Now Reading
Lietuvių grafikių paroda Varšuvoje kviečia bendrauti

Lietuvių grafikių paroda Varšuvoje kviečia bendrauti

Lietuvių grafikių paroda Varšuvoje kviečia bendrauti

Varšuvoje, Lietuvos centre prie Lietuvos ambasados Varšuvoje iki rugsėjo 2d. bus galima aplankyti lietuvių menininkių grafikos parodą „Komunikacija“, kurioje darbus pristato Inga Dargužytė, Jolanta Sereikaitė, Edita Suchockytė, Neringa Žukauskaitė. Paroda, skirta paminėti Lietuvos valstybės dieną, buvo atidaryta liepos 5 dieną.

Parodoje „Komunikacija“ kiekviena menininkė pateikė savą bendravimo temos interpretaciją. Inga Dargužytė sukūrė monotipijų ir linoraižinio ciklą „V&M komunikacija“, kuriame tyrinėjo įvairias vyro ir moters bendravimo situacijas. Šis darbų ciklas skirtas būti eksponuojamas ne kaip įprasti paveikslai ant sienų, o erdvėje. Taip paveikslai tapo neverbaliniais ženklais, kurie žymi įvairias moters ir vyro asmeninio, dalykinio bendravimo ribas ir zonas, į kurias gali patekti ir parodos lankytojas vaikščiodamas po salę.

Jolanta Sereikaitė savo darbuose atsiskleidė kaip dailininkė ir rašytoja (menininkė yra išleidusi poezijos knygą ir romaną). Kurdama medžio raižinius grafikė derino vaizdą ir žodį, užrašus, tačiau žodžiais siekė ne iliustruoti savo darbus, o suteikti jiems naują dimensiją, tuo pačiu pabrėždama, kad vaizdas yra iškalbingesnis už žodžius. Grafikei buvo įdomu, kaip jos darbai suras ryšį su kiekvieno žiūrovo individualia patirtimi, ar jis išgirs jos darbuose užkoduotą vidinį poetinį mąstymą, dėl kurio bendravimas tampa jautresnis ir subtilesnis.

Edita Suchockytė į žodį „komunikacija“ pažvelgė ironiškai – juk juo dažnai bandoma pavadinti tai, kas visais laikais nepraranda aktualumo ir vertės – santykis su savimi, bendrystė ir bendravimas su kitais. Menininkė atvirai prisipažino, kad kurdama šiltus, romantizuotos realybės atvaizdus oforto technika rizikavo šiuolaikinio pasaulio kontekste pasirodyti kiek senamadiškai, bet ji įsitikinusi, kad būtent tokie jos darbai yra geriausias asmeninis protestas prieš susvetimėjimą.

Neringa Žukauskaitė pristatė darbų ciklą „Komunikacija“ sukurtą linoraižinio, medžio raižinio ir monotipijos technikomis. Menininkė nuo gyvenimą užtvindžiusių šiuolaikinių komunikacijos priemonių savo darbuose tarsi pabėgo į vidinę tylą, savistabą, stengėsi atkurti ryšį su gamta. Ji rinkosi medžio rievių faktūrą, būsenų kalbą, švelnias spalvas ir žemiškus tonus. Jos darbų herojai niekur neskuba, ramiai stebi vyksmą, taip provokuodami parodos žiūrovus nusiteikti meditatyviai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Parodos kuratorė galerijos „Actus magnus“ direktorė Jolita Zykutė apibendrindama lietuvių menininkių parodą sako, kad „autorės eina individualiais kūrybinių ieškojimų keliais, naudoja skirtingas išraiškos priemones, tačiau jų darbus vienija begalinis troškimas ir ilgesys, kad ryšiai tarp žmonių būtų gyvi, jautrūs, dėmesingi“.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top