Now Reading
Namas užmiestyje ar butas – kas geriau?

Namas užmiestyje ar butas – kas geriau?

Namas užmiestyje ar butas – kas geriau?

Pablogėjusi ekonominė situacija, sumažėję atlyginimai ir nedarbas daugeliui apribojo galimybes imti dideles paskolas būstui.

Jaunos šeimos ir kiti planuojantys įsigyti būstą ėmė dairytis įvairių alternatyvų ir vis daugiau žmonių renkasi gyvenimą priemiestyje. Vienas iš populiariausių variantų – namas su sklypu sodų bendrijoje. Bet ar tikrai gyvenimas name už miesto geriau nei butas mieste?

Namo privalumai

Gyvenantys namuose kaip didžiausius privalumus įvardina buvimą arčiau gamtos, tylą ir ramybę, sodo ir daržo gerybes, savą kiemą ir gryną orą, kuris toks svarbus augantiems vaikams. Vasarą kieme tikras malonumas kepti šašlykus, o taip pat turėti nuosavą erdvę žaisti vaikams. O kur dar savo daržo gėrybės, uogų ir grybų rinkimas aplinkinėse pievose ir miškeliuose. Jums greičiausiai netrukdys kaimynai ir Jūs netrukdysite jiems, nes nuolatinių kaimynų gali ir visai nebūti arba jų bus vos keli. Tad privatumas tikrai didesnis lyginant su butu daugiabutyje. Nepaisant to, kai kurie sodų gyventojai pasakoja, kad jų kaimynystėjė vasarą pasitaiko dažnai ir triukšmingai švenčiančių poilsiautojų.

Galimybė uždarame namo kieme palikti žaisti vaikus vilioja daugelį mamyčių. Čia taip pat galima įrengti supynes ir laipynes iš medžio, kurios nebus tokios šaltos kaip esančios daugumos daugiabučių kiemuose. Nors dauguma jaunų mamų svajoja apie tokias galimybes, Renata iš Vilniaus pastebi, kad miesto kiemuose vaikams patogiau bendrauti nei augantiems atskirai nuo kitų kiemo bendraamžių.

vaikai

Prastesnis susisiekimas

Gyvenant bute svarbus patogus susisiekimas su miesto centru ir kitomis vietomis. Tuo tarpu gyvenant užmiestyje susisiekimas su miestu ne visur yra geras. Tad planuojant gyvenimą sodų bendrijoje ar kitoje gyvenvietėje svarbu žinoti, ar čia važinėja visuomeninis transportas. Į kai kurias Vilniaus ribose esančias sodų bendrijas važinėja miesto autobusai, kitur – transportas važinėja tik šiltuoju metų laiku, o kitu metu galima naudotis privačiais mikroautobusiukais. Susisiekimo problemų gali kilti, kai vaikai lanko darželį ar mokyklą bei būrelius. Nors kai kur vaikus vežioja mokykliniai autobusai, jei vaikai maži, dažniausiai tėvai juos vežioja patys. Kai kurios užmiestyje gyvenančios šeimos kartais naudojasi net dviem automobiliais. Ir nors įsigyti automobilį šiais laikais kainuoja sąlyginai nedaug, važinėjant kas dieną keliasdešimt kilometrų labai išauga išlaidos kurui ir automobilio aptarnavimui.

Jei gyvenant mieste galima apsieiti ir be automobilio, gyvenant užmiestyje tai daug sunkiau pavyksta. Tačiau gyvenimas name turi ir kelis nemažus su automobiliu susijusius privalumus. Prie namo dažniausiai yra ir garažas arba bent aikštelė automobiliui pastatyti. Dažnas daugiabučių gyventojas žino, ką reiškia automobiliais užstatyta gatvė, kai nėra vietos, kur pastatyti savo automobilį. O turint garažą automobilio nereiks laikyti lauke lyjant ir sningant. Be to, aptvertame kieme jį ir laikyti saugiau.

namas užmiestyje

Infrastruktūros stoka

Beveik visuose miegamuosiuose miesto rajonuose yra mokyklų ir darželių pasirinkimas, šeimos medicinos centrai, parduotuvės, o kai kur ir poliklinikos, įvairios klinikos, sporto centrai ir didesni prekybos centrai. Norint apsipirkti, apsilankyti pas gydytoją ar sportuoti dažnam miestiečiui net nereikia niekur važiuoti. Viso to sunku tikėtis apsigyvenus name už miesto. Gerai jei netoli yra ugdymo įstaigos, bet jų pasirinkimas vargiai bus didelis.

Parduotuvė greičiausiai irgi bus tik viena arba geriausiu atveju dvi. Nors dauguma tai laiko nepatogumu, soduose namą turinti Aistė tame net įžvelgia privalumų: „Mūsų šeimoje yra įprotis apsipirkinėti kartą per dvi savaites, tad kuomet parduotuvė yra šalia yra didelė tikimybė prisipirkti nereikalingų daiktų bei produktų“. Taip pat gyvenimas name priemiestyje nemažai nepatogumų sukelia tiems, kurie mėgsta aktyvų socialinį ir kultūrinį gyvenimą. „Praleidus vakarą bare ar koncerte man nereikia baimintis, jog po to išėjus iš baro reikės vairuoti arba pakloti didžiulius pinigus taksi“, – pabrėžia buto privalumus vertinantis Tomas.

Namo priežiūros rūpesčiai

Daugelis apie namą svajojančių moterų pamiršta, kad namas dažniausiai yra didesnis už butą ir tvarkomų patalpų čia gerokai daugiau. Net jei namas bus nedidelis, vaikščiojant iš lauko čia daug greičiau prisirenka įvairaus purvo, šiukšlių ir dulkių. O jei dar yra vaikų ir augintinių bei nuolatinės priežiūros reikalaujantis daržas, namų ir aplinkos tvarkymas gali atimti begales laiko.

Vyrams čia taip pat yra ką veikti – žolės pjovimas ir laistymas, lapų grėbimas ir sniego kasimas žiemą, namo išorės priežiūra ir tvarkymas. O prireikus daryti remontą name tai ir daugiau kainuos. Taip pat brangesnis ir namo draudimas. Namui tiesiog reikia daugiau dėmesio, jis kas mėnesį gali suryti nemažai laiko ir jėgų. „O bute tokių darbų nėra, grįžęs iš darbo pavalgei, apsitvarkei ir gali ilsėtis prie televizoriaus arba daugiau laiko skirti vaikams, nes nereikia aplinkos tvarkyti“, – lygina gyvenimą tiek name, tiek bute patyrusi Jolanta.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dar svarbu pagalvoti apie namo apšildymą, nes pasirinkus kūrenimą malkomis – išlaidos mažesnės, tačiau reikės kas kartą grįžus iš darbo kurti ir šaltyje laukti, kol pasikurs bei sušils patalpos. Tuo tarpu šildantis dujomis ar elektra kaina yra didelė. Žiemą ne mažiau svarbu ir galimybė pravažiuoti užmiestyje nevalomais keliais. Kad įsigijus namą, vėliau netektų pirkti ir visureigio.

Vis tik reiktų pastebėti, kad paties namo išlaikymas jo savininkui vis tiek atsieina pigiau nei butas mieste, nes mažesni mokesčiai, gali pats reguliuoti, kiek ko išnaudoji ir žinoti, už ką moki. Su namu šiuo klausimu gali konkuruoti nebent naujos statybos butas su autonominiu šildymu.

Šildymas

Saugumas ir komunikacijų problemos

Galvojant apie saugumą name svarbu žinoti, kas yra jūsų kaimynai, tiek vasarą atvažiuojantys, tiek visą laiką čia gyvenantys. Namų savininkai dažnai teigia, kad gyventi name saugiau, nes čia uždara teritorija, saugiau žaisti vaikams, bet reiktų nepamiršti ir to, kad jei nėra kaimynų arba jų mažai, jums išvykus namas gali tapti puikiu taikiniu vagims.

Sodo namuose taip pat sudėtingiau turėti internetą arba jis bus brangesnis nei mieste, o kabelinė televizija daug kur įmanoma tik įsigijus palydovinę lėkštę.

Renkantis kur gyventi svarbu atsižvelgti į savo ir šeimos narių norus, finansines galimybes bei jūsų gyvenimo būdą, pasverti visus „už“ ir „prieš“. Tuomet ir pasirinkti bei apsispręsti nebus taip sunku.

Raminta Žalkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top