Now Reading
Trys esminiai skaičiai apie saulės kremus

Trys esminiai skaičiai apie saulės kremus

Trys esminiai skaičiai apie saulės kremus

Didėjant apsaugos nuo saulės poreikiui, daugėja ir besipainiojančių, kaip tinkamai naudotis apsauginėmis priemonėmis. Ką reiškia SPF skaičius? Kiek laiko galima būti saulėje, pasitepus apsauginiu kremu? Kiek kremo reikia tepti ant odos?

Remiantis „Šeimos vaistinės“ specialistų patirtimi visoje Lietuvoje, tai yra trys skaičiai, lemiantys apsaugos nuo saulės efektyvumą ir veiksmingumą. Tuo pačiu – tai faktai, labiausiai apipinti klaidingais mitais ir įvairiausiais skaičiavimais.

SPF

Viešojoje erdvėje nesunkiai galima aptikti informacijos ir formulių, kas yra SPF ir ką jis reiškia. Vienur teigiama, kad apsaugos nuo saulės veiksnys (angl. SPF – Sun Protection Factor) nurodo, kiek laiko galima būti saulėje ir daugina jį iš 10 minučių, kiti siūlo šį skaičių dauginti iš 20. Tad jei vieni rekomenduoja saugiai mėgautis saule apie 150 min (kai SPF = 15), remiantis kitu skaičiavimu saulė neturėtų daryti žalos net 5 valandas.

Nepaisant pateikiamų formulių, būtina suvokti, kad negali būti visiems vienodą poveikį turinčio kremo. Kiekvieno mūsų odos tipas skiriasi, saulės spinduliuotės intensyvumas skirtingu paros metu taip pat yra kintantis, todėl tik mes patys, vertindami savo odos jautrumą, galime numatyti, kiek laiko galime būti saulėje.

Apsaugos nuo saulės veiksnys yra neapsaugotą odą ir kremu apsaugotą odą pasiekiančių spindulių santykis. Tai yra, jei kremo SPF yra 2, vadinasi, jūsų odą ištepus kremu pasieks du kartus mažiau spindulių, arba 50%.

Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad kuo didesnis priemonės SPF, tuo mažesnis papildomas veiksmingumas.

Pavyzdžiui, jei SPF 20 kremas praleidžia 20 kartų mažiau spinduliuotės, vadinasi jis sulaiko net 95% UVB spindulių. O SPF 30 bus efektyvesnis tik 1,6 % ir sulaikys 96,6% spindulių. 50 SPF kremas sulaiko 98 % UVB spindulių. Ne veltui Europos Komisija priemones, kurių SPF viršija 60 SPF ribą, rekomenduoja žymėti 50+, kadangi papildomas apsauginis poveikis yra nykstamai mažas. Tai yra, spektrometro ir bandymų su savanoriais pagalba atliekant matavimus neįmanoma tiksliai nustatyti pastebimo apsaugos veiksnio, todėl jis būtų vartojamas tik rinkodaros tikslais.

Šie SPF žymėjimai galioja tik Europos Sąjungoje. JAV, Australijoje SPF skaičiai gali skirtis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kiek laiko būti saulėje, pasitepus kremu?

Jei jūs pasiteptumėte SPF 20 apsaugine priemone, per 100 minučių gautumėte tokį patį spindulių kiekį, kaip be kremo per 5 min. Per 300 min gautumėte UVB spindulių tiek pat, kaip neapsisaugoję per 15.
Norėdami nustatyti, kiek laiko apsauginė priemonė saugos jūsų odą, atsižvelkite į savo odos tipą ir ankstesnę buvimo saulėje patirtį. Svarbu nepamiršti, kad saulės intensyvumas skiriasi – vadinasi, negalima skaičiuoti tiesiog dauginant SPF iš papildomo rodiklio. Popiečio, vakarinė saulė bus silpnesnė, tad ir priemonės veiks efektyviau, 11-15 valandos saulė bus intensyviausia, todėl jos apskritai geriau išvengti, jei tik įmanoma.

Nepaisant nurodomo apsaugos nuo saulės veiksnio, vaistininkai rekomenduoja papildomai teptis apsaugos priemonėmis kas 2 buvimo saulėje valandas, kadangi priemonės poveikis laikui bėgant susilpnėja. Gausiai prakaituojant papildomai teptis kremu reikėtų dar dažniau. Išsimaudžius ir nusišluosčius rankšluosčiu kremu taip pat rekomenduojama teptis pakartotinai.

Kiek kremo tepti, kad jis saugotų odą?

Daug daugiau problemų iškyla dėl neteisingo priemonių vartojimo nei dėl nepakankamo saulės apsaugos faktoriaus (SPF). Žmonės linkę taupyti apsaugines priemones, nori išvengti nemalonaus limpančios odos pojūčio, todėl dažnai tepasi nepakankamu kiekiu. Norint užtikrinti ant pakuotės nurodytą apsaugos nuo saulės veiksnį, reikia sunaudoti 2 mg priemonės vienam kvadratiniam odos centimetrui. Vidutinio sudėjimo suaugusiam žmogui (apie 70 kg svorio) tai sudaro maždaug 36 gramus. Dažniausiai suvartojama tik pusė reikiamo kiekio, todėl tai iškart susilpnina apsaugą, kurią turėtų suteikti pasirinkta priemonė.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top