Now Reading
Kultūros naktį Vilnius nesumerkė akių (Foto)

Kultūros naktį Vilnius nesumerkė akių (Foto)

Kultūros naktį Vilnius nesumerkė akių (Foto)

Vieną iš trumpiausių metų naktų iš šeštadienio į sekmadienį vilniečiai naktinėjo po kultūros pripildytas vietas.

Penktojoje „Tebūnie naktis!” nuo sutemų iki aušros miestelėnams ir sostinės svečiams miegoti neleido per 100 nemokamų renginių Vilniaus meno erdvėse, parkuose, aikštėse, bažnyčiose ir net Neries vandenyse.

Visgi oras kultūrinei nakčiai nebuvo labai palankus ir dauguma vilniečių ir miesto svečių būriavosi tose vietose, kur renginiai vyko po stogu. Lietus jau tapo „Tebūnie nakties!” naktis atributu, nes lijo ir praėjusiais metais. Tačiau nustojus lyti, gatvėse naktinėjančių šurmulys dar labiau sustiprėjo ir „kultūrinimasis” prasidėjo visu pajėgumu.

Pasak rengėjų pavyko išsaugoti tradicinius jaunimo itin mėgstamus „Tebūnie nakties!” renginius: šokių pamokas po atviru dangumi, privačių rėmėjų dėka kino fanai galės mėgautis kino ant žolės seansais, atgis magiška bei paslaptinga „Ledainės pasaka” Katedros aikštės pašonėje.

Šįmet pirmą kartą kultūros naktyje dalyvavo visi pagrindiniai sostinės teatrai, pristatysiantys naujausius sezono spektaklius bei teatralizuotus, poetizuotus ar muzikinius reginius. Vėliau negu įprasta vakare duris atverėrė Nacionalinis dramos, Lietuvos rusų dramos, Lėlės, Jaunimo, Mažasis, Keistuolių teatrai, „Meno fortas”, „Atviras ratas”, „Menų spaustuvė”, jaunųjų kūrėjų įsteigtos grupės.

Naktį lankytojų laukė ir daugiau kaip 20 sostinės muziejų. Jie kvietė apžiūrėti veikiančias ekspozicijas, paklausyti šiuolaikinių senovinės muzikos interpretacijų, pamalonino teminėmis ekskursijomis. Ekskursijų maršrutai kvietė sėsti ant dviračių, atrasti nepažintą Vilnių ir nuves net iki Aklųjų bibliotekos, kur buvo galima skaityti pirštais ir išmokti rašyti Brailio raštu.

Šiemetė kultūros naktis puikavosi solidžia tarptautine programa, prie kurios aktyviai prisidėjo užsienio šalių ambasados, Amerikos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos kultūros centrai bei Šiaurės Ministrų Tarybos biuras Vilniuje. Vienas ryškesnių tokio bendradarbiavimo su menininkais pavyzdžių – Prancūzų kultūros centro ir audiovizualinės poezijos grupės „AVaspo” projektas „De Solitude”.

Kaip ir kasmet, renginių gausa viliojo į skirtingus Vilniaus dailės akademijos rūmus. Dizaino inovacijų centre „Titanikas” buvo demonstruojamos kompiuterizuotos staklės, be kurių neapsieina nė viena aukštoji Europos dizaino mokykla.

Dailininkų ir dizainerių valdų šurmulys susisiekė su viena aktyviausių kultūros nakties zonų – Sereikiškių parku, kuriame iki ryto siautė įvairių tautų ir stilių šokiai: flamenko, samba, bachata, salsa, tango ir kiti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Lukiškių aikštėje susirinkusiųjų širdis  virpino klasikinės muzikos koncertas, atliekamas maestro Petro Geniušo ir jaunųjų pianistų. Teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelio terasoje įsikurė muzikos erdvė, kurioje įvairių stilių gyva ir technologizuota muzika lepino Igno Juzoko suburta atlikėjų kompanija. Čia pasirodė ir į Lietuvą neseniai grįžusi dainininkė Rasa Bubulytė, su norvegų muzikantais parengusi naujausią koncertinę programą.

Pirmą kartą į kultūros nakties programą įsijungęs Vilniaus universiteto planetariumas pakvietė į muzikinę kelionę planetomis ir žvaigždynais su klausytojų pamėgtu „Saulės brolių” kolektyvu.

Renginyje „Piešimas magiškuoju vandeniu” kelioms valandoms Neries upės šlaitas pavirto gyvu molbertu, o nakties klajotojai magiškuoju vandeniu ištapė pakrantę.

ELTA, Laikas.lt
Nuotr. Gedimino Savickio,  Martyno Ambrazo (ELTA)


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top