Now Reading
Atnaujinta „Nusiaubta šalis“ – Nacionaliniame dramos teatre

Atnaujinta „Nusiaubta šalis“ – Nacionaliniame dramos teatre

Atnaujinta „Nusiaubta šalis“ - Nacionaliniame dramos teatre

Naują sezoną pradėjęs Lietuvos nacionalinis dramos teatras į savo repertuarą įtraukė Gintaro Varno spektaklį „Nusiaubta šalis”. Atnaujintą pastatymą Didžiojoje salėje žiūrovai pamatys rugsėjo 22 dieną.

Spektaklis „Nusiaubta šalis” sukurtas pagal Europoje gerai žinomų rašytojų Tankredo Dorsto ir Ursulos Ehler pjesę „Merlinas, arba Nusiaubta šalis”. Didžiulės apimties kūrinį iš vokiečių kalbos išvertė Antanas A. Jonynas, spektaklio režisierius – G. Varnas, scenografė – Marta Vosyliūtė, kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė. Spektaklyje skamba Henrio Perselo (Henry Purcell), Džono Daulando (John Dowland), Georgo Frydricho Hendelio (Friedrich Haendel) ir budistų vienuolių muzika.

Atnaujintame spektaklyje vaidina Arūnas Sakalauskas, Saulius Balandis, Viktorija Kuodytė, Povilas Budrys, Dainius Svobonas, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Evaldas Jaras, Neringa Bulotaitė, Airida Gintautaitė, Vytautas Rumšas ir kt.

Saulius Balandis

Rašytojas, režisierius ir vertėjas T. Dorstas (g. 1925) – vienas reikšmingiausių pokario vokiečių dramaturgas, jo pjesės yra išverstos į daugelį kalbų ir dažnai statomos Vokietijoje bei kitose šalyse. Plačiausiai žinomos T. Dorsto pjesės – „Posūkis” (1960), „Didysis išplūdimas prie miesto sienos” (1961), „Toleris, vienos Vokietijos revoliucijos scenos” (1968), „Ledynmetis” (1973), „Merlinas, arba Nusiaubta šalis” (1981), „Aš, Fojerbachas” (1986; ją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre režisavo Valentinas Masalskis) ir kt.

Didžiulės apimties pjesė „Merlinas, arba Nusiaubta šalis” parašyta remiantis viduramžių legendomis apie burtininką Merliną, karalių Artūrą, Apskritojo stalo riterių broliją, šventojo Gralio paieškas. Merlinas jungia tikrų ir pramanytų asmenybių – stebukladarių, pranašų, bepročių – bruožus. Jis – mirtingos moters ir dvasios sūnus. Ir pjesė, ir spektaklis „Nusiaubta šalis” sujungia viduramžius ir mūsų dienas – tai misterija, vaizduojanti Utopijos atsiradimą ir žlugimą.

Vytautas Sakalauskas

Režisierius G. Varnas „Nusiaubtą šalį” pirmą kartą pastatė 2004 metais apleistose „Tiesos” spaustuvės patalpose besikuriančioje „Menų spaustuvėje”. Pastatymas buvo įgyvendintas bendradarbiaujant su tarptautine programa SEAS ir „Intercult” (Švedija). „Nusiaubta šalis” buvo parodyta Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gdanske buvusioje laivų statykloje, kur gimė „Solidarumo” judėjimas, bei tapo pirmuoju po atkurtos nepriklausomybės tęstiniu bandymu kurti teatrą netradicinėse erdvėse. Spektaklis buvo atnaujintas 2009 m. bendradarbiaujant su programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė”.

Pasak režisieriaus, įvairiausiose erdvėse rodytas spektaklis nuolat kinta – ne tik pasipildo naujais aktoriais, bet ir reaguoja į vis aštrėjančias visuomenės, kultūros dehumanizavimo problemas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Spektaklio Nusiaubta šalis akimirka

Sezono naujiena tapusi atnaujinta „Nusiaubta šalis” taip pat bus rodoma spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais.

Šį pusmetį šešių spektaklių suaugusiems ir vaikams premjeras numatęs Nacionalinis dramos teatras su kai kuriais spektakliais atsisveikins. Paskutinį kartą bus rodomi Valentino Masalskio režisuoti spektakliai „Laukim skambučio” ir „Pasaulio gerintojas”, Ramunės Kudzmanaitės spektaklis „Seksualinės mūsų tėvų neurozės” ir Irenos Bučienės „Šykštuolis” pagal Moljerą.

ELTA
Nuotr. Dmitrijaus Matvejevo (ELTA)


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top