Now Reading
„Linuxui“ – jau 20 metų (Video)

„Linuxui“ – jau 20 metų (Video)

„Linuxui“ – jau 20 metų (Video)

Prieš 20 metų Suomijos Helsinkio universiteto studentas Linusas Torvaldsas ėmėsi naujos programinės įrangos projekto.

„Kuriu (nemokamą) operacinę programą. Tai mano hobis“, – taip programų koduotojams 1991 m. paskelbė vos 21-rių studentas, nusivylęs savo pirmojo personalinio kompiuterio operacine sistema MS-DOS, skelbia „The Telegraph“. 

Svarbiausia tuo metu buvo, kad prie nemokamos programinės kūrimo prisidėtų kuo daugiau asmenų. AKP padėjo kurti tūkstančiai, siekę pažaboti Billo Gateso ir „Windows“ OS dominavimą pasaulyje.

Atvirojo kodo operacinė sistema „Linux“, kuri L. Torvaldsui kadaise buvo hobis, dabar jau veikia daugelyje internetinių serverių visame pasaulyje. Šiandien „Linux“ ir toliau tyliai auga ir valdo dvi svarbiausias IT pasaulio sritis – internetą ir mobilumą. Pigus, patikimas ir pakankamai saugus – toks šių dienų „Linux“.

Išmaniųjų telefonų rinkoje „Linux“ vaidmuo taip pat svarbus. Geriausiai pasaulyje parduodamas produktas, operacinė programa išmaniesiems telefonams „Google Android“ naudoja „Linux“ branduolį.

Tačiau įtampa tarp „Google“ ir atvirojo kodo programuotojų vis dar išlieka. Šie kritikuoja interneto paieškos gigantą nesidalinant naujomis inovacijomis su atviro kodo bendruomene. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Per 20 metų „Linux“ pasiekė ne tik išmaniuosius telefonus ir internetą. Programos versijos įdiegtos ir automobiliuose, lėktuvuose, vertybinių popierių biržose, pažangiuose elektros energijos skaitikliuose, televizoriuose, žaidimų konsolėse, bankomatuose ir kituose kasdieniniuose įrenginiuose. 
 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top