Now Reading
Brangus bilietas? Kainų užkulisius atskleidžia „Roko naktų“ ir „Bliuzo naktų“ prodiuseris

Brangus bilietas? Kainų užkulisius atskleidžia „Roko naktų“ ir „Bliuzo naktų“ prodiuseris

Brangus bilietas? Kainų užkulisius atskleidžia „Roko naktų“ ir „Bliuzo naktų“ prodiuseris

Dauguma norinčiųjų muzikos pasiklausyti vasarą vykstančiuose festivaliuose neretai susimąsto, kodėl už tokį renginį reikia sumokėti pakankamai nemažą sumą pinigų.

Štai kaip bilieto kainos subtilybes Laikas.lt portalui paaiškino festivalių „Galapagai/Roko naktys“ ir „Bliuzo naktys“ prodiuseris Algirdas Barniškis-Blėka.

– Kaip apsprendžiate bilieto kainą. Kokie kaštai sudaro didžiąją dalį bilieto kainos?

– Bilieto kaina priklauso nuo daugelio veiksnių: renginio apimčių, jo muzikinės ir meninės programos turinio, rėmėjų indėlio, taip pat ir nuo bendros ekonominės situacijos.  Svarbiausias iš šių veiksnių – renginio biudžetas, kurį lemia renginio apimtys. Jei organizuotume festivalį, kuriame grotų vien lietuviškos grupės, ir ne paties „stambiausio“ kalibro, renginys kainuotų gerokai mažiau, atitinkamai galėtume siūlyti pigesnius bilietus. Tačiau mes to nedarome ir nedarysime, nes turime kitokią viziją.

Siekiame, kad „Galapagai / Roko naktys“ ateityje taptų vienu didžiausių Rytų ir Vidurio Europoje „open-air“ renginių, siūlančių pilną roko muzikos spektrą bei kruopščiai atrinktą turiningą meninę ir pramoginę programą. Į tai kryptingai einame nuosekliai plėsdami festivalio muzikinę ir meninę programą. Pavyzdžiui, šiemet Zaraso saloje koncertuos žymiausia grupė visoje festivalio istorijoje – rokerių ketveriukė „Guano Apes“, kuri vadinama trečiąja visų laikų Vokietijos roko grupe, sugebėjusia užkariauti JAV populiariosios muzikos olimpą.

„Bliuzo naktys“ jau turi aiškiai susiformavusį festivalio veidą, su kuriuo per 19 metų spėjo užaugti visa karta. Šis festivalis – tai kiekvienų metų pirmą liepos savaitgalį vykstantis „lietuviškasis Vudstokas“, kuris pasižymi ypatinga visus vienijančia bliuzo, laisvės ir taikios atmosferos dvasia. Festivalio neįsivaizduotume be žinomų „bliuzmenų“ iš bliuzo tėvynės JAV, įvairių Europos šalių, taip pat geriausių „bliuzmenų“ iš Baltijos šalių.

Tad abu festivaliai kasmet siekia pritraukti vis ryškesnius roko ir bliuzo muzikos „veidus“. Kuo didesnės „žvaigždės“ kviečiamos, tuo daugiau lėšų reikia jų honorarams apmokėti. Be to, kviečiant daug grupių iš užsienio, prisideda ir išlaidos už šių grupių ir jų lydinčių asmenų oro bilietus bei apgyvendinimą Lietuvoje.

Taip pat daug investuojame į techninį servisą – aukščiausio lygio garso ir šviesos aparatūrą, kitą sceninę įrangą, dekoracijas ir t.t. – visa tai būtina tam, kad užsienio žvaigždžių ir Lietuvos atlikėjų pasirodymai skambėtų ir atrodytų nepriekaištingai.

Nemažai lėšų reikalauja ir festivalio vietos parengimas, kuris pradedamas likus kelioms savaitėms iki renginių.Jų metu ne tik svarbu užtikrinti kokybišką aukšto lygio atlikėjų pasirodymą, bet ir sudaryti kaip įmanoma puikesnes sąlygas festivalio žiūrovams. Tam būtina pasirūpinti daugeliu dalykų – pradedant nuo didelio nuolat prižiūrimų tualetų skaičiaus, baigiant saugumą užtikrinančia apsaugos darbuotojų komanda bei nuolat budinčiais greitosios pagalbos ir gaisrinės ekipažais. Visa tai taip pat kainuoja.

Visas šias renginio išlaidas galime kompensuoti tik iš lėšų, kurias gauname iš rėmėjų ir iš parduotų bilietų. Tačiau akivaizdu viena – be rėmėjų indėlio aukšto lygio festivaliai apskritai negalėtų įvykti, nes už bilietus gaunamų lėšų nepakaktų didžiajai daliai išlaidų padengti. Puikiai žinome, kad gyvenimo lygis Lietuvoje toli gražu neprilygsta išsivysčiusioms Vakarų Europos šalims ar JAV – akivaizdu, kad žiūrovai negalėtų mokėti už bilietus tokią kainą, kuri leistų vieno festivalio metu mėgautis 2-3 pirmo ryškumo užsienio žvaigždžių ir dar 25-30 kitų žinomų grupių iš Lietuvos bei užsienio pasirodymais.

Žinoma, ekonominis lygis irgi diktuoja festivalio mastus, tuo pačiu ir bilietų kainas. Būtume laimingi galėdami „Galapagų / Roko naktų“ scenoje surengti U2 ar AC/DC pasirodymus, tačiau artimiausiu metu šių superžvaigždžių kažin ar sulauksime – bilietas į festivalį su jų pasirodymais kainuotų 500-600 litų, o tai Lietuvoje būtų paprasčiausiai neprotinga kaina.

– Kaip kilo idėja šiemet bilietus į „Galapagus/Roko naktis“ ir į „Bliuzo naktis“ pardavinėti kartu? Ar esate dar kurio nors festivalio organizatoriams siūlę prisidėti prie bendro bilietų pardavimo?

– Šie festivaliai – tarsi du „broliai“. „Bliuzo naktys“ – vyresnėlis, šiemet skaičiuojantis 19 gyvavimo metus. „Galapagams/Roko naktims“ šiemet sukanka 9 metai. Abu festivaliai tarpusavyje nekonkuruoja: viename žiūrovai gali mėgautis iš sielos gelmių sklindančia bliuzo dvasia, kitame pateikiamas itin platus muzikos spektras – nuo hiphopo, pop roko iki sunkiojo roko.

Be to, abu festivalius vienija ta pati laisvos ir draugiškos atmosferos dvasia – galbūt todėl pastebime daug tų pačių veidų, atvykstančių į abu festivalius. Kad tai padaryti būtų paprasčiau, šiais metais nusprendėme pasiūlyti įsigyti bilietą su nuolaida iškart į abu festivalius. Žinoma, išlieka ir bilietai į kiekvieną festivalį atskirai.

Su kitų festivalių organizatoriais nesame kalbėję apie galimus bendrus festivalių bilietus. Manau, kad toks projektas būtų sunkiai įmanomas, kadangi nemažai festivalių konkuruoja tarpusavyje – žiūrovai renkasi, kurį ar kuriuos pasirinkti. Tačiau tikrai nesakome „ne“ – bendradarbiavimo iniciatyvos visuomet priimtinos.

– Kokia dalis dalyvaujančių renginyje pasinaudoja nuolaidomis pirkdami bilietus?

– Daugiausia laimi tie žmonės, kurie įsigyja išankstinius bilietus – prieš 2-3 mėnesius iki festivalių. Išankstiniams bilietams taikomos gerokai mažesnės kainos. Tokių lankytojų paprastai būna maždaug 50 procentų, dar maždaug trečdalis pasinaudoja kitomis nuolaidomis, pvz., „Laisvalaikio“ kortelės ar panašiai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

– Ar įskaičiuojate šiukšlių išvežimo kaštus? Už ką dar sumokate, apie ką net nepagalvotų atvykstantys žiūrovai?

– Kaip minėjau, sumokame už daug ką – tiek už renginio saugumo užtikrinimą, tiek už festivalio teritorijos sutvarkymą prieš ir po festivalių. Tiek „Bliuzo naktys“, tiek „Galapagai/Roko naktys“ yra draugiški gamtai festivaliai – ekologija rūpinasi ir organizatoriai, ir patys festivalių lankytojai, kurie skatinami rinkti šiukšles ir prižiūrėti teritoriją, už tai gaunant įvairių nedidelių firminių prizų. Pavyzdžiui, šiemet abiejuose festivaliuose vyks specialūs projektai „Rūšiuok linksmai“, kurių metu skatinsime lankytojus rūšiuoti šiukšles ne tik festivalio metu, bet ir savo namuose.

– Ar patiriate nuostolių? Jei taip, dėl kokių priežasčių?

– Aukštos kokybės festivalių organizavimas tokioje nedidelėje rinkoje kaip Lietuva tikrai negali generuoti didelių pelnų, kurie viliotų tokia veikla užsiimti pelno siekiančius didžiulius ūkio subjektus. Festivalius „Galapagai/Roko naktys“ ir „Bliuzo naktys“ organizuoja nesiekianti pelno VšĮ „Bliuzo naktys“. Būtent rėmėjų dėka galime į Lietuvą atsivežti tokius vardus kaip „Guano Apes“, „Pain“ ar Eric Sardinas.

Esame dėkingi ne tik rėmėjams, bet ir į festivalį atvykstantiems žiūrovams. Prie renginių prisideda gausybė entuziastų. Tai – ir festivalių metu dirbantys savanoriai, ir kai kurios grupės, sutinkančios pasirodyti už simbolinius honorarus ir taip prisidėti prie gyvos muzikos populiarinimo, ir žiniasklaidos priemonės, sutinkančios reklamuoti festivalius nemokamai arba už simbolinę kainą. Būtent entuziazmas yra pagrindinis variklis, kuris ne tik palaiko festivalių „Bliuzo naktys“ ir „Galapagai / Roko naktys“ gyvybę, bet ir leidžia jiems judėti į priekį bei įrodyti, kad ne tik kaimyninėse šalyse, bet ir Lietuvoje gali būti rengiami Vakarų Europos lygio festivaliai. Juk niekada didingi tikslai nebuvo pasiekti be entuziazmo.

Bendras bilietas į pašėlusius „Galapagus/Roko naktis“ ir į legendines „Bliuzo naktis“ kainuoja 128 litų (abiems abiejų festivalių dienoms).

Atskirai – į „Galapagus/Roko naktis“
Renginio vieta: Zaraso sala, Zarasai.
Renginio data: 2011 metų rugpjūčio 5-6 dienomis.
Bilieto į kaina – 88 Lt, abiems festivalio dienoms.

Atskirai – į „Bliuzo naktis“
Renginio vieta: Lūksto ežero pakrantė, Varniai (Telšių raj.).
Renginio data: 2011 metų liepos 1-2 dienomis.
Bilieto į šį festivalį kaina – 63 Lt, abiems festivalio dienoms.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top