Now Reading
Naująjį sezoną „Idioteatras“ pradeda spektaklio „Menas“ premjera

Naująjį sezoną „Idioteatras“ pradeda spektaklio „Menas“ premjera

Naująjį sezoną „Idioteatras“ pradeda spektaklio „Menas“ premjera

Spalio 7 dieną „Idioteatras“ kviečia žiūrovus į pirmąją naujojo sezono premjerą: bus pristatytas spektaklis pagal daugybę apdovanojimų visame pasaulyje pelniusią pjesę „Menas“, kurios autorė – populiari šiuolaikinė prancūzų dramaturgė Yasmina Reza.

Dauguma kritikų „Meną“, kurio pagrindinė tema yra draugystės atspalviai ir niuansai, vadina komedija. Tačiau autorė kategoriškai su tuo nesutinka ir prisimena puolusi į giliausią depresiją, kai premjeros Paryžiuje metu girdėjo salę be perstojo kvatojant. „Man tai buvo katastrofa, nes maniau, kad spektaklis pavirs buka pramoga“, – sakė Y.Reza. Ji pati „Meną“ ir kitas savo pjeses linkusi vadinti „linksmomis tragedijomis, tačiau vis dėlto tragedijomis“.

Pasak „Meną“ režisuojančio Dainiaus Kazlausko, tai visų pirma intelektualus spektaklis, kuriame visas dėmesys sukoncentruotas į trijų draugų tarpusavio santykius. Jie pateikiami taip, kad žiūrovas besijuokdamas kaskart tarsi verčiamas pamąstyti apie rimtesnius dalykus. Dėl to ir spektaklio scenografija yra itin minimalistinė – siekiama išryškinti žmonių psichologiją.

Trys draugai, kuriuos scenoje vaidins aktoriai Arūnas Sakalauskas, Darius Meškauskas ir Giedrius Savickas, kartu jau penkiolika metų. Aplinkiniams atrodo, kad jie neišskiriami. Tačiau kai vienas iš jų nusiperka labai brangų paveikslą – visiškai baltą drobę – dėl jos kone iš karto ilgametės draugystės pamatai ima klibėti. Ilgainiui ima aiškėti, kad ginčai dėl paveikslo – tai tik pretekstas, iš tiesų trys draugai gilinasi į kur kas esmingesnius savo santykių aspektus.

„Įvairiose situacijose žiūrovai bent iš dalies atpažins ir pačius save, ir savo draugus. Bėgant laikui kiekviena draugystė kinta. Ji visuomet kupina subtiliausių niuansų, ypač jei į juos žvelgiama per humoro prizmę“, – kalbėjo D.Kazlauskas.

„Meno“ autorei Y.Rezai būtent ši pjesė, pirmą kartą pastatyta Paryžiuje 1994 metų spalį, pelnė pasaulinį pripažinimą. Vien Prancūzijoje „Meno“ pastatymas pelnė tris nacionalinius apdovanojimus, o vėliau Y.Rezai buvo įteiktos „Tony“ ir „Olivier“ statulėlės – prestižiškiausi Brodvėjaus ir Vestendo prizai. Per nepilnus du dešimtmečius pjesė išversta į 35 kalbas, ji rodyta daugybėje pasaulio scenų.

Pati Y.Reza, garsėjanti taip pat ir ekstravagantiškais pareiškimais teatralų adresu, tvirtina norinti kurti visiškai naują žanrą, kuris atitiktų šiuolaikinės visuomenės poreikius, įpročius ir tradicijas. Kai kurių kritikų tvirtinimu, jai tai puikiai pavyko: gimtojoje Prancūzijoje Y.Reza vadinama dramaturge, kuriai pavyko į teatrus sugrąžinti ištisą naująją kartą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Aštuntąjį sezoną pradedantis „Idioteatras“ spektaklio „Menas“ premjerą rengia naujojoje „Siemens“ arenos salėje „Mini“. Čia šių metų gegužės mėnesį vyko „Meno“ išankstinė peržiūra.
„Jau tada mums kilo minčių, kad tai perspektyvi nauja erdvė teatrui Vilniuje, tad reikia ją išnaudoti. Gali būti, kad „Menas“ – ne paskutinė mūsų premjera šioje salėje“, – sakė „Idioteatro“ vadovas Donatas Tarasevičius.

Nuo 1995 metų pradžios „Idioteatras“ Lietuvoje pastatė kelis spektaklius, iš kurių didžiausio pasisekimo sulaukė komedijos „Urvinis žmogus“, „Boeing Boeing“ ir „Ša, kalba mamos!“ Be to, „Idioteatras“ pastatė „Urvinį žmogų“ Lenkijoje, bendradarbiavo statant šią komediją Maskvoje.

Spektaklio „Menas“ premjera – spalio 7 dieną naujoje „Siemens“ arenos salėje „Mini“, Pradžia – 19 valandą.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top