labai daug pinigų į valstybės biudžetą nebuvo surinkta. Vietoj pradžioje numatytų 9.400 litų, valstybei aukciono dalyviai atseikėjo kiek daugiau nei 16.300 litų.

Iš trijų dešimčių aukcione dalyvavusių bemaž trečdalis pasitraukė po „laikrodžių turnyro“. Pradinė „Komandirskije“ ir „Pobeda“ laikrodžių kaina siekė 9 litus, tačiau išaugdavo iki 20, 50 ar net 70 litų. Dalis juos įsigijusių asmenų nebuvo patenkinti – laikrodžiai neveikė. Kavos servizas ir viena iš gertuvių parduoti vos už 10 litų.

Solidžiausią sumą „smulkmenoms“ paaukojo dabartiniai suvenyrinės metalinės dėžutės (nuo pradinių 24 iki 160 litų) ir pinto iškylautojo krepšio (nuo pradinių 49 iki 210 litų) savininkai. 

Kaljanas naujojo šeimininko glėbyje išbuvo vos akimirką ir išslydęs iš rankų dužo. Mažą to, savininkas sužinojo, kad šiandien įsigytas pirkinys neturi visų funkcionavimui reikalingų detalų. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kautynės dėl automobilių buvo smarkios, tačiau kaina nekilo kaip ant mielių. Gal čia koją pakišo J.Miškinio perspėjimas, kad parduodamiems automobiliams nėra atitikties įvertinimą patvirtinančių dokumentų.

2001-ųjų „Citroen Xsara Picasso“ siūlyta už 3.800, tačiau naujam savininkui atsiėjo 6.600 litų. Antrojo, 1998-ųjų „Audi A6“, automobilio kaina aukciono metu nuo 5.300 litų pakilo iki 8.300 litų. 

Nuo 2009-ųjų rengiamuose aukcionuose siūlomos prekės – iš muitinės sandėlių Panevėžyje, kur aukcionai vyksta kiekvieną savaitę. Tabako ir alkoholio tokiame aukcione nerasi. Taip pat CITES konvencijoje nustatytų draudžiamų įsigyti prekių – nykstančių gyvūnų, kuriuos muitinė perduoda gamtininkų draugijoms, zoologijos sodams.

Per 5 šių metų mėnesius taip realizuota prekių už 2,7 milijono litų. Muitininkų teigimu, Vilniuje akcija surengta siekiant informuoti visuomenę, kad tokie aukcionai rengiami.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top