Now Reading
Apie seksomnija – ypatingą miego sutrikimą

Apie seksomnija – ypatingą miego sutrikimą

Apie seksomnija - ypatingą miego sutrikimą

Seksomnija (terminą 2003 m. įvedė daktaras Kolinas Šapiro) arba seksas miegant yra lėtojo miego stadijos parasomnijų grupei priskiriamas miego sutrikimas, dėl kurio miego metu žmonės yra seksualiai sujaudinami ir net sugeba inicijuoti lytinę veiklą (masturbaciją, glamones bei patį seksualinį aktą), sąmoningo asmens atžvilgiu tai suvokiama kaip seksualinis užpuolimas ar net išprievartavimas.

Dauguma ekspertų seksomniją laiko tam tikra lunatizmo forma. Nuo seksomnijos kenčiantys žmonės patiria nesąmoningą sužadinimą bei nesugebėjimą atsiminti nakties įvykių. Kur kas dažniau ji pasireiškia turintiems lunatizmo ar kalbėjimo miego metu sutrikimus žmonėms. Pagrindiniai faktoriai sukėlėjai: alkoholis, nelegalūs vaistai, miego trūkumas, kvėpavimo sustojimas miegant (miego apnėja) ir t.t. Dažnai ją sukelia bet koks fizinis kontaktas su šalia miegančiu asmeniu. Įdomu tai, kad retais atvejais, kai šį sutrikimą turintis žmogus yra pajėgus atminti tai, kas vyko naktį, jis tai įsivaizduoja kaip sapną, kuriame pabunda prie absoliučiai nepažįstamo (sutuoktinis, antra pusė, svečias ar asmuo su kuriuo nesenai buvo linksminasi vakarėlyje – visi jie suvokiami kaip pirmą kartą matomi žmonės), bet labai stipriai jį seksualiai traukiančio asmens.

Visuomenėje paplitęs požiūris, esą tai tik itin seksualizuotų individų priedanga, šitokias kalbas vienareikšmiškai paneigia miego sutrikimams diagnozuoti plačiai taikomas polisomnografinis tyrimas. Seksomnija diagnozuojama naudojant visos nakties miego poligrafinio tyrimo bei vaizdo įrašų duomenis, kitaip tariant, stebint smagenų veiklą ir ieškant kitoms parasomnijos formoms artimų jos veiklos pakitimų. Mokslininkų teigimu – tai tarsi sąmonės ir kūno atsiskyrimas nuo vienas kito.

Mokslininkai šia tema atliko įdomų tyrimą. Apklausę 832 miego sutrikimais besiskundžiančius pacientus, jie nustatė, kad beveik 8% jų užsiiminėjo seksu miego metu. Nors dauguma šį sutrikimą turinčių buvo vyrai (11%), moterys taip pat negali sakyti, kad joms negresia toks marginalinis elgesys (4%).

Mokslininkų įsitikinimu, nuo šio sutrikimo kenčia apie 1% pasaulio gyventojų, nustatyti tikslesnį skaičių trukdo žmonių patiriama gėda ar paprasčiausiai dingusi atmintis. Ši liga kol kas dar itin neištyrinėta sritis, tačiau pastebėta, kad visiems atvejams būdingas asmens patiriamas didelis streso lygis, nuovargis bei nemiga – visa tai, kas byloja apie giliai sąmonėje įsirėžusį nerimą. Dažniausiai gydymui naudojamas receptinis medikamentas klonazepamas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Keletas žiniasklaidoje nuskambėjusių su seksomnija sietinų atvejų:

1. 2005 m. nuo seksomnijos kentėjęs britas iš Jorko išteisintas dėl trijų išprievartavimų.
2. Tais pačiais metais vienas amerikietis nuteisiamas trims metams lygtinai už dviejų mažamečių seksualinį tvirkinimą.
3. Australijoje moteris, kuriai diagnozuotas lunatizmas, naktimis išeidavo iš namų ir užsimdavo seksualinių partnerių paieškoms.
4. 2007 m. britų karo mechanikas pripažintas nekaltu dėl sekso su penkiolikamete.
5. 2010 m. dėl seksomnijos prievartavimo byloje išteisintas australas, o šių metų liepą Velso pilietis.

Parengė Aleksandras Rimdžius

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top