Now Reading
Į Kauną atkeliavo didžioji Hanzos šventė (Foto)

Į Kauną atkeliavo didžioji Hanzos šventė (Foto)

Į Kauną atkeliavo didžioji Hanzos šventė (Foto)

Ketvirtadienį Kaune prasidėjo keturias dienas truksiančios tarptautinės Hanzos dienos. Per pusantro šimto Europos miestų vienijančios Hanzos sąjungos tradicinis renginys Lietuvoje vyksta pirmą kartą.

Kauno istorijoje tai pati didžiausia ir įspūdingiausia šventė, naudinga miestui ne tik išskirtiniais reginiais, bet ir galimybėmis plėsti kultūrinį bei ekonominį bendradarbiavimą, skatinti turizmą, ryšius tarp miestų ir tautų, viliasi miesto meras Rimantas Mikaitis.

Į šventę atkeliavo svečių iš daugiau nei 100 miestų. Tarp svečių – daugybė miestų merų, vicemerų, menininkų, kultūros veikėjų, verslininkų. Dalyvauti Hanzos dienose pakviesti ir užsienio šalių, iš kurių delegacijos atvyko, ambasadoriai Lietuvoje. Prie Hanzos dienų savo vizitą netgi priderino trečiadienį į Kauną atvykusi tolimosios Kinijos delegacija.

Senoji Hanzos miestų sąjunga – Hanzos lyga, vienijusi apie 200 Europos miestų, aktyviai veikė XIII-XVI amžiais. Tai buvo ne tik prekybos organizacija, ji akcentavo miestų savivaldos svarbą, humanizmą, bendruomeniškumą, savitarpio paramą. Šiuos principus perėmė 1980 metais įkurta Naujoji Hanzos sąjunga – įtakinga organizacija, kuri dabar vienija 176 miestus ir siekia pritaikyti senąsias Hanzos lygos vertybes, plėtodama socialinę, ekonominę, kultūrinę Europos vienybę.

Tarptautinės Hanzos dienos yra rengiamos kasmet viename iš Naujosios Hanzos sąjungos miestų. Daugiausiai tokių miestų yra Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje. Hanzos sąjungos miestuose gyvena per 200 milijonų žmonių. Kaunas – vienintelis Lietuvos miestas, priklausantis šiai organizacijai.

Kadangi nuo seno Hanza buvo pirklių sąjunga, tai šventės Kaune programoje skirta dėmesio ir verslo reikalams. Verslininkus turėtų sudominti Hanzos ekonomikos forumas, vyksiantis viešbučio „Park In” konferencijų salėje.

Keturias dienas kauniečių ir miesto svečių lauks gausybė pramogų. Renginiai truks iki 3 valandos. Miesto valdžia pasirūpino, kad dalis troleibusų bei autobusų važinėtų ir naktį, todėl grįžti namo nebus keblu.

Tarptautinių Hanzos dienų Kaune programoje – daugiau nei šimtas renginių, organizatoriai tikisi, kad juose apsilankys maždaug pusė milijono žmonių. Mieste pastatyta 12 informacinių namelių, kuriuose galima gauti šventės programą, lankstinukų, kitos informacijos apie Kauną.

Daugiausia renginių vyks Senamiestyje, jų ašis – Rotušės aikštė, kurioje pastatyti nameliai nuo penktadienio ryto iki sekmadienio nakties veiksiančios viduramžių mugės amatininkams bei prekiautojams. Aikštėje sumontuotas 14 metrų aukščio lietuviškas gyvybės medis – laivas, papuoštas visų Hanzos sąjungos miestų herbais.

Hanzos miestų paviljonuose bus galima gauti įvairios informacijos apie turizmą, verslą, kultūrą. Delegacijų nariai bendraus, prekiaus suvenyrais, amatininkų dirbiniais. Senamiestyje veiks amatų alėja, kur bus kepama duona, rūkoma žuvis, gaminami amatininkų dirbiniai. Kiekvienas regionas galės pasipuikuoti savo kulinarijos paveldo šedevrais. Bus siūloma ragauti vokiško alaus, estiškų viduramžių saldėsių, rusiškų blynelių su ikrais. Klegės gėlių, duonos, mėsos, žuvų, daržovių, sendaikčių turgūs.

Oficiali tarptautinių Hanzos dienų atidarymo ceremonija prasidės ketvirtadienį 21 val. dauboje tarp Kauno pilies ir Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios. Čia atžygiuos delegacijų atstovai, bus pakelta Hanzos sąjungos vėliava, nugriaudės fejerverkas.

Prieš tai Santakos parke bus atidaryta tarptautinė Hanzos menininkų paroda „Santaka”. Dvi savaites Kaune dirbę įvairių Europos miestų menininkai savo darbus ketina palikti miestui. Daugiausia tai – instaliacijos, keramikos darbai, medžio skulptūros, vaizduojančios dviejų upių susiliejimą ir atspindinčios šventės moto „Prisiminti-atkurti-didžiuotis”.

Vilniaus gatvėje šurmuliuos viduramžių karnavalas su persirengėliais, žonglieriais, ugnies rijikais, mimais, muzikantais, kojūkininkais. Šventės organizatoriai tikina, kad Hanzos dvasią pajusti galės kiekvienas, kuris nebus pasyvus stebėtojas, o taps aktyviu jos dalyviu.

Į šventę atvyko 32 meno kolektyvai iš užsienio, jie koncertuos Senamiestyje pastatytose scenose. Šv. Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje, prie pilies ir kitose vietose vyks Hanzos miestų valtornininkų festivalio koncertai. Šios idėjos sumanytojai – estai.

Kauniečiai taip pat parodys, ką turi geriausia. Įvairiose miesto erdvėse bus pristatyti septynių Kauną reprezentuojančių tarptautinių festivalių fragmentai: „Kaunas Jazz”, Pažaislio muzikos (klasika), „Operetė Kauno pilyje” (opera ir operetė), „Suklegos” (folkloras), „Padūduokime Kaunui” (pučiamieji), „Kaunas Cantat” (sakralinė muzika) bei Berniukų chorinės muzikos festivaliai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šalia Senosios prieplaukos amfiteatro įsikurs Viduramžių miestas, čia užvirs Didžiojo Europos riterių turnyro kovos: specialiai suplūktoje arenoje pirmą kartą Lietuvoje kausis raiteliai. Tarp jų yra ir Europos čempionų.

Santakos parke įrengtoje poilsio zonoje kiekvieną rytą, skambant muzikai, profesionalūs aerobikos ir jogos instruktoriai kvies mankštintis, bus galima pažaisti paplūdimio tinklinį. Netruks pramogų ir mažiesiems šventės dalyviams, jie bus įkurdinti Vaikų mieste.

Vėlų penktadienio vakarą Santakos parko dauboje vyks naktinis oro balionų šokis. Po jo seks ugnies misterija virš dviejų upių; šeši skulptoriai – trys lietuviai ir trys latviai – Santakos smaigalyje sukūrė milžiniškas skulptūras iš šiaudų ir nendrių. Žiūrovų akivaizdoje jos užsiliepsnos. Emocijas kaitins ugnies žonglieriai, o misteriją vainikuos didysis Hanzos dienų fejerverkas.

Natūraliomis renginio dekoracijomis taps senoviniai laivai. Iš Klaipėdos išplaukę jau priartėjo prie Kauno pagal XIII amžiaus kogo brėžinius pagamintas laivas, o iš Rusnės – trys venterinės valtys. Įspūdingu senoviniu laivu ketina pasipuikuoti ir svečiai iš Didžiojo Naugardo (Rusija).

Šeštadienį, likus valandai iki vidurnakčio, Santakos parke šalia Popiežiaus kalnelio pastatytoje scenoje numatytas tarptautinių Hanzos dienų žvaigždės- grupės „Corvus Corax” (Vokietija) koncertas.

Tarptautinių Hanzos dienų metu veiks daug parodų, kitų kultūros renginių.

ELTA
Nuotr. Aliaus Koroliovo/ELTA


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top