Now Reading
Žvilgsnis į Everesto viršukalnę – per interneto kamerą

Žvilgsnis į Everesto viršukalnę – per interneto kamerą

Žvilgsnis į Everesto viršukalnę – per interneto kamerą

Šiomis dienomis aukščiausiai pasaulio viršukalnei – Everestui – dėmesio tikrai netrūksta. Kalnas-milžinas yra tapęs dviejų svarbių projektų dalimi. Vienas jų vykdomas pasitelkus pažangiausią matavimo įrangą siekiant nustatyti tikslų šio kalno aukštį. O antrojo projekto metu mokslininkai atlieka nuolatinius oro sąlygų stebėjimus.

Pastarojo projekto, pavadinto „Everest Share 2011“, metu kartu su kitais techniniais oro stebėjimo sprendimais naudojama ir „Mobotix“ interneto kamera.

Vaizdą transliuoja internetu

Tikslių duomenų apie Everesto aukštį gali tekti palaukti dvejus metus. Tačiau įspūdingais realiojo laiko vaizdais nuo šios viršukalnės galima mėgautis jau dabar.

Projekto „Everst Share 2011“ metu užfiksuoti vaizdai yra tiesiogiai transliuojami per internetą, o nuolatos atnaujinamas nuotraukas galima rasti šiame puslapyje. Taip įspūdingiausiu pasaulyje kalnu galima pasigėrėti neiškėlus kojos iš namų.

Vaizdus nuo Everesto viršukalnės visam pasauliui perduodanti „Mobotix“ kamera veikia labai neįprastoje interneto kameroms aplinkoje. Ją vienareikšmiškai galima vadinti aukščiausiai veikiančia interneto kamera pasaulyje, sugebančia atlaikyti net pačias atšiauriausias klimato sąlygas.

Šiam projektui vadovaujantis Italijos mokslo komitetas „Ev-K2-CNR“ interneto kameros modelį „Mobotix M12“ yra sumontavęs ant gretimos 5675 metrų aukščio Kala Pattharo viršukalnės. Kameros objektyvas fiksuoja ir 8848 metrų aukščio Everesto vaizdus ir 7900 m aukštyje esančią pietinę perėją.

Vaizdas iš kameros atnaujinamas kas 5 minutes, o pati kamera vaizdus perduoda šviesiuoju paros metu nuo 6 val. iki 18 val. vietos laiku (12.45-0.45 val. Lietuvos laiku).

Duomenys klimato apsaugai

Projektas „Everest Share 2011“ yra tarptautinės klimato ir gamtosaugos konferencijos „Share“ dalis. Mokslininkai pasirinko Kala Pattharo viršukalnę stebėjimo kamerai įrengti, kadangi nuo jos atsiveria pakankamai platūs Everesto šiaurinės ir pietvakarių pusių, taip pat vakarinės kalnyno keteros vaizdai.


Kameroje įmontuotas belaidžio ryšio siųstuvas užfiksuotus vaizdus perduoda į 5050 metrų aukštyje įrengtą „Ev-K2-CNR“ laboratoriją-observatoriją. Gauti vaizdai iš jos siunčiami į Italiją tolesniems tyrimams.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kartu su šiais vaizdais pasitelkę meteorologinių stebėjimų duomenis, kuriuos surenka 8000 metrų aukštyje įrengta orų stebėjimo stotis, mokslininkai tikisi daugiau sužinoti apie klimato pokyčius ir klimato atšilimo reiškinį pasaulyje.

Atlaiko ekstremalias sąlygas

Elektros energiją „Mobotix“ kamerai tiekia saulės baterijos, o jos korpusas yra pritaikytas atlaikyti atšiaurias aplinkos sąlygas. Kamera gali fiksuoti aukštos kokybės vaizdus net ir itin žemoje temperatūroje, kuri ant viršukalnės pasiekia -30 laipsnių šalčio.

Everesto stebėjimo kamerą įrengė italų inžinieriai, padedami nepaliečių komandos, o darbams vadovavo „Ev-K2-CNR“ komiteto technikos vadovas Giampietro Kohlas.

„Praleidome daugybę mėnesių ieškodami idealios techninės konfigūracijos ir testuodami šią sistemą. Tai buvo įkvepiantis darbas, nes žinojome, kad valdysime aukščiausioje pasaulio vietoje įrengtą interneto kamerą“, – kalbėjo G. Kohlas.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top