Now Reading
Vilniečiams atveriamas naujas parkas

Vilniečiams atveriamas naujas parkas

Vilniečiams atveriamas naujas parkas

Vilniuje lankytojams ir poilsiautojams atveriamas naujas Ozo parkas – beveik 9 ha sutvarkyta teritorija šalia „Siemens“ arenos ir „Ozo“ prekybos ir pramogų centro. 

Naujajam parkui sutvarkyti 2,4 mln. Lt skyrė teritorijos plėtotojai – viešoji įstaiga „Ozo pramogos“, perdavusi parką savivaldybei. Pasak Vilniaus mero Artūro Zuoko, sporto arenos ir vandens parko statytojai buvo įsipareigoję įkurti šį parką ir poilsio zoną. 

„Darbai yra baigti. Savivaldybė neseniai pasirašė perėmimo aktą – 8,5 ha šios teritorijos grąžinta Vilniaus miesto savivaldybei ir čia įrengtas miesto parkas. Šiuo vaizdingu parku galės naudotis šalia esančių naujų daugiabučių gyventojai, Šnipiškių, Baltupių, Jeruzalės, Žirmūnų, Šeškinės, Fabijoniškių rajonų gyventojai“, – kalbėjo miesto vadovas.

Manoma, kad naujasis parkas taps patrauklus ne tik aplinkinių, bet ir tolimesnių rajonų gyventojams, juolab yra tinkamos transporto parkavimo sąlygos šalia „Siemens“ arenos.

Tvarkant Ozo parko teritoriją, stengtasi išsaugoti čia dar nuo ledynmečio šalia gamtos objekto – Šeškinės ozo – susiformavusią ežerėlių sistemą, buvusią senvagės teritoriją. Gražiai sutvarkyti keturi tvenkiniai, kai kuriuose paliekant natūralius meldynus, siekiant sukurti sąlygas gyventi vandens paukščiams.

„Šia vietą labai norėjome išsaugoti kaip žalią teritoriją, todėl joje išryškintos gamtinės struktūros ir natūralus reljefas, atkurti tvenkiniai, kurie žaidžia atspindžiais ir puošia parką. Ryškus parko akcentas – rausvos spalvos tilteliai. Išsaugoti negausūs medžiai – gluosniai, tuopos, kaštonų alėja, pasodinta daug naujų medžių ir dekoratyvinių krūmų, numatytos vietos skulptūroms“, – vardijo Vilniaus savivaldybės Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Naujasis parkas pritaikytas pėstiesiems, tėvams su vaikų vežimėliais ir neįgaliesiems, o dviračiais važinėti parko takeliais draudžiama, kaip ir žvejoti tvenkiniuose. Parko gilumoje suformuota didelė universali pieva, kurioje galima žaisti futbolą, kitus lauko žaidimus, laidyti aitvarus. Kuriant naująjį parką bent jau artimiausiu metu atsisakyta įrengti futbolo aikštelę ir teniso kortus.

Iki kitų metų vasaros Vilniuje skubama sutvarkyti ir pritaikyti aktyviam poilsiui dar vieną puikų sostinės gamtos kampelį – Karoliniškių draustinyje. Pradėta tvarkyti 160 ha teritorija šalia sostinės Karoliniškių, Žvėryno ir Lazdynų seniūnijų. Pasak Karoliniškių seniūnijos vadovų, šiame bene didžiausiame Vilniaus mieste gamtiniame parke atsiveria vieni gražiausių panoraminių vaizdų į Vilnių ir Neries vingius. Lankytojų pamėgtame parke bus atnaujintos pėsčiųjų ir dviračių trasos, planuojama įrengti specialų kalnų rogučių nusileidimo taką. Skaičiuojama, kad darbai kainuos 1,4 mln. Lt

„Pamiškės pėsčiųjų tako ilgis bus daugiau kaip 2,5 km, atnaujinamas dviračių takas vingiuos beveik pusantro kilometro, o ilgiausias takas per raguvas ir kalvų keteromis nusidrieks apie 14 km. Kadangi tai yra draustinio teritorija, visi takai bus natūralios dangos, neasfaltuoti, o formuojami iš trupinto betono, žvyro. Kadangi draustinyje būtina minimali invazija, netgi iškirstus krūmus permalame ir kaip trąšą grąžiname gamtai“, – sakė Eltai „Naujininkų ūkio“ statybos darbų vadovas Arvydas Pumputis. 

Daugiau nuotraukų – galerijoje.

ELTA
Nuotr. ELTOS


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top