Now Reading
Sovietų mokslininkų eksperimentai – šuo kiborgas

Sovietų mokslininkų eksperimentai – šuo kiborgas

Sovietų mokslininkų eksperimentai - šuo kiborgas

Praėjusio amžiaus 6 deš. pabaiga bei 7 pr. buvo reikšmingų mokslinių eksperimentų laikas tiek buvusioje Sovietų sąjungoje, tiek ir likusiame pasaulyje. Už geležinės uždangos triūsę mokslininkai pradėjo eksperimentuoti su gyvūnais.

Maskvos universitetas bei Mokslų akademija tapo pagrindinėmis tokių bandymų citadelėmis. 1959 m. visą pasaulį abstulbino vieno šuns galvą kitam transplantavęs ir taip dvigalvį keturkojį „sukūręs“ Vladimiras Demihovas. Mokslininko darbo vaisius nugaišo tik po mėnesio.

Prasidėjus šaltajam karui, visi turimi Sovietų mokslo resursai buvo mesti tobulo ginklo sukūrimui. 1958 m. prasidėjo slaptas kiborgo kūrimo projektas, į kūrį buvo neva įtraukti dizaineriai, medikai bei inžinieriai. Prieš išbandant kiborgą su žmonėmis, bandymams buvo renkamasi peles, žiurkes bei šunis. Centrinio komiteto nurodymu, 1969 m. sausio 4-a dieną projektas „Kolis“ uždarytomas, o visa susijusi informacija įslaptinta. Tik griuvus sovietų sąjungai 1991 m. visi dokumentai tapo prieinami visuomenei.

Visgi pirmuosius žingsnius čia atliko amerikiečių mokslininkai, 1908 m. Čarlzas Gutris sėkmingai amputavo vieno šuns galvą ir prisiuvo ją kitam keturkojui. Kažkokiu būdu jam pavyko peradresuoti gyvūno kraujo cirkuliaciją ir gyvūnas galėjo funkcionuoti dviem galvomis. Anot rašytojos ir mokslo populiarintojos Mari Rauč, 20-imt minučių, per kurias buvo persodinta galva, buvo per ilgas laiko tarpas smegenims atstatyti pagrindines savo funkcijas.

Norėdami išspręsti šią problemą, po 77-ių metų mokslininkai sukūrė specialų kraujo cirkuliaciją imituojantį aparatą. Rauč teigimu, šis išradimas teikia fizinę bei biocheminę paramą nuo kūno atskirtai gyvūno galvai. Dėl į arterijas įstatytų vamzdelių, šis prietaisas yra pajėgus aprūpinti galvą deguonies prisotintu krauju ir maistingomis medžiagomis. Deoksiduotas kraujas, savo ruožtu, yra pašalinamas. Šitokie eksperimentai kol kas nėra atlikti su žmonėmis, tiesiog technologijos dar nėra pajėgios prijungti galvą taip, kad likusi kūno dalis liktu veikli.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaip visa tai veikia iliustruoja filmukas, tačiau jo nepatariame žiūrėti silpnų nervų žmonėms:

Pagal Theatlantic.com ir Hotshkin.livejournal.com
parengė Aleksandras Rimdžius.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top