Now Reading
Dėmesio! Ateina nauja vyresnių motinų karta

Dėmesio! Ateina nauja vyresnių motinų karta

Dėmesio! Ateina nauja vyresnių motinų karta

Pasaulio vaisingumo specialistai praneša: ateina nauja tėvų, gerokai peržengusių 45 metų ribą, karta. Per pastaruosius metus, vyresnių motinų skaičius išaugo net keliais šimtais procentų.

Žinoma, gali atrodyti keista. Ypač todėl, kad esame pratę, kad vyresnio amžiaus moterys tampa senelėmis, o ne pirmagimių mamomis. Tačiau šiuolaikinės technologijos ir pažengusi medicina suteikia galimybę moterims „nukelti“ motinystę ir suteikia galimybę supuoti vaikelį, jau gerokai įžengus į menopauzės amžių.

Vaisingumo specialistai ramina – vyresnės moterys dažnai yra sveikesnės fiziškai ir psichologiškai negu jaunenės.

Vyresnės motinos jaučiasi palaimintos

Ann Moloney, pagimdžiusi būdama 50 metų. Viename interviu ji pasakojo, kad ji ir jos antrasis vyras vaiko susilaukė susiradę kiaušinėlio donorę. Dabar, po dešimties metų, jau dviejų vaikų motina Ann prisipažįsta, kad antrąjį vaiką išnešiojo tik hormonų, sustabdančių menopauzę, dėka. Tačiau amžius netrukdo laimingai motinai mylėti savo mergaitės: „Jūs neįsivaizduojate, kokie energingi mes su vyru esame. Aš esu suvaidinusi 32 spektakliuose Harvardo universitete ir visuomet būdavau lydere. Nei aš, nei vyras nesijaučiame per seni“, – pasakojo Ann.

Kate Garros savo pirmuosius vaikus – dvynukus, pagimdė būdama 53 metų. Žinoma, jai padėjo vaisingumo specialistai ir kiaušinėlių donorė. Dabar, kai dvynukai jau atšventė savo 7 gimtadienius, mylinti motina prisipažįsta, kad apie amžių visgi primena senatvės ligos ir žmonės: „Jeigu neatitiksi jų sudaryto motinos portreto – viskas, esi nuteistas“, – prisipažino Kate.

Fiona Palin pagimdė 48. Dukros gimimas jai suteikė ypatingai daug džiaugsmo. Su vyru ji net dešimt metų bandė susilaukti vaikų – nepadėjo net dirbtinis apvaisinimas. Viskas galiausiai pasibaigsavo tragišku persileidimu. Galiausiai, pavyko išnešioti ir pagimdyti dukrelę. Fiona pasakoja, kad jau buvo beveik praradusi viltį kada nors tapti motina. Paskutinis donorės kiaušinėlis buvo ir paskutinė viltis susilaukti vaikų: „Maniau, kad jau neįmanoma nieko padaryti“, – pasakojo Fiona. Ant rankų sūpuodama 5 mėnesių mergytę, Fiona susigraudina ir prisipažįsta, kad vis dar negali patikėti tapusi mama: „Aš tokia laiminga! Jaučiuosi tarsi palaiminta… Linkiu šio jausmo visiems“.

Be to, Fiona žada dukrą išsiųsti mokytis į privatų mergaičių internatą, kai ji pasieks paauglystę. Tačiau ne tam, kad norėtų atsikratyti nuo atsakomybės, o tam, kad dukra galėtų pasikalbėti su jaunesnėmis mergaitėmis apie tai, kas vyksta su jos kūnu: „Na, jeigu pažiūrėsime į situaciją realiai, manęs greičiausiai jau nebus, kai dukrai sukaks 30. Sunku apie tai kalbėti, bet tenka pripažinti faktus – amžius daro savo“, – valdydama ašaras prabyla Fiona.

Vyresnės mamos pasitaiko ir tarp Holivudo įžymybių. Johno Travoltos žmona Kelly Preston neapsakomai apsidžiaugė, kai būdama 47 sužinojo, kad laukiasi dar vieno kūdikio. Nors daugelis žmonių į tokį įvykį žiūrėjo skeptiškai ir Kelly vadino per sena motinystei, ji įrodė savo tiesą: tapo puikia motina dar vienam vaikui. Negana to, galima sakyti, Kelly motinystę pasirinko anksti, turint omeny naująją tėvų kartą, susilaukiančią pirmo vaiko jau įžengę į 50 metus.
Atrodo, nėštumas tokiame amžiuje gali paneigti gamtos dėsnius, tačiau šių laikų medicina ir vaisingumo profesionalai padaro taip, kad moterys, kurios jau galėtų būti senelėmis, gimdo pirmuosius vaikus.

Pats Johnas Travolta nepaprastai džiaugiasi vėl tapęs tėvu. Pirmasis šeimos sūnus – 16 metų Jettas, 2009 m. tragiškai mirė, palikdamas abu tėvus nevilty. Dabar žmonės kalba, kad tiek Kelly, tiek Johnas džiaugiasi dar vienu vaiku ir pagaliau atsigauna po sunkios netekties.

Kalba specialistai

Taigi nors ir ne visiems tai yra priimtina, tačiau laikas visuomenei susitaikyti su faktu, kad atėjo nauja tėvų karta. Per pastaruosius 10 metų moterų, gimdančių po 45 metų, padaugėjo dvigubai. O 50 metų moterų nėštumas išaugo net 375 procentais!

Laimingos vyresnės motinos dėkoja šiuolaikinėms technologijoms ir medicinai. Pavyzdžiui, kiaušinėlio užšaldymas leidžia atidėti leidžia moterims atidėti nėštumą tiek metų, kiek jos nori.

Tačiau neskubėkite teisti – daugelis vyresnių moterų yra daug sveikesnės negu paauglės. Be to, tyrimai rodo, kad moterys, atidėjusios motinystę dėl karjeros, yra daug turtingesnės, turinčios geresnį išsilavinimą ir turi stabilesnę psichinę sveikatą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vaisingumo profesionalas Richardas Paulsonas padėjo daugybei moterų susilaukti vaikų pasiekus menopauzę. Paulsonas teigia, kad būsimos motinos pirmiausiai turi atlikti eilę testų, kur ištiriama jų sveikata, psichika ir tik tada, jeigu tyrimai pakankamai geri, įvyksta dirbtinis apvaisinimas: „Galiu pasakyti, kad jos yra labai jaunos 50 metų moterys. Patikėkite manimi, jos yra sveikesnės ir kur kas geriau pasiruošusios motinystei negu jaunesnės“, – teigia Paulsonas.

Tiesa, vyresnės moterys susiduria su dar viena problema – tėvai dažniausiai jau būna pensijoje, todėl ant moters pečių krenta atsakomybė ne tik prižiūrėti namus, bet ir pasirūpinti biudžetu.

Amerikoje netgi susikūrė specialus tinklapis, skirtas būtent vyresnėms moterims. Jo įkūrėja – Angel La Liberte, pasakoja, kad vyresnės moterys turi susitvarkyti su daug daugiau stresinių situacijų negu jaunesnės už jas.

Yra ir tokių kliūčių, kurių kol kas neįveikia ir vaisingumo profesionalai: virš 35 metų priešlaikinio gimdymo tikimybė išauga net 20 proc. Per anksti gimę vaikai dažnai turi plaučių ir nervų sistemos ydų. Be to, vyresnei moteriai nėštumo metu bus sunkiau tvarkytis su aukštu kraujospūdžiu, virškinimo problemomis ir didesnė tikimybė pagimdyti vaiką, sergantį autizmu.

Tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, niekas nepaneigs, kad vyresnėms moterims vaikas yra tarsi stebuklus ir jis, be abejonės, augs mylinčioje aplinkoje.

Laikas.lt
Pagal: Dailymail.co.uk
Nuotraukos: Wayne Lawrence

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top